Hajtogass bútort!

A Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette, 2012-ben alapított Plié by Atelier kísérleti műhelyben zajló fejlesztés eredményeként született meg a hagyományos csomópontoktól mentes bútor ötlete, és számtalan anyagkísérlet végeredményeként az új gyártási technológia.

A fejlesztés alapötlete 2011-ben született meg, előképe a sík, kétdimenziós papírlapból pár karcolás után határozott élekkel meghajtogatható háromdimenziós formatanulmányok végtelen variációja. A Kiss-Gál Gergely által elnyert Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj adott lehetőséget a további kísérletezésre. A cél a minél tisztább, érthetőbb formavilág és az élményszerű használhatóság létrehozása, minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal.

A Kiss-Gál Gergely vezette Plié by Atelier kísérleti műhely több prototípus és számtalan anyagkísérlet során egy olyan réteges szerkezetű, egyszerre merev és rugalmas lemeztípust fejlesztett ki, melynek középső, flexibilis rétege lehetővé teszi a bútor szinte kézműves szabászati eljárásokkal történő kialakítását. A bútor végső megalkotása pedig a felhasználó kezébe kerül.

Jelenleg a rugalmas réteg válaszható, lehet filc vagy gumi, valamint a merev rétegelt lemez erezetek és a végső felületkezelés szintén egyedi választás alapján dőlhet el. A réteges lemezt saját fejlesztésű marószerszámok segítségével, egyedi tervezésű sablonok mentén maga a tervező dolgozza meg, a felhasználó pedig egy könnyed mozdulattal a szabásminta mentén haladva bútorrá alakítja.

A Plié kollekció a variálhatóságot, a többrétegű funkcionalitást, a friss és testre szabott formát, a játékosságot és az interaktivitást adja. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből. Természetesen, a méretre szabott szabásminta adja a darabok végleges formáját, kollekció egyes darabjai pedig egyedi méret szerint is rendelhetőek, így mint minden jól szabott öltöny, egyedivé és személyessé varázsolhatóak.


A Plié by Atelier egy kísérleti műhely, melyet 2012-ben hozott létre az atelierarchitects kreatív építész stúdió és annak két alapítója, Kiss-Gál Gergely és Kiss-Gál Zsuzsanna. A műhely szellemiségét vezetőjének egyedi és innovatív látásmódja határozza meg: Kiss-Gál Gergely célja a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása.

A kísérleti műhely ma már egy létező tér, falakkal, padlóval és mennyezettel, ahol a tervező által kifejlesztett technológiának megfelelő géppark, saját tervezésű szerszámok és egyedi, saját kivitelezésű sablonok segítségével készülnek a tárgyak és a bútorok.

 

A műhely vezetője és tervezője, Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész, az atelierarchitects stúdió és a Plié by Atelier alapítója. 2005-ben, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyik legkreatívabb végzős építészhallgatója, elnyerte az Árkay-díjat.

Ezt követően 2009-ben megnyerte a japán Containter Design Competition by Dezeen and Design Association pályázatát és kiállítóként részt vett a Tokiói design héten, majd 2011-ben megkapta a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretén belül kezdte meg a Plié kollekció technológiai alapját nyújtó kísérletezést. Kiss-Gál Gergely kézműves tudása ötvözi a felfedezés örömét a bútorkészítéssel és fazont ad a fának.


A Plié by Atelier weboldalát itt találjátok, a Facebookon pedig itt lehet lájkolni őket.

A cikk és a képek forrása: https://manzardcafe.blog.hu/2013/09/19/hajtogass_butort_plie_by_atelier#more5522727


Tetszett a cikk?