Biofília: új trend a lakberendezésben

A biofília (azaz a természet szeretete) az ember veleszületett vonzalmára a természethez és a természetes folyamatokhoz összpontosít. Azt sugallja, hogy mindannyian genetikai kapcsolatban állunk a természeti világgal, amely több százezer éven keresztül épült fel a mezőgazdasági környezetben.

A biofília új trendként jelent meg a dizájnban is, amely az emberi tervezést és a természetes elemeket oly módon illeszti össze, hogy az nem tűnik „gyártottnak”. Társadalmunk az elmúlt néhány évben küzd az éghajlatváltozással, a fenntarthatósággal. Valamennyi fogyasztó modern otthont szeretne, ám ennek ellenére a környezetből származó organikus elemeket építi be. A belsőépítészeti cégek, gyártók figyelembe vették ezt az igényt, így az újrahasznosított fát felhasználják székek, asztalok és padló gyártásához.

A biofil tervezés arra törekszik, hogy érvényesítse a természettel való kapcsolat iránti igényünket a modern épített környezetben. A biofília elméletének kibővítése, a biofil tervezés felismeri, hogy fajunk a történelem több mint 99 %-ánál fejlődött úgy, hogy adaptív válaszként reagál a természetes világra. Biológiailag kódoltak vagyunk, hogy társuljunk a természetes tulajdonságokhoz és folyamatokhoz.


Tetszett a cikk?