Helge Vestergaard Jensen (1917-1987) DAYBED

A Vörös és kék székről szóló cikkünk után egy újabb klasszikus designról számolunk be. Annál is inkább, mivel idehaza rendkívül kevés információ áll rendelkezésre a második világháborút követő dán formatervezésről, azon belül pedig Helge Vestergaar Jensen munkásságáról.  A skandináv országok közül Dánia az ülőbútorok tervezésében és kivitelezésében jelentős szerepet játszott a múlt század közepén. A harmincas években a tárgykultúra fejlődését lelassította ugyan a háború, ám nem törte meg, fejlődése az ötvenes években új lendületet vett és vezető ágává vált a lakáskultúra.

Helge Vestergaard Jensen (1917-1987) dán bútortervező volt.

Munkássága meghatározó a Skandináviában, azon belül Dániában. 1937-ben bútorasztalos vizsgát tett, majd bútortervező tanulmányait a Dán Művészeti és Iparművészeti Iskola bútoriskolájában folytatta, 1943-ban érettségizett. Ezt követően a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia végzett. A következő években számos nagy dán építészirodában dolgozott, köztük Kaare Klint, Hvidt & Mølgaard Nielsen, Palle Suenson és Vilhelm Lauritzen, majd 1950-ben megalapította saját cégét. 

Munkáit az aprólékosan kidolgozott minimalista formák jellemzik. Előtérbe helyezi a faanyag szépségét, ugyanakkor korszerű anyagokat is felhasznál. Több esetben is sikerrel kombinálja a fát nylon szálakkal ülőbútorainál. Ezzel is demonstrálva, hogy a mesterséges és természetes anyagok megfelelő „szervírozással” megférnek egymás mellett. Vestergaard Jensen leghíresebb munkája az 1955-ös DAYBED, amely korlátozott példányszámban készült, hasonlóan a többi bútortervéhez. Akik ismerik Jensen munkáit, nagyon kedvelik a tudatos kézművesség előtérbe helyezése és a részletek aprólékos kidolgozása miatt.

Az ágy szerkezetét alaposan megfigyelve fedezhetjük fel, hogyan is oldotta meg a karcsú tartókon keletkező erők elosztását. Az ágy erőjátéka hihetetlen harmóniát kölcsönöz a bútornak. Az öt keresztborda lekerekített, finoman ívelt alakja és kapcsolódása a két főtartóhoz, valamint az ágy széléhez, zseniális. Egyszersmind mellőzi a fej és lábtámlát. A nylon szálak, mint öltések futnak végig az ágy szélén. Ezek rugalmassága adja az ágy kényelmét, könnyedségét.

Jensen gyakran dolgozott együtt Peder Pedersen asztalosmesterrel, és rendszeresen állították ki munkáikat Dániában, ezzel is egy új irányt mutatva a bútortervezésben.

Forrás:
butor-szonyeg.hu
lauritz.com
modernlink.com
rbjohansen.com
1stdibs.com


Tetszett a cikk?