Konyhabútor-tervezés saját tapasztalatok alapján

A mai kornak megfelelő, kényelmesen használható konyhabútor alapja egy jól átgondolt terv! Jó terv akkor születik, ha szenvedéllyel készíti valaki és ha a gyártásban is jártas. Ha a konyhában is szeret a tervező tevékenykedni, szakácskodni, az már csak hab a tortán.

23 éves koromban megfertőződtem az asztalossággal és a lakberendezéssel. Amikor életem első, önállóan készített bútorát átadtam megrendelőmnek, az arca elárult mindent. Mintha az új autóját vette volna át a szalonban, annyira örült neki! Abban a pillanatban azonnal tudtam, mit fogok csinálni az életben! Leírhatatlan érzés volt! Azóta innovatív konyhabútorok tervezésével és gyártásával foglalkozom.

A mai világban már szinte minden esetben egy légtérben van a konyhabútor a nappalival. Központi szerepet játszik a konyha, itt gyűlnek össze sokszor a család tagjai, épp ezért sok kritériumnak kell megfelelnie. Csupán pár szempont azok közül, amelyekre a tervezés esetén figyelni kell:

  • külső megjelenés: fontos, hogy a konyha a nappalival harmonizáljon;
  • szagok elvezetése: a ruhák és a bútorok nem vehetik át az ételszagokat;
  • az áramforrások átgondolt tervezése: hogy a háztartási készülékek optimális használatán kívül a digitális eszközeit is egyszerűen tudja tölteni a konyha használója;
  • kézre esők legyenek a konyhai eszközök.

Mindez praktikusan, gyönyörű köntösbe csomagolva.

HELYSZÍNI FELMÉRÉS

Mikor egy építkezési helyszínre érkezem, mindig megkérdezem a paramétereket, mint például a falak színét, a padlóburkolat anyagát, vagy, hogy terveznek-e álmennyezetet. Minden részletet tudni akarok, hogy teljességében lássak mindent. Leendő ügyfeleimet arról is kifaggatom, van-e esetleg valami konkrét elképzelése a bútorral kapcsolatban, milyen színek harmonizáljanak, mi az, amit nem szeret stb.

SZERZŐDÉS

Egy ilyen projekt elindításához elengedhetetlen egy tökéletes szerződés, mely biztonságot nyújt a gyártónak és az ügyfélnek is! Javaslom, hogy ez feltétlenül tartalmazza a konyhabútor terveit mellékletként, illetve az anyagok cikkszámait, a garanciaidőt, a vállalási határidőt, mit tartalmaz az ár, és nagyon fontos a fizetési ütemezés. Én minden esetben, helyszíni szerelés előtt kifizettetem a konyhabútor teljes vételárát, hogy bizton tudjam: nem marad tartozás. (Gondoljunk csak bele, bármelyik nagy multinál vásárolunk bútort, elszállítás előtt ki kell fizetni!) Majd a bútor beszerelése és átvétele után már csak a szerelési díjat kell kifizetnie ügyfelemnek.

TERVEZÉS, TERVEZÉSI HIBÁK

A tervezésnek legyen stílusa, javaslom minden kollégámnak, bátran vigye bele a saját egyéniségét! Hívja fel leendő ügyfele figyelmét az apró részletekre is. Az elkészült méretezett terveket átküldöm a megrendelőmnek, ami alapján tud dolgozni a többi szakember.

Szinte minden esetben, amikor a gép elé ülök, legalább három verziót állítok fel gondolatban. Mindhárom verziót mérlegre teszem (előnyök, hátrányok), megvizsgálom kényelmes használatát az ügyfelem számára, illetve saját gyártási szempontokat is figyelembe veszek. Egy konyhában legalább ugyanolyan fontosnak tartom a külső designt, mint a praktikusságot. Az elemeknek úgy kell egymáshoz idomulniuk, hogy az összképben tökéletes formát képezzenek! Ennek függvényében a sarokterületekre, a vizes- és a konyhagépes blokkok pozicionálására, illetve a páraelszívóra, a külső és belső világításokra szoktam a hangsúlyt fektetni. Amint a mérleg elbillent a legszimpatikusabb verzió felé, az imént említett sarkalatos pontokat folyamatosan szem előtt tartva tervezem meg a konyhabútort.

Biztos sokakkal előfordult már, hogy egy lakberendező terveit átküldve kér árajánlatot egy ügyfél. Ezzel csak az a probléma, hogy sok esetben cseppet sincs átgondolva működés és gyártás-előkészítés szempontjából. Csupán arról szól egy ilyen terv, hogy így nézzen ki! Ennyi.

Pár hibát szeretnék közzétenni, amikkel eddig szembesültem. Beépített mosogatógép frontmérete. Megválasztásánál ügyelni kell a lábazat magassági méretére, hogy a mosogatógép ajtaja anélkül tudjon lenyílni, hogy beleérne a lábazatba. Vagy ha például felnyíló ajtóvasalat van a tervekben a felső elemekhez, ellenőrizzük le a tényleges magasságot, nehogy aztán belenyíljon a beépített gipszkarton mennyezetbe. (Tipp: ha a korpusszal párhuzamosan felnyíló BLUM Aventos HL vasalat van kiírva, akkor helyette a csuklósan felnyíló Aventos HK szerelvényt kell használni a nagyobb méretű frontok esetében). Rendszeres hiba a mennyezetig érő szekrényeknél, hogy a lámpatestbe beleütközik az ajtó. (Ilyen esetben vagy a mennyezeti lámpát kell lecserélni süllyesztett verzióra, vagy a szekrényt kell kisebbre gyártani.). De már jártunk úgy is, hogy a lakberendező tervei alapján a kétajtós felső sarokelem egy olyan elszívó mellé lett tervezve, aminek a fix mélysége 400 mm volt. Amikor a sarokszekrény egyik ajtaját kinyitottuk, az elszívónak ütközött, emiatt pedig a másik sem nyílt ki. Konkrétan nem lehetett kinyitni a szekrényt… (A két ajtót pillérpánttal egybefogva hidaltuk át ezt a hibát.) Azt hiszem, ezek a problémák is segítettek abban, hogy minél pontosabban és megfontoltabban tervezzek meg minden konyhaprojektet. 14 éve tervezek és gyártunk konyhabútorokat a csapatommal együtt, ám ambícióm a mai napig sem hagyott alább.

A szerző a BV KONYHÁK KFT. alapító tulajdonosa


Kapcsolódó dokumentum:


konyhabutor-tervezes-sajat-tapasztalatok-alapjan


Tetszett a cikk?