Konyhai munkalapok

A konyha a lakás központi tere, úgy is mondhatjuk, hogy az otthon lelke. Az egész család mindennapi életének színtere, az álmos reggeliktől az ünnepi vacsorákig. Funkció tekintetében tehát a konyhabútornak igen összetett feladatnak kell megfelelnie, ezen túl a tulajdonos(ok) társadalmi rangját is demonstrálhatják, hasonlóan például egy igényes autóhoz.

A konyha bútorok leginkább igénybe vett eleme a munkalap, mely nagyban meghatározza az egész bútor, így a teljes helyiség stílusát. A különböző vásárlói igények kiszolgálására széles anyagválaszték áll rendelkezésre. Vegyük sorra ezeket!

LAMINÁLT MUNKALAPOK

A legelterjedtebb és a leggazdaságosabb választás. Ezeknek a posztforming technológiával előállított lapoknak a hordozóanyaga faforgácslap. Az igénybe vett felső és oldalsó éle strapabíró HPL dekoritlemez bevonattal van ellátva. A HPL azaz „high pressure laminates” (magas nyomáson préselt) lapok gyártásánál több réteg rostos anyagot (általában papírt) egyesítenek hőre keményedő műgyantával, nagy nyomáson.

Az így létrejött lemez nagy sűrűségű, kellően rugalmas és kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkezik. A laminált munkalapok alsó oldala és „egyenes” éle impregnált papír vagy vékony fólia bevonatot kap, hogy a belső forgácslap „magot” védje a nedvességgel szemben.

A laminált munkalapok fő ellensége a nedvesség, mely a vágott éleken (végek, mosogató- és tűzhelykivágások) támad, és a hordozóanyagba jutva annak gyors tönkremeneteléhez vezet. Ezen élek zárása, tömítése ezért szükséges és nagyon fontos. A munkalap saroktoldása is különös figyelmet igényel. Az ilyen illesztések egyszerűen megoldhatóak a gyártók által tartozékként forgalmazott fémprofilokkal.

Ez ugyan műszakilag megfelelő megoldás, de el kell mondani, hogy szakmai körökben kissé lenézett. A sablonnal és felsőmaróval történő összemarás és precíz illesztés esztétikailag igényesebb megoldás.

A laminált munkalap speciális bevonata ugyan hő- és karcálló, de nem a végletekig terhelhető, a tűzhelyről közvetlenül levett forró edény, valamint a durva tisztítóeszközök, súrolószerek kárt tehetnek benne, vagy legalábbis gyorsítják az elhasználódást. Ezek a munkalaptípusok nem felújíthatók, így érdemes a lehetőségekhez mérten kímélni a felületet.

TÖMÖRFA

Természetes, tartós és megújuló. A felület tapintása meleg, hangulata és látványa máshoz nem hasonlíthatóan különleges. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre divatosabb lett. Hazai fafajok, pl. a tölgy, kőris, bükk és akác mellett trópusi fafajokból is készítik, utóbbiak közül a tauari (brazil tölgy), a vöröses színű merbau vagy a különleges lilás-fekete színű paliszander is elérhető.

A kategória abszolút csúcsát véleményem szerint a teak jelenti. De ne menjünk nagyon messze. A fa munkalap gyártásra alkalmas anyagok közül ki kell emelni hazai kincsünket: az akácot. Az akác gőzölés során kellemes, leginkább a drága trópusi fajokra jellemző sötétbarna színt nyer.

Az eljárás során a közhiedelemmel ellentétben az akác kártevőkkel szembeni ellenállása csökken, de szerencsére beltéri használatra továbbra is kiválóan alkalmas marad. Nagy sűrűsége és keménysége egzotikus rajzolattal párosul, így a munkalap nemes anyaga lehet.

A tömörfa munkalapok felületkezelése sarkalatos kérdés, nagyban meghatározza a végeredményt és a tartósságot is. A lakkrendszerek közül a kiemelt kopásállóságú, vízzel szemben ellenálló bevonatrendszerek jöhetnek szóba, és választás előtt számolni kell az adott fafaj csersavtartalmával is.

A garanciális problémák elkerülése végett különösen fontos a felületkezelő anyag forgalmazójának ajánlását, véleményét kikérni. Elérhető a piacon több neves gyártó munkalap keményolaja is, az ezen anyagokkal kezelt felület időnként ápolást igényel, cserébe hosszabb élettartam és mechanikai behatásokkal szembeni nagyobb ellenállás a gondos tulajdonos jutalma.

A szépségnek ára van: egy tömörfa munkalapot a forró edényektől, háztartási vegyszerektől kímélni kell. Ha mégis baj történik, akkor viszont a felülete – kisebb vagy nagyobb munkával – visszanyerheti eredeti szépségét.

ÜVEG

Az üveg a belsőépítészet divatos anyaga, könnyű tisztíthatósága, higiénikussága miatt a konyhában is kiválóan megállja a helyét. A konyhai igénybevételeknek a vastag (min. 10–12 mm), edzett, biztonsági üvegek felelnek meg. Alsó oldaluk lehet festett, akár mintával ellátott, ezen színes üvegek vonzzák a figyelmet és mély benyomást kelthetnek.

TERMÉSZETES KŐ

A munkalapgyártásra alkalmas kövek között puha és kemény kőzetek egyaránt megtalálhatóak. Puha kőzetekre példa a márvány és a mészkő, a klasszikus kemény kőzet között a gránit foglalja el az első helyet. A márvány munkalapokat felületi védelemmel kell ellátni, hogy kellően ellenállóak legyenek, a gránit viszont teljesen karc- és hőálló.

Ha természetes követ választunk a konyhánkba, akkor garantáltan egyedi kivitelt kapunk, hiszen nincs két egyforma kőtábla. A nedvességgel szemben tökéletesen ellenálló, de a hagyományos munkalapoknál megszokott tömítések nem hagyhatóak el, hiszen a bútor szerkezeti elemeit továbbra sem érheti víz. Ezen munkalapok felmérése és megrendelése nagy odafigyelést, előállításuk komoly szaktudást igényel, a hiba rendkívül drága lehet!

GRÁNIT- ÉS KVARCŐRLEMÉNYES MUNKALAPOK

Összetevők tekintetében kőzet őrleményéből, műgyantából és a kívánt tulajdonságoknak, színnek megfelelő adalékanyagokból áll. Nagy előnyük, hogy nem igényelnek utólagos ápolást, és nem tartalmaznak feszültségi pontokat sem. Kemény, de mégis rugalmas, így rendkívül strapabíró munkafelületet adnak, melybe a mosogató is integrálható.

AKRIL MUNKALAPOK

A 70% ásványi és 30% akril műgyanta összetevők kiváló mechanikai tulajdonságokat és megmunkálhatóságot eredményeznek. Nagyméretű, összetett, fugamentes felületek alakíthatóak ki, a kőőrleményes munkalapokhoz hasonlóan akár integrált mosogatóval együtt. Ütésálló és pórusmentes, magas hőállóság jellemzi, így strapabíró és egyszerűen tisztán tartható. Teljesen vízálló, és sérülés esetén kis ráfordítással javítható.

KERÁMIA BEVONATOS MUNKALAPOK

A porcelán-kerámia nemrég indult hódító útjára, és egyre népszerűbb. „Monolitikus” hatású; jól illik a minimál stílusú, modern lakásokhoz, nem mellesleg tökéletesen vízzáró felületet képez. Maga a bevonat vastagsága mindössze 3–5,5 mm, a hordozóanyag általában faforgácslap. Lágy, hűvös érzetet kelt, mely izgalmas kontrasztja lehet a tömörfa frontoknak. Nagyon magas használati értékű, karbantartásmentes, és mégis természetes anyag.

Képek forrása:
lechner-ag.de, polyston.eu,
woodworkingnetwork.com


Tetszett a cikk?