Raklapokról másképpen

A raklap a II. világháborúban, a normandiai partra szállás idején tűnt fel Angliában, a szövetségesek által felhalmozott hadi anyagok szállítólevelén szerepelt a „Rakodólap” szó, mely az anyagok mozgatására, illetve tárolására, raktározására használatos támaszalapot jelentett. Széles körben a 20. század közepén terjedt el, amely sokféle formájában az egész világon integrálódott a logisztikai rendszerekbe.

Most a raklapok más célra való hasznosítására szeretnénk felhívni a figyelmet. Tudta, hogy raklapból is többféle van? Mindegyik darab más célt szolgál, vannak egyutas és egy oldalas és többször használatosak, amelyek lehetnek kettő vagy 4 oldalról kezelhetők.

A mi céljainkra legjobban az Euro raklap felel meg, mert szabványos méretű (120 cm hosszú, 80 cm széles és 14,4 cm mély), és szigorú előírások alapján gyártják, mivel a rakodólap terhelésnek van kitéve, halmozva 4000 kg súlyt is el kell bírnia. Az önsúlya elérheti a 24 kg-ot.

Minden alkotó elemének felülete érdes, gyalulatlan és egy darabból áll. Az elemek kifűrészelése után azokat a szegező gépsor sablonjába helyezik és ott történik a raklapok összeszegezése és a sarkok levágása, valamint szükséges jelek beégetése. Kötőelemeknek körhornyos és csavart szeget használnak.

Hol szerezheti be? Érdemes építkezéseken, iparterületen kamionok átadási helyein keresni, ahol ezeket a raklapokat konténerekbe dobják és nem szállítják vissza a kifizetett kaució miatt. Interneten és szakkereskedőknél is vásárolhat, bár ezeken a helyeken sokszor magasabb a vételár. A raklapok eredeti állapota kívánnivalót hagy maga után, ezért használata előtt tisztítsa meg az anyagot. A legjobb, ha magasnyomású gőztisztítót használ, de szükség esetén egy vödör víz és egy súrolókefe is megteszi.

Tisztítás után dörzspapírral csiszolja végig mindenhol a faanyagot. Ha mindennel elkészült, akkor jöhet a festés! Egy réteg rusztikus raklapbútort eredményez. Lefestheti a különböző részeket különféle színűre. Akár különleges idézetekkel, egy vers- vagy dalrészlettel is feldobhatja a bútort. Fontos azonban, hogy a bútort mindenhol több rétegben fesse át a rendezett megjelenés érdekében.

Kerti ülősarokhoz tegyen pár raklapot egymás tetejére és csavarozza őket össze. Már csak néhány egymással harmonizáló párnára van szükség, hogy kényelmesebb legyen. Hangolja össze a felhasznált anyagokat színben, mintázatban és formában. Megdöntött ülések helyett építhet háttámlás fotelt és kartámaszos padokat is, akár hozzáillő dohányzóasztallal. Az asztalhoz készítsen fiókot és csavarozza a raklap négy sarkára görgőket. Ha már így belejött, készíthet tárolós dohányzóasztalt 3 raklapból, ahol a felső lap felemelhető is lehet.

Állítható támlájú napozó ágy elkészítése sem okozhat problémát. Mindössze 3 db raklap kell hozzá, festék, lánc, 4 db kampós fejű csavar, 2 db zsanér és 2 db kampós akasztó. A háttámla és a fekvő rész összekapcsolására 2 db zsanért csavarozzon fel rájuk és a raklapok oldalára rögzített kampóba beakasztható lánc hosszával állíthatja a támla dőlésszögét. A 2 db fekvő rész egymáshoz rögzítésére használjon beakasztható kampót, így, ha nem használja szétszedheti. A háttámláját rá tudja hajtani a fekvő részre és kisebb helyet foglal el a tárolásnál!  

Függő hintaszék készítéséhez erősen rögzítsen egymáshoz két raklapot, majd az ülőlap négy sarok lábához, a biztonság kedvéért a háttámlához is, csavarozzon egy-egy kampót, amibe a függesztő kötelet akaszthatja.  Már csak fel kell akasztani egy erős ágra és használható is megfelelő méretű párnákkal.

Francia ágy készítéséhez tegyen négy raklapot egymás mellé és csavarozza össze, majd a tetejére is csavarozzon még egy réteget, végül rögzítse fejtámlául 2 db raklapot a francia ágy végéhez.

Készíthet fiókos TV állványt 5 db raklapból, ahol a felső kettő raklapot aljával fordítsa össze és úgy rögzítse egymáshoz, majd az alsó 3 raklapba tegyen fiókot, amit variálhat. Az alsó kettő raklapnál távolítsa el a középső részt, hogy széles fiókot használhasson. A rusztikus külsőhöz jól illik a köteles fogantyú.

Könyvespolc készítése még egyszerűbb feladat, mert csak az összekötő lábakra kell megfelelő méretű deszkát csavarozni. Ha az egyiket fektetve, a másikat állítva „L” alakban helyezi a lakásban térelválasztónak is használhatja.

Előszobai cipőtartót, fürdőszobai tükrös pipere polcot, valamint bor és pohár tartót is készíthet raklapok lefűrészelt elemeiből a képek szerint.

A raklapokat kiválóan lehet használni virágok, fűszernövények ládájaként, valamint dekorációs célra. A raklap deszkáiból készíthet növényládát is. Fontos, hogy az elkészült láda belsejét mindig bélelje ki vízálló anyaggal, hogy ne károsodjon a fa.


Tetszett a cikk?