Egy fiatal asztalos és egy multi közös projektje

A 23 éves Dominik Huber asztalos mester egyedi bárszekrényéhez keresett olyan gázrugót, amely segítségével a bútor asztallá alakul át. Mindezt minimális erőkifejtéssel, elegánsan, könnyedén. Több gyártó termékével is próbálkozott, de azt a fajta mozgást, amit szeretett volna elérni, nem sikerült megvalósítania egyikkel sem.

A bútor látszólag egyszerű felépítésű. Dominik azonban nem csupán egy bor és eszköztartót szeretett volna alkotni, hanem egyúttal kényelmes tálalási felületet is. Ezt úgy tervezte, hogy a hasáb alakú szekrényt négy részre osztotta. Természetesen ezek az osztóvonalak nem párhuzamosak egyik fő éllel sem. Éppen azért. hogy az említett rakfelület létrejöhessen. A hosszanti osztás szöge teszi lehetővé, hogy a szekrény jobb felső traktusát eltolva egy olyan magasságú felületet kapjunk, amelyen kényelmesen szervírozhatja a sommelier az italt. A két alsó fiókban találjuk a poharakat, eszközöket.

Az ötlet kiváló, de az pult mozgatásának könnyedsége nem a tervek szerint alakult. Olyan csillapítású gázrugóra volt szükség, amely a végállásoknál más erővel, más csillapítási faktorral dolgozik. Dominik ezért az ipari lengéscsillapítókat, gázrugókat gyártó ACE szakembereihez fordult. Hans-Jürgen Greindl-rel, az ACE osztrák képviseletének vezetőjével együtt olyan megoldást tudott kifejleszteni, amelyben a gázrugó ereje pontosan illeszkedik a mozgatandó bútorrész súlyához.

Végül az ACE Newtonline nevű ipari gázrugója lett a befutó a projekthez. A szelepes technológiának köszönhetően ezek tökéletes támogatást nyújtanak a különböző feladatokhoz. Ezek a gázrugók 10-13 000 N közötti erővel, 8–70 mm es tokozással és 20–1000 mm szabványos löketekkel rendelkeznek. 

A Slide bar további érdekessége, hogy az üveglapokon helyet foglaló borokhoz csak abban az esetben férünk hozzá, ha a pultot elcsúsztatjuk.

Az üveglapok világítanak, és így aborosüvegek egyfajta úszó, lebegő hatást keltenek. A bútort egyedisége okán különleges bemutatókhoz ajánlja Dominik.

A bútor robosztus, mégis funkcionális és valóban egyedi megoldásokat tartalmaz. A multi segítő szándéka mindenképpen példaértékű és követendő.

Forrás:
pressebox.de
factorynet.at


Tetszett a cikk?