A jövő tervezőinek nemzetközi bemutatkozása

Az évről évre megrendezett milánói bútorkiállításon rendszerint külön helyet kapnak a fiatal tehetségek munkái. A Salone Satellite néven ismert esemény mindig is a fiatal tervezők és dizájniskolák bemutatkozási lehetőségét tűzte ki elsődleges céljául. A kiváló, kreatív, fiatal tervezőkre összpontosítanak. A dizájnvilág olyan inspiráló, nemzetközi eseményével találkozhatunk itt minden évben (idén áprilisban volt), amely a 35 év alatti legígéretesebb tervezőket és munkájukat összehozza a leendő vásárlókkal, a gyártókkal, tehetségkutatókkal, a médiával és nem utolsósorban egymással, egymás munkáival.


Kobe Leather bőrből készült újdonságok (Kuli-Kuli, Japán)

A kiállítás egy lehetőség, hogy összemérettessenek az alkotómunkák nemzetközi szinten. Közel egy évtizede versenyt hirdetnek a kiállítók között, ahol nemzetközi szakmai zsűri dönti el és választja ki a legjobbnak ítélt terméket vagy prototípust, ezzel kiemelve a tervezőt a többi közül. A kiállítás az összekapcsolódás színtere is. Egy kapocs, amely során a bemutatott termékek gyártásra kerülhetnek.

Egy helyszín, ahonnan az évek során részt vevő több ezer tervező és nemzetközi dizájniskolák közül nagy nevek kerülnek ki. Egy kihívás a jövő generáció számára, hogy a tárgyi világban egyensúlyt teremtsenek a forma, a funkció és az esztétika között.

A bemutatott termékek általában konkrét vevői igényeket elégítenek ki, jól behatárolható funkciókkal. Sok terméknél a betöltött funkciók között ott szerepel a meghökkentés, az elgondolkodtatás. Tapasztalható, hogy sok tervezőnél szempont a hagyomány, a tradíciók tisztelete is. A világméretű milánói Salone del Mobile bútorkiállításon helyet kapó eseményt mindig nagy érdeklődés övezte.


Halo szék (Studio Philipp Hainke, Németország)

Az egységes arculatú kiállítói standokon bemutatott látnivalók minden érdeklődő csoportot vonzanak, legyen az szakmai, vagy nem szakmai. A kiállítói térben természetesen nemcsak a megvalósult ötletek jelennek meg, hanem az azt megálmodó tervezők is. Nemcsak látni lehet az érdekes újdonságokat, hanem hasznos beszélgetéseket is lehet folytatni a fiatal tervezőkkel. A látogatók inspirálódnak, motiválódnak, a kereskedők új partnerekre tehetnek szert, a gyártók új termékekkel bővíthetik palettájukat, vagy új fiatal tehetséggel gyarapíthatják tervezőgárdájukat.

A standokon bemutatott termékek minden esetben magas szintű tervezői és kivitelezői munkát mutatnak. Ötletességben és tökéletes anyagválasztásban sincs hiány. Itt ismerkedhetünk meg az újdonságokkal, új anyagokkal, formákkal, a kísérletek eredményeivel. A Salone Satellite díjat 2010-ben indították el, amely további lehetőségeket biztosít a fiatalok számára, megkönnyítve a kapcsolatfelvételt a legtehetségesebb tervezők és gyártócégek között.


2.5 dimensional objects, háromdimenziós testek (Baku Sakashita, Japán)

A Rho Fiera Milano azzal is segíti a fiatal tervezőket, hogy a Salone Satellite pavilonjaiba ingyenes belépést biztosít. Az 5-ös kapu olyan pavilonokkal várja a közönséget, ahol a kiállítók kiérdemelték, hogy ott lehessenek, hogy tehetségüket megmutassák. Projektjeikkel új értékeket teremtve egy új jövőt alapoznak meg. Olyan jövőre gondolunk itt, amely nagy kihívásokat jelent a környezettudatosság szempontjából is, pl. újrahasznosítás, körkörös gazdaság, az alternatív anyagok felhasználása, ezekkel kapcsolatos kutatások és innovációk feltárására.

Mindezek érdekében a kiváló kreatív fiatal tervezők teljes mértékben kihasználják a jelenlegi technikai és digitális világ nyújtotta lehetőségeket, ugyanakkor a kísérletezésre összpontosítva szem előtt tartják a művészi hagyományt és a dizájn eredetét.

A Salone Satellite Award 2019 első díját a Kuli-Kuli stúdió (Japán) nyerte el, a Kobe Leather tehénbőrből készült termékcsaláddal (nem hagyományosan készült új termékek gyűjteménye).


Re.Bean kávészék (Melbourne Movement/ Kristen Wang, Ausztrália)

A második díjat a Philipp Hainke Stúdiónak (Németország) ítélték oda, a Halo székéért, amelynek ülőlapja kenderből és kazeinből készült.

A harmadik díjat Baku Sakashita (Japán) kapta, a különleges objektumaiért (2.5 dimansional objects), amelyek háromdimenziós struktúrák, de 2D-s rajzoknak tűnnek. Az optikai illúzió a vékony drótnak (0,3 mm átmérőjű) tulajdonítható, amelyből a testeket formálta.

Ebben az évben elismeréseket és különdíjat is osztottak a fiatalok között. Külön elismerésben (Rong Design Library – Resident Program Award) részesült a gyerekeknek készült Koko Loko projekt (KOKO stúdió, Horvátország) és a STUDIOMIREI (Olaszország) Nebula Lamp banánrostokból készült hangulatlámpái. A gyerekeknek szánt bútor minden Loko darabja nyolc elem kombinációja. A lámpák különlegességét a felhasznált anyagok és a könnyű átformálhatóságuk adja.


Koko Loko gyerekbútor (Koko, Horvátország)

A legjobb projekt az „Élelmiszer, mint tervezési objektum” („Best Project on Food as a Design Object”) témában, különdíjban (Intensa Sanpaolo Special Prize – 3rd edition) részesítették Melbourne Movement / Kristen Wang (Ausztrália) munkáját, a Re.Bean coffe stool kávézaccból készült széket. A szék különlegessége nemcsak az illata, hanem az is, hogy 100%-ban biológiailag lebontható.

Az esemény látogatása olyan tapasztalat, ahol nemcsak vizuális élmény születik, hanem új szakmai kapcsolatok, tapasztalatcserék, érdekes beszélgetések alakulnak ki. A milánói dizájnhéttel egy időben zajló eseményre feltétlenül érdemes időt szakítani, hogy megismerjük a jövő tervezőgenerációjának munkáját és az általuk képviselt értékeket!


Nebula Lamp lámpa (Studiomirel, Olaszország)

A szerzők a Soproni Egyetem Faalapú Termékek és Technológiák Intézetének adjunktusai. 


Kapcsolódó dokumentum:


salone-satellite-a-milanoi-kiallitas-a-jovo-tervezoinek-nemzetkozi-bemutatkozasa


Tetszett a cikk?