Magyar formatervezési díjat kapott a Soproni Egyetem hallgatója

2019. október 3-án átadták az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Design Hét csütörtök esti megnyitóján Budapesten, a Hagyományok Házában.

A diák kategória díját Csicsics Gergő, az egyetem Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója nyerte el munkájával, a Mediso Kft. számára készített Gyógyászati termékcsalád formatervezésével.

A fiatal tervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

Az orvosdiagnosztikai berendezéseket fejlesztő nemzetközi hírű Mediso cég közel tíz éve bevezetett AnyScan termékcsaládjának hármas modalitású, azaz a rendszeren belül, az adott igényeknek megfelelően konfigurálható (CT, PET/CT, SPECT/CT) képalkotó berendezés redesignja komplex tervezői tudást igénylő kihívás. Az újragondolást a felhasználói igények változása és a technológiai fejlődés tette szükségessé.

Az új design egyszerre tesz eleget a folytonosság és a felismerhetőség elvárásának, ugyanakkor egyértelműsíti, hogy újgenerációs berendezésről van szó.

A Magyar Formatervezési Díj diák kategóriája az elmúlt években a legszínesebb palettát mutatja fel. Ebben a kategóriában egymás mellett szerepelnek a kísérletező, határt feszegető konceptuális tervek és a cégekkel együttműködésben a piaci igényeknek maximálisan megfelelő, sorozatgyártásba rövid úton bevonható munkák.

Az idei díjazott pályamunka ez utóbbi irány képviselője. A pályamunka, az AnyScan termékcsalád formaterve egy cég, egy felsőoktatási intézmény és egy hallgató optimális együttműködésének követendő példája. A végeredmény pedig egy elmélyült kutatásra épülő, funkciójában, ergonómiájában, műszaki konstrukciójában jól végiggondolt, formai kialakításában a világpiaci vetélytársakéhoz mérhető, egyes pontjain azokét is meghaladó formaterv. Egy nagyon komplex problémahalmaz példaértékű formába öntése, mely feszegeti a diák kategória határait.

Fotó: Komporday Tamás


Kapcsolódó dokumentum:


egytemi-hirek-201911


Tetszett a cikk?