Újratervezés

Az irodai környezetben lévő közösségi terek a munkavégzésen kívüli időtöltésre és étkezésre szolgálnak. Bútoripari kivitelezőként is jó tisztában lenni azokkal a szempontokkal, amelyek manapság egy lendületes, kreatív, fiatalokkal teli irodai teret jellemeznek, hiszen az ide kerülő bútoroknak is ezt kell elősegíteniük. Nem mellesleg saját házunk táján is alkalmazhatjuk a jó ötleteket.

Irodai munkahely. Ha meg kellene határozni, hogy kinek mit jelent ez a tér, először bizony azt kellene tisztázni, hogy ki adja meg rá a választ. Egy ’50-es éveiben járó? Az X generációhoz tartozó családos ember? Esetleg a mai, ’20-as, ’30- as éveiben járó fiatal? Az a helyzet, hogy ez utóbbi csoportra, a Z és az Y generáció (hozzávetőlegesen az 1982 és 2007 között születettek) tagjaira kell fókuszálnunk, ugyanis ők azok, akik az elkövetkező 10–15 évben egyre nagyobb arányban lesznek jelen az irodákban (is).

Nézzük meg, hogy nekik mit jelent közösségben szellemi munkát végezni! Nemcsak a szociológusok, hanem már a munkáltatók is elismerik, hogy a legkorábban a 2000-es évek közepén munkába állók egészen más hozzáállással rendelkeznek. Őket már nem lehet szigorú keretek között tartva, merev szabályokkal, esetleg fenyegetésekkel rábírni a jobb teljesítményre, mert fogják magukat és odébbállnak – még azok is, akik egyébként kiváló munkaerők lennének. Ha viszont a munkáltatók megadják nekik azt, ami inspirálja, motiválja őket, akkor nagy teljesítményre képesek, s ami még fontosabb, a rájuk jellemző egészen új szemlélet mentén képesek ezt megtenni.

Nos, melyek azok a helyek, amelyek beindítják a fantáziájukat? A beszélgetésre, közös ötletelésekre alkalmas terek, amelyek távolabb vannak az íróasztaloktól. Kialakíthatjuk ezeket az étkezőben, a konyha közvetlen közelében, vagy egy erre fenntartott helyszínen. Pár jellemző, amelyeket az ide elhelyezett bútorok gyártásánál érdemes figyelembe venni:

  • színek használata (frontokon, korpuszon, asztalon, székeken stb.). Nézzen rá a terveinkre egy jó érzékkel bíró fiatal is;
  • elektromos dugaljak, USB-töltők elhelyezése úgy, hogy kéznél legyenek;
  • kommunikációt segítő eszközök betervezése (fali monitor, mágneses + írható fehér tábla stb.).

KONYHA/ÉTKEZŐ

A konyhabútor tervezése esetében van néhány szempont, amit más megközelítésből kell vizsgálni, mint egy otthoni bútornál:

  • ételmelegítéshez 6–8 emberenként legyen egy mikrohullámú sütő (vagy elektromos sütő) a polcon vagy beépítve;
  • mivel főzés csak ritkán történik ilyen helyszínen, ezért a főzőlapot (továbbá páraelszívót, fűszerek, olaj tárolására alkalmas kihúzható keskeny tárolót stb.) csak akkor tervezzük be, ha kifejezetten ilyen kérés van;
  • mosogatáshoz tágas medencét válasszunk, illetve kapjon helyet a mosogatógép is;
  • a konyhabútor alsó részén az ajtós elemeket ne erőltessük: ezek csak a rendezett házias - szony keze alatt használhatók jól. Ahol több ember használ egy konyhát, ott a teljes kihúzású, nagy teherbírású fiókvasalattal szerelt fiókok jobb megoldásnak tűnnek – a lehető legnagyobb szélességben, legalább 20 cm-es magasságokban.


Kisebb falfelület esetén további munkafelület nyerhető a szigetes elrendezéssel

A jó megvilágítással is számolni kell! Ideális megoldás a LED-szalag, mert számos igényt ki tud elégíteni. Itt néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

  • teljesítménye legalább 10 W legyen méterenként (kb. 950–1000 lumen/m fényerő);
  • a felső elem, illetve polc aljába süllyeszthető fémprofilba beragasztva, opál zárófedővel szereljük;
  • színhőmérséklete közelítsen a napfényhez (ez 4500–5000 kelvin körüli érték). Még ennél is jobb a csip által vezérelt szalag, mert itt külön be lehet állítani a fehér színhőmérsékletét, RGB LED-szalag esetén a színeket is. Az igazán ügyes megoldásoknál okostelefonra letölthető alkalmazással lehet a színeket és a fényerőt szabályozni. (A fiatalok imádják az ilyen technológiákat.)

BRAKE OUT: HELY A SZÜNETELÉSRE

Olyan helyszínről van szó, ami kifejezetten az alkalmi ötletbörzékre, közös megbeszélésekre hivatott, vagy csak azért, hogy a dolgozók egy órán keresztül távol legyenek az íróasztaluktól. (A címben lévő angol kifejezés világszerte ismert, így a megrendelőink zömének jól érthetővé teszi annak teljes jelentését.). Az itt lévő bútorzat jellemzői:

  • párnákkal kényelmesebbé tett, emeletes ülőalkalmatosságok (ha többen vannak vagy kisebb tér áll rendelkezésre),;
  • színes ülőkékkel körbevett pár fős kis asztalok, vagy egyszerűen csak állóasztalok;
  • növények, akváriumok, terráriumok, melyek a bútorokban vagy körülöttük kapnak helyet.


A lazításra alkalmas tér az étkezőben kapott helyet

Arra is van példa, hogy a céges tárgyalásokat is ilyen helyszíneken oldják meg. Ebben az esetben is szempont az otthonos, nyugalmat és családiasságot sugárzó tér létrehozása, amihez még hozzátartozhatnak kanapék, fotelek, esetleg tea, kávé elkészítésére alkalmas kisebb konyhapultok, bárpultok.


Tárgyalásra is alkalmas a kikapcsolódást segítő tér

Képek
www.k2space.co.uk
www.cosentino.com
www.davidsonprojects.com
www.peerspace.com


Kapcsolódó dokumentum:


ujratervezes


Tetszett a cikk?