Irodabútorok szerelvényei

Az utóbbi évek generációváltásának is köszönhetően, a munkamódszerek is nagyban átalakulóban vannak. Az átformálódó munkahelyi struktúrák, az egészségtudatos munkahelyi környezetre való törekvés és a technikai fejlődés miatt a hagyományos munkahelyek eltűnőben vannak. Helyüket a rugalmasan változtatható kreatív terek, pillanatok alatt az aktuális igényekre szabható környezet és a mobil munkaállomások töltik be – ezek az újkori igények, amiknek meg kell felelni.


Részlet a Clockwatchers (Irodai lányok) című 1997-es filmből – hozza a kor stílusát

Az irodabútor-gyártás elsőre egyszerűnek tűnő, a valóságban mégis rendkívül összetett faipari feladat, így érdemes a lehetőségek tekintetében széles látókörrel rendelkezni. Ráadásul az irodai trendek a lakástrendekhez hasonlóan állandóan változnak, fejlődnek. Az ergonómiai szempontok mellett a tárolandó anyagok és kellékek, így a bútor teherbírása is meghatározandó, nem beszélve elektromos és digitális kiegészítők kiválasztásáról és beépítéséről.

A megfelelő irodai munkahelyrendszer megtervezésekor az emberi munkafeladat jellegéből kell kiindulni. Ebből határozható meg az adott munkahelyen dolgozókra ható terhelés, és ennek ismeretében még a tervezés fázisában kiküszöbölhetők azok a hátrányos tényezők, melyek a fokozott igénybevételt okoznák. Az egészségmegőrzés terén a legfontosabb eszközök a jó minőségű és ergonomikus ülőbútorok, az egyén igényeire szabható munkatér, és az ülő/álló munkát is lehetővé tevő berendezések. Az ezeket kiszolgáló vasalatok, például a mechanikusan vagy elektromosan állítható asztallábak kiválasztásakor lényeges, hogy stabilak legyenek és teljesítsék az EN 527-2 szabványban foglalt előírásokat. (Az ergonómiai szempontokat részletesen az erről megjelent cikkben olvashatják.)


Modern „open office” irodaberendezések, napjainkból (miapalya.blog.hu, ixiqi.co)

IRATOK FIZIKAI TÁROLÁSA

Tény, hogy a digitalizáció régóta tart, de mappákra és azok megfelelő tárolására minden irodában szükség van. Az elszámolások, bérkimutatások, szerződések tárolására hosszú távon is be kell rendezkedni. Erre a jól méretezett iratszekrények átlátható és biztos megoldást nyújtanak. Az egyszerűbb álló rendszerű irattároló polcok mellett találkozhatunk tűz- és betörésbiztos speciális változatokkal is. A felelős adatkezelést irányozó tavalyi szigorított GDPR- (General Data Protection Regulation – Általános adatvédelmi rendelet) előírásoknak is meg kell felelni, hiszen „A személyes adatokat olyan módon kell kezelni, amely biztosítja azok megfelelő szintű biztonságát és bizalmas kezelését, többek között annak érdekében, hogy megakadályozza a személyes adatokhoz és a személyes adatok kezeléséhez használt eszközökhöz való jogosulatlan hozzáférést, illetve azok jogosulatlan felhasználását.” (idézet a rendeletből). A szokásos álló mappatároló rendszerek mellett említést érdemelnek a függő mappatartó szekrények is, melyek bár nem divatosak, jól átlátható és helytakarékos berendezések. Ha ilyen gyártását tervezzük, csak bevált, minőségi vasalatot használjunk. Ezeket a szerkezeteket teljes kihúzású fióksínekkel szokás szerelni, és a vasalatpiac tele van gyenge minőségű, olcsó szerelvényekkel ebben a kategóriában (is).


A nyomtatott dokumentumok tárolása ma még elengedhetetlen

ASZTALSZERELVÉNYEK ÉS -KIEGÉSZÍTŐK

Pántok, fiókcsúszók tekintetében bár óriási a kínálat, érdemes a hosszú élettartamra tervezett vasalatokat választani. Például egy bútorpánt esetében megnyugtató, ha teljesíti az MSZ EN 14074:2004,6.3.3. szabványban meghatározott fárasztóvizsgálatot: ez 100.000 ciklusú nyitásra szerzett minősítés.

Az irodai asztallábak esetében a hagyományos kinézetű laplábas szerkezeti kialakítás mellett számos fém asztallábrendszer áll rendelkezésre. A csőlábakon túl klasszikus megoldás a T-alakú fémláb, ami lehet alumínium vagy fekete színű. A kábelek függőlegesen, láthatatlanul elvezethetőek egészen az asztallapig a láb takaróeleme mögött. Kaphatóak letisztult formájú hagyományos asztallábak is, ezek fémszerkezetük miatt nagyon légies és elegáns megoldást tudnak nyújtani, hiszen a zártszelvényből készült lábak és „kávák” jellemzően kis keresztmetszetűek. Hasonló elvű csővázas bútorvázakkal is találkozhatunk: műszakilag ezek is jó alternatívák, bár ma már nem divatosak.


