Gardrób, gardrób mondd meg nékem

...mitől leszel praktikus és funkcionális nékem? Ez az a kérdés, amit fel kell tenni, mielőtt egy gardrób elrendezését, tárolóbútorait elkezdjük megtervezni. Az ide vezető úton meg kell tudni, hogy milyen mennyiségű ruhát, cipőt, kiegészítőt, táskát szeretne a használója elhelyezni benne.

Az sem mellékes, hogy egy vagy két főre kell tervezni a gardróbot, illetve felnőtt vagy gyermek számára alakítjuk ki ezt a helyiséget. Vegyük sorba, mire kell figyelnünk gardróbtervezéskor:

1. MÉRET

A ház vagy lakás egészéhez viszonyítva mekkora méretű helyiséget tudunk kialakítani a gardrób számára. Már az egészen pici, ún. kapszulagardrób is igen sok ruhaneműt képes elnyelni. A nagyobb méretű, öltözőszobának is nevezhető helyiségekben pedig mindent igényesen tárolhatunk. Ügyeljünk rá, hogy a helyiségbe be lehet-e majd vinni a szekrénytestet és fel is lehessen állítani. Ha szükséges, tervezzük két darabból a bútort.

2. ANYAGOK

A bútorok korpusza és frontja legtöbb esetben nem azonos. (Van, amikor az, de ez drágítja a bútor árát, mind amellett igazán igényes választás). A korpusz általában valamilyen laminált forgácslap, hátfallal.

A front lehet:
■ laminált forgácslap, 2 mm-es

élzárással ■ festett MDF ■ akrillap
■ tükrös

3. TÁROLANDÓ HOLMIK MENNYISÉGE


Akasztós és polcos ruhák mennyiségét figyelembe véve fog kialakulni szekrényünk kiosztása. A kiegészítők helyigényével – ékszerek, nyakkendők, övek, sálak, kalapok, táskák – is kalkulálnunk kell. Ezek egy része kerülhet fiókba (pl. nyakkendő, ékszer), melyet praktikus fiókosztóval tehetünk még átláthatóbbá.

Az akasztós ruhák esetében a vállfa kulcsfontosságú elem. Mivel többféle típusa létezik, válasszuk azt, ami számunkra a legmegfelelőbb és egységesen használjuk ugyanazt a típust. Az összhatás is rendezettebb lesz ezáltal. Fa, műanyag, textilborítású vállfák közül választhatunk. A vállfák általában 45 cm szélesek. A ruhatárunk típusa jó eséllyel megadja a választ, hogy milyen stílusú vállfákat alkalmazzunk. S ha lehet, ne tároljunk egy vállfán több ruhadarabot. A kihúzható akasztós rendszer nem jó megoldás, kerüljük el. A ruha meggyűrődik, ha ekként tároljuk. A ruhalift, a kihúzható nadrágtartó, valamint a kihúzható öv-, sál-, nyakkendőtartó nagyon hasznos kiegészítői a gardróboknak.

A cipőtárolás lehet egy sarkalatos kérdés. Különálló, zárható, de szellőzővel ellátott szekrényben lenne ideális tárolni a lábbeliket. Ha saját cipősdobozában helyezik el a lábbeliket, ez esetben nem muszáj túlságosan elszeparálni a többi ruhától őket.

4. BÚTORKIOSZTÁS
– ARÁNYOK


Erre vonatkozóan nincs általános szabály. Az fogja eldönteni, hogy mekkora legyen az akasztós-, polcos-fiókos részek aránya, amekkora ruhatárra tervezzük a gardróbot.

A főbb paraméterek: Mélységi méretek:

  • akasztós rész: 55–60 cm mély

  • polcos: minimum 40 cm mély

  • Magasságméretek:

  • hosszú ruhák: 160–180 cm

  • polc: 20 cm

  • Szélesség:

  • akasztós ruhák: max. 120 cm

  • polcos: min. 35 cm – max. 120

    cm, 80 cm felett függőleges

    osztóval

  • ajtó: max. 60 cm
    A bútor lábazata 10 cm szokott lenni.

5. GARDRÓBAJTÓK

Akár a helyiség mérete is meghatározhatja, milyen ajtót tervezzünk a gardróbszekrény számára. Kellően nagy szoba esetében nyíló ajtót alkalmazhatunk, ha kicsi a hely, a tolóajtó vagy a harmonikaajtó lesz ideális megoldás.

Nyíló ajtók esetében ügyelni kell rá, hogy az ajtó pántolása ne akadályozza a belső fiókok működését. Tolóajtós kialakításnál mindig legyen ütköző a szekrényben és a felső függesztésű vasalat a legmegfelelőbb választás. Front nélküli szekrénymegoldások is léteznek, vagy választhatunk függönytakarást hozzá, ha ez tetszik.

6. BEÉPÍTÉS

A szellőzést biztosítani kell beépített bútorok esetében. A bútor hátánál 2 cm-t kell elhagyni, így tud szellőzni. A bútor két oldalán és a tetején is el kell hagyni 2 cm-t a falak egyenetlensége miatt, melyet takaróléccel borítