Játékos bútorok

Sokféle dolog ihlette már meg a bútortervezőket, különleges anyag vagy forma felhasználása, esetleg a természet utánzása, vagy használt termékek újrahasznosítása, de játékból bútort készíteni igazán különleges ötletnek számít. Kik készíthették el ezeket a bútorokat? Természetesen játékos kedvű diákok, akik szeretik a kihívásokat, unják a megszokottat és szeretnének valami újat, meghökkentőt alkotni. Ilyen ötletek megvalósítását láthattuk a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában és a Soproni Egyetemen végzett diákok munkáin keresztül.

A puzzle-elemekből készült gyerekszékek ötlete Folcz Tóbiástanáré volt, aki a Handlerban tanít és olyan bútor készítését szerette volna bemutatni, ami CNC-gépen sorozatban gyártható. A székek lábai teljesen egyformák, a fedlap négyféle formában készült. Ezáltal sokféle formában lehet őket használni, külön egy-egy széket kettesével vagy négyesével összerakva sorba, „T” , „L” vagy „Z”  alakban. Több elem gyártásával a variációk száma is nő.


Folcz Tóbiás a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában tanár és ötlete, a puzzle-elemekből összerakható kis székek.

A bemutató darab erdeifenyőből készült, de ipari méretben rétegelt lemezből ajánlott gyártani, mert akkor sokkal strapabíróbb. Természetesen a székekhez nagyobb méretben ilyen asztalkák is gyárthatók sorozatban. Nagyon sokféle kis széket készítettek már a tanműhelyben saját vagy az interneten talált ötletek alapján.

Minden évben más és más feladatot próbál kitalálni, voltak már szétszedhető, különleges alakú és lábú kis székek, felhasználtak természetes fakorongot vagy szép rajzolatú diópallót is. 


A kör tangram elemeiből készült polcrendszer terve és elkészült elemei a Ligneumban tervezőjével

A Rubik-kockát utánzó kis szekrény Huszár Kristóf vizsgamunkája volt, aki 2016-ban végzett a Handlerban. Kistestvéreinek akart valami játékos és praktikus gyerekbútort készíteni, amiben sok tárolóhely van. Így jött az ötlet, hogy egy nagy Rubik-kocka alakú fiókos szekrény legyen, ami három fiókos részből áll. A fiókok nyitását tip-on rendszerű vasalattal oldotta meg, és elforgatásukra a Schachermayer cég forgótányér-vasalatát használta.

A szekrény 18 mm-es rétegelt lemezből készült, 60x60 cm-es kocka alakban. A fiók szerkezete hagyományos egyenes fogazással készült, a felületre ragasztott 4 mm-es négyzetes lapokat előre lepácolta és utána ragasztotta fel a felületre. Végül akrillakkal fújta le a felületet. 


A kínai tangram elemeiből készült polcrendszer a tervezőjével, Martinek Miklóssal

Kínai és kör tangram, logikai játék elemeiből készített polcokat Martinek Miklós, aki a Soproni Egyetem jogelődjén, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen végzett 2013-ban faipari mérnökként. Az ötletet a „Fajátékgyártás” előadáson hallotta és nagyon megtetszett neki, azonnal elhatározta, hogy elkészíti. Mindössze 7 elemből (1 négyzet, 5 különböző méretű háromszög és egy rombusz) áll a logikai játék, melynek elemeiből több száz féle alakzat rakható ki.

Többek között az ábécé összes betűje, a teljes számsor és figurák, melyek kirakása nem kis fejtörést igényel. Először megrajzolta többféle méretben és kipróbálta kartonból kivágva, hogy melyik méret lenne a legjobb. Édesapja cégénél megvoltak a feltételek és az anyagi támogatás tervei megvalósításához. Így a következő nyáron el tudta készíteni a polcokat. A tangram polc 18 mm vastag natúr forgácslapból HPL lemezborítással készült. A kezdeti sikereken felbuzdulva, kör tangram elemeiből is készített polcrendszert.

A kör tangram polcot HDF-lemezek rétegragasztásával, majd egy formasablonban való préseléssel készítették el.


A kör tangram elemeiből készült polcrendszer terve

A kör tangram elemeiből ülőkéket is tervezett, melyet a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete pályázatára adott be „Two Cirle Shelf” címmel. A több mint száz pályázó közül bejutott a legjobb 10 közé, majd a Fabak Kft. elkészítette a puffokat fekete-fehér színben, amelyek a polcokkal együtt a Ligneumban láthatók.


Huszár Kristóf Rubik-kocka alakú fiókos szekrénye

Martinek Miklós 2013-ban végzett mint faipari mérnök, édesapja az államvizsga előtt tragikus körülmények között hunyt el. Halála után ő vette át a Martinek Kft. irányítását. Egyedi bútorok és belsőépítészeti elemek gyártásával foglalkoznak. Az elmúlt 5 év során az ország több pontján sok üzletet rendeztek be és alakítottak át.

A dolgozói létszámuk és árbevételük az évek múlásával megtöbbszöröződött. Bízik benne, hogy ez a tendencia tovább marad. A szakirodalomban és az interneten kutatva több összerakható játékból készített bútort is lehet találni. Kínai tangram elemeiből készült asztalkák, melyeket szintén nagyon sokféle formában lehet összerakni. A képen látható tangram asztal Kínából származik, 1840 körüli és rózsafából készült. Érdemes volna ezt is elkészíteni, mert nem nehéz feladat, ugyanakkor nagyon sokféle felhasználási lehetőséget rejt magában.


A kör tangram elemeiből készült puffok terve és elkészült elemei a Ligneumban

Sokkal nehezebb lehetett elkészíteni és összerakni a rabkereszt lábakon álló asztalt, amelynek többféle változatát is elkészítették már, az egyszerűbb pár elemből állótól a bonyolultabb sok elemes változatig. Gyártása és összerakása sem egyszerű feladat.

Az 1850-es évekből származik a sok kis apró elemből álló asztal és szék, amelyet a krími háború orosz hadifoglyai készítettek. Még nedvesen, zölden munkálták meg a fát, amikor még rugalmas, így össze tudták pattintani az elemeket. Azután, amikor már megszárad, nem lehet szétszedni. A bemutatott termékek egyedülállóan ötvözik a szellemi tudást, tehetséget és ízlést a különleges minőségű kivitelezéssel.


Rózsafából készült tangram asztal Kínából

Ha már a különleges bútoroknál tartunk, érdemes megemlíteni a Luca-széket, amelynek az elkészítése különleges. A Luca széke készítését december 13-án kezdik el, 13 darabból áll és 13 napig készül úgy, hogy minden nap csupán egyegy műveletet lehet rajta elvégezni, innen ered az a népi mondás is, hogy „Lassan készül, mint a Luca széke”. Kilencféle fát használnak: kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, cserfát és rózsafát. Szögek helyett kizárólag fából faragott ékek tartják össze.

Pallas nagy lexikona szerint a Luca-szék hagyományos alakja az ősrégi idők óta varázserejűnek hitt pentagramma vagy pentalfa (németül rudenfuss vagy Alpfuss), magyarul  boszorkányszög: egy szabályos ötszög köré írt öt egyenlő szárú háromszögből kialakuló csillag.


Rabkereszt lábakon álló asztal

A széknek olyan erősnek kellett lennie, hogy egy férfiember súlyát megtartsa. Bocz János dombóvári fafaragó tanító, népi iparművész kutatásai és az ő elődeinek elbeszélése nyomán a Luca-szék elkészítéséhez a következő anyagokat kell felhasználni:

  • Az ülőlaphoz tölgyet használnak, mely 31 cm átmérőjű és 8 cm vastagságú.
     
  • A lábak többféle fából készülnek: cser-, akác- és kőrisfából.
     
  • A lábak összekötő rúdjai bükkből, fekete dióból és szelíd dióból vannak.
     
  • A csapok: 2 db fenyő (vörösés lucfenyő), 2 db hárs, 1 db cseresznye, 1 db gyertyán.

Napjainkban egyre népszerűbbek a tömeggyártással és a fogyasztói társadalommal szembeállított értékeket képviselő egyedi termékek. Fontos volna, hogy a felnövekvő társadalom is megismerhesse és részese lehessen a kétkezi alkotás adta örömöknek, ráirányítsa a figyelmet annak felbecsülhetetlen értékére. Ennek egyik szép példája a Luca-szék.


Puzzle-elemekből összerakható asztalok


Sok kis elemből álló asztal és szék

Forrás:
Hársing Lajos: Tangram. Garabonciás
kiadó, Budapest, 1998.
Jerry Slocum, Jack Botermans:
Puzzle Old and New: How to
Make and Slove Them.
Hardcover - May 1, 1986.

Fotó:
Folcz Tóbiás, Martinek Miklós,
Gerencsér Kinga

A cikk a Magyar Asztalos 2018. máricusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


jatekos-butorok


Tetszett a cikk?