Ikea Bekant állítható magasságú asztal, térelválasztó paravánnal is kiegészíthető (ikea.com)

Az irodai asztalok első oldalán homloklap korlátozhatja a betekintést. Az asztalok elrendezési lehetőségeit bővíti a sokféle toldat, amelyek segítségével számtalan formában rendezhetőek és sorolhatóak az asztalok. A toldatok lehetnek sarokelemek (45, 60, 90, 120°-os kialakításban), tárgyalóelemek, hosszabbító elemek és záróelemek sarkos vagy kerekített formában.

Az asztalokat a különböző igényekhez igazított görgős konténer jól kiegészíti. Ez lehet asztal alatti vagy asztalmagasságú, laminált lapbelsővel ellátott vagy nagyobb teherbírású fémfiókos kivitel. Normál fiókos kialakítás mellett beépített írószertartóval is ellátható. A fiókos konténer szinte minden esetben központi zárral ellátott, amely egyszerre zárja az összes fiókot. A bútorzárak tekintetében is az ár függvényében számos lehetőség közül választhatunk; akár mesterkulcsos, digitális változatok is rendelkezésre állnak.


Az irattartó fiók minősége különös figyelmet érdemel


Az írószertartó praktikus kiegészítő, segítségével könnyű rendet tartani

HÁLÓZATI ELÉRHETŐSÉG

A legolcsóbb kábelátvezető gyűrűn túl, számos speciális konnektor és aljzat érhető el a kereskedők kínálatából. (Lehangoló látványt tud nyújtani egy méregdrágán berendezett helyiség, amiben a kábelek káosza „tekereg”. Aki igényes a gyártott bútoraira, ezen helyzet kezelésére is kínál megoldásokat.)

A kábelkötegek rendezett elvezetésére használhatjuk a hagyományos, asztal alatti kábelcsatornát. Egymással szembefordított íróasztal-elrendezések esetén egy középen futó, közös elvezetésre szolgáló teret is kialakíthatunk. Jó megoldást kínál például az az asztaltető alatti alagút, amelyhez a – megfelelő vasalattal ellátott – tetők széthúzásával lehet hozzáférni. A kialakításnál jól látszik, hogy az összecsukott állapotban is fennmaradó keskeny résen keresztül közlekednek a vezetékek.


Furattakaró a kábel elvezetéséhez

A töltésre alkalmas elektromos aljzatok esetében az egyszerűbb, asztalba süllyeszthető, felülről használható nyitott modellek között is találunk exkluzív minőségű darabokat, amelyek tárgyaló- és konferenciaasztalokba, vagy akár vezetői asztalokba is beépíthetők. A dugaljaknál a bútorba süllyesztett fedeles változatok nyújtják a leginkább letisztult megoldást. Ezek között találunk igény szerint egyénileg összeállított aljzatkínálattal rendelkező megoldásokat is (hálózati dugalj + USB, HDMI, VGA stb. csatlakozók). A témáról részletesen az erről szóló cikkben tájékozódhatnak.

Többféle számítógépes munkát segítő kiegészítő is rendelkezésre áll, például monitoremelő, különböző billentyűzettartók, számítógéptartó elemek, műanyag tálcák, de legyünk ezekkel résen: az alsó árkategóriából származó termékek gyakran nem bírják a munkahelyi igénybevételt, ezeket általában csak otthoni felhasználásra ajánlja a gyártó. Sajnos a kínálatban a középút nem jellemző, az ügyfélnek a filléres (gyenge minőség) és a meglehetősen drága, exkluzív darabok közül kell választania. Pántok, fiókvasalatok terén pedig a csábítóan olcsó darabok helyett irodabútorgyártás során mindenképp érdemes neves gyártó minősített termékét választani, hiszen az igénybevétel jellemzően magas ezek esetében is.


Kábelek elvezetésére szolgáló alagút az asztaltető alatt

Források:
blog.iroda.hu
dominoirodabutor.hu
foresteu.com
hu.wikipedia.org/wiki/Általános_ adatvédelmi_rendelet
ikea.com
minosegiirodabutor.hu
officelife.hu
szekhaz.hu
www.amazon.com
www.kiwidesign.co.uk
www.adminsolutionsgroup.com

A cikk a Magyar Asztalos 2019. augusztusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


irodabutorok-szerelvenyei


Tetszett a cikk?