Fogós kérdés

Alig merném kijelenteni, hogy a konyhai stíluselemek szereplői között egyértelműen ott szerepel a bútorfogantyú. Ennek a nyilvánvalóan praktikus kiegészítőnek ugyanis nyoma sincs számos divatirányzatban.

Nem igazán kísérem figyelemmel a legújabb autótrendeket, de az feltűnt, hogy volt idő, amikor a legtöbb gyártó által kínált autótípus ajtajából hiányzott a zár – mondván, hogy úgyis távirányítással történnek az efféle műveletek. Ennek most már legalább egy évtizede, s nekem úgy tűnik, mintha a vezető iparági szereplők visszatették volna ezeket az eszközöket az autóikra.


A fogantyú jelenléte itt meghatározóvá válik

Ez a hasonlat is eszembe jutott, amikor e cikk témáját fűztem egybe. Arról van szó ugyanis, hogy divat lett a letisztult otthon. Egyes divatdiktátorok és irányzatok számára ez többek között abban is megnyilvánul, hogy a bútorok frontjairól tudatosan lehagyják a fogantyúkat. S miután erről a lakásépítő és -felújító lakosság divatkövető csoportja is értesült, nekünk, bútorgyártóknak is tisztában kell lennünk a „csízióval”.


Alumínium élfogantyú

Éppen egy éve, hogy a konyhabútor-irányzatokról is szót ejtettünk lapunk oldalain (Magyar Asztalos, 2017. március). Láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy konyhatrendek tekintetében hazánk háza táján meglehetősen színes a kép, köszönhetően a „multikulti” hatásainak. A stílusos magyar otthonok korántsem mutatnak olyan egységes képet, mint mondjuk egy mediterrán, vagy egy angolszász lakás – ez persze nem baj. Nálunk bőven megtalálható mindenféle irányzat – legyen az mediterrán, country, rusztikus, provance- i, vintage klasszikus, angol, modern, minimál, high-tech, vagy épp eklektikus. (Ezeket a stílusokat most nem tárgyaljuk újra, a már említett lapszámban bőven esik róluk szó.)

BENNE VAN AZ ANYAG

A hagyományokra építő konyhák alapegysége természetesen a fa, és ehhez minden olyan veret-vasalat szóba jöhet, ami anyagában és színében is jól illeszthető, ugyanakkor praktikusan használható – legyen az markáns kovácsoltvas veret, bőrből készített ajtó- és fióknyitó, antikolt stílusban festett fagomb. Ezen felül pedig szinte bármilyen megoldás lehet újszerű és eredeti: a bőr kombinálása egy szép, íves fogantyúval, vagy egy olyan sárgaréz fogantyú, ami csővezetéket stilizál.


Bőrfogantyúk


Stílusos és markáns kivitel

Itt meg is állhatunk egy kicsit: aki bútort gyárt, az valami újat hoz létre, még ha vannak a használatához szigorúbban köthető formai követelmények is. Tehát a gyártón nagyon sok múlik akkor, amikor a megrendelő igényeit kifürkészve, feltérképezve az ehhez jól passzoló kiegészítőkre, fogantyúkra is felhívja a figyelmet. Higgyék el, végső soron nem a stílusirányzat neve a lényeg, hanem az odafigyelés, ami az igényesen elvégzett asztalosmunka mellett gondot fordít a finom, apró részletekre is!

CSAK AMI KELL

A modern irányvonalak jegyeit magán viselő bútor szinte teljesen mentes a kiegészítőktől. Minek a fogantyú, ha enélkül is ki lehet nyitni egy fiókot, ajtót? – kérdezik ennek az irányzatnak a követői. 


Minimál konyha északi stílusban

Úgy tartják, hogy a design minimalizálásával a bútor funkciója kerül előtérbe.

Az olyan kifejezések, mint „pushto-open”, vagy „tip on” jelzik, hogy fogantyú nélküli ajtó- és fióknyitó szerelvénnyel, pánttal van dolgunk. Mára egész iparág sorakozik fel a minimál, a modern, vagy éppen a high-tech stílusok kiszolgálására. Már nem az a kérdés, hogy a fiókvagy ajtóelem kéznyomásra nyílik, hanem, hogy milyen kifinomult rásegítés dolgozik a háttérben, hogy minél zökkenőmentesebben és halkabban történjen a nyitás-csukás.


Push-to-open vasalat

A mechanikus megoldások mellé felsorakoztak az elektromos motorrásegítésű változatok is – ha már fokozni akarjuk a minimál hangulatot. A bútorlapgyártók olyan anyagkínálattal is előrukkoltak, amelynek a felületén nem marad rajta az ujjlenyomat.


Push-to-open ajtó

Összességében kijelenthető, hogy a megrendelő igényét, ízlését kiszolgáló stíluselemeket úgy tudjuk kielégítően teljesíteni, ha a bútorkiegészítők, vasalatok terén is naprakészek vagyunk.

Képek:
https://www.tomhowley.co.uk
http://finntekhomes.com
http://oduataj.com/
http://www.zobal-usa.com
http://cdn.home-designing.com
http://www.ikea.com/


Kapcsolódó dokumentum:


fogos-kerdes


Tetszett a cikk?