Tyre-x kültéri bútor egy szakdolgozat nyomán

A Soproni Egyetemen folyó ipari termék- és formatervező mérnök képzés keretén belül, minden félévben kimagasló hallgatói munkák készülnek. Közkedveltek a tervezéssel kapcsolatos feladatok, melyek magukba foglalják legtöbbször a modell vagy prototípus elkészítését is. Az őszi félévben született egy különleges munka, mely pár hete készült el saját felhasználásra. A termék annyira tetszetős és ötletes, hogy megérdemel egy bemutatást.

Mihály Flóra 2019-ben védte meg szakdolgozatát és diplomázott le a Soproni Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök BSc szakán. „Már gimnáziumi éveimben jelentkezett a szak iránti érdeklődésem, hiszen mindig szerettem kreatív dolgokat készíteni.” – vallja magáról.

SZAKDOLGOZAT ÉS TÉMAVÁLASZTÁS
Flóra szakdolgozatának témaválasztása a tanulmányi évei során körvonalazódott. Mivel hatással voltak rá az elmúlt időszakban a globális szinten végbemenő környezeti változások, nagy fontosságot tulajdonít a környezettudatos tervezésnek. Ahogy fogalmazott: „megdöbbentő tényadatot olvastam arról, hogy bolygónk milyen változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban, amely jövőnkre nézve igencsak baljóslatú. Erre egy jó példaként megemlíteném, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal.”

Ezért határozta el, hogy a bútor tervezéséhez újrahasznosított anyagokat használ fel, mint amilyen a gumiabroncs, biztonsági övszalag és faanyag (mint megújuló alapanyag). A feladat a konkurens termékek elemzésével indult, majd a termékkel szemben támasztott követelmények összeállítása után a tervezési folyamat következett. Az anyagválasztásból kiindulva, figyelembe véve a követelményeket, Flóra kézzel rajzolt ötleteket mutatott be. Kísérleteket, teszteléseket végzett a gumiabroncsokkal, hogy betartsa az ergonómiai előírásokat, felhasználva az antropometria adatait.

Az ötletekből végül kialakult a végleges koncepció, amely 3D látványtervek formájában készült el. A végeredmény egy bútorcsalád kialakításához vezetett, amelynek részei: pad, fotel, asztal vagy ülőke. Az elkészült látványtervek magukért beszélnek, elnyerték mindenki tetszését. A védés után még a félév sem telt el, amikor Flóra megkeresett pár fotóval és nagy meglepetésemre a szakdolgozatban elkészült munka valóra vált, a 3D látványtervek életre keltek. Flóra álmát megvalósította, elkészítette a bútorokat.

A termékcsalád a Tyre-x nevet viseli. Flóra szerint a "tyre" angol szóból ered, ami magyarul gumiabroncs. Az "x" betű a tartószerkezet alakjára utal. Ha magyarosan ejtjük ki ezt a kifejezést, akkor azt a szót kapjuk, hogy Tirex, mint a dinoszaurusz. A névválasztás fontos jelentést is hordoz, mégpedig azt, hogy ne jussunk arra a sorsra, mint a dinoszauruszok. Tegyünk környezetünkért, hogy gyerekeink és unokáink is minél tovább átélhessék mindazt, ami nekünk is megadatott.

A kültéri bútorcsalád különlegessége abban rejlik, hogy esztétikus, időjárásálló, praktikus, amely újrahasznosított anyagok felhasználásával készült. Ideális fesztiválokra, parkokba, közterületekre vagy magánkertekbe. Flóra írja: „Sikeres végeredmény azért születhetett meg, mert teljes mértékben magaménak tudtam ezt a témakört. Könnyen azonosultam a feladattal, amely által a problémák megoldása is egyszerűbbé vált. Elengedhetetlennek tartom, hogy a minket körülvevő tárgyak esztétikusak legyenek, mindamellett igényesek és ergonomikusan használhatók is. Számítógépes tervezés után elkészítettem a termékcsalád műszaki dokumentációját, amelynek köszönhetően következhetett a műhelymunka.”

PROTOTÍPUS ELKÉSZÍTÉSE, MŰHELYMUNKA
A termékek faszerkezeteinek kialakítása asztalosüzemben készült, ahol Flóra korábban a kötelező nyári gyakorlatát töltötte az egyetemi évei során. A fa alapanyagú alkatrészeket a műszaki rajzok alapján gyártották le, ami precíz mérnöki munkáról tanúskodik. A termékek többi része az otthoni műhelyben készült el. A munkálatokban segítségére volt Flóra édesapja, akitől folyamatos biztatást és segítséget kapott.

A következő lépés a gumiabroncsból készült elemek elkészítése. A pad háttámlájának kialakításához szükség volt az abroncs darabolására, a vágás gyorsvágóval történt. Az így keletkező sorját szikével távolította el, majd az abroncsokon a szükséges furatokat kellett kialakítani fúró segítségével. A hát kényelmes megtámasztását a tervek alapján a biztonsági övből készült hevederezés adja meg, azonban Flóra a biztonsági öv helyett itt hevederszalagot használt. Ezeket megfelelő hosszúságúra darabolva, a végeket égetéssel lezárva, majd visszahajtva és rögzítve egy esztétikus kialakítást ért el.

Minden alkotóelem mérethelyes kialakítása után következett az összeszerelés. A padnál és az asztalnál a tartószerkezetek összeállítása után első lépésként behelyezésre kerültek a gumiabroncsok. Második lépésként a gumiabroncsokra sülyesztett csavarok segítségével rögzítette az ülőfelületet és az asztallapot képező faléceket. A padnál az ülőfelületre felhelyezte a háttámlát, a méretre vágott gumiabroncsot. A háttámla az ülőlaphoz és a gumitartó szerkezethez csavarokkal kapcsolódik.

A háttámla üreges részének merevítése purhab segítségével történt, majd az előzetesen méretre vágott hevederszalagok lettek rögzítve a gumiabroncs köríve mentén. A rögzítéshez Flóra kárpitosszeget használt, ami díszévé vált a bútornak, megtörve a fekete szín monotonitását.

A termékek fából készült részeit lazúrral felületkezelték, míg a gumikat gázolajjal tisztították meg. A végeredmény egy kétszemélyes pad és egy asztalka.

„A családommal gyakran használjuk kinti grillezésre vagy nyári melegben hűsölésre a teraszon. A szűkebb ismerőseim körében egyre népszerűbb, olyan is volt, aki már saját használatra rendelni szeretett volna. A lehetőségeimhez mérten a továbbiakban is szeretnék megoldásokat találni azokra a termékekre, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket.”

Gratulálunk Flórának, a tervezett bútorok beillenek a jövő körforgásos gazdaságának koncepciójába! Mint volt konzulense arra biztatom, hogy álmait az elkövetkezőkben is váltsa valóra!

Felhasznált irodalom:
Mihály Flóra (2019): Közösségi pihenőbútor tervezése újrahasznosított alapanyagok felhasználásával szakdolgozat (Konzulensek: dr. Antal Mária Réka, dr. Bencsik Balázs egyetemi adjunktusok)


Tetszett a cikk?