Bútorrá növő fák

Gavin Munro designer átértelmezi a bútorkészítésről alkotott hagyományos elképzeléseinket - szó szerint bútorrá növesztett fa-csodáival.

A brit tervező által kifejlesztett technika a fák speciális metszésén, oltásán, kötözésén és megfelelő keretekbe/formákba „növesztésén” alapszik. Így azok néhány év leforgása alatt, szinte kész bútorrá és egyéb lakberendezési tárgyakká nőnek.

Munro és csapata az első lépéstől az utolsóig, mindent saját maga végez: a facsemeték telepítésétől és gondozásától kezdve a „bútorrá cseperedett”, felnőtt fák learatásáig, ill. megmunkálásáig.

Ez utóbbinál arra törekednek, hogy minél kevésbé avatkozzanak bele a természet munkájába, azaz a lehető legnaturálisabb formájában hagyják meg a természet által megalkotott „remekműveket”. Ennek megfelelően, nem alkalmaznak ragasztást vagy festést; a bútorok egyetlen darabból készülnek.

Munro szülei kertjében, mintegy kísérletképpen nevelte ki első alkotásait évekkel ezelőtt, ám mostanra egész gazdaságot rendezett be e különleges célra.

Az ötlet nem volt teljesen előzmények nélküli, hiszen az ókori egyiptomiak és kínaiak, hasonló céllal már ültettek növényeket különböző formájú, lyuggatott kövekbe, ahol a réseken kinövő gyökérzet hozott létre sajátos, absztrakt alakzatokat. Ám ezeket, az évezredekkel ezelőtti kísérleteket leszámítva, Munro találmánya mégiscsak forradalmian új ötletként robbant be a lakberendezés világába, jelentős elismeréseket aratva a nemzetközi designversenyeken és kiállításokon.

A Full Grown filozófiája mindenekelőtt a türelmet, az egyediséget, valamint a természettel való együttműködést hangsúlyozza.

A Full Grown bútorok és lakberendezési tárgyak nem tartoznak az olcsó termékek közé, hiszen létrehozásuk időigényes és költséges folyamat. A várakozási idő bútoronként mintegy 8-12 év. (De a lámpabúrák előállítása sem igényel sokkal rövidebb időt.) Minimum ennyi szükséges ahhoz, hogy a facsemetékből „betakarítható” sorozat legyen.

Az első fűzfa szék a Skót Nemzeti Múzeum birtokába került, de a többi, első szériás tárgy is hamar gazdára/otthonra lelt az egyediséget és természetes eleganciát kedvelő vásárlók körében.

Videó:


Tetszett a cikk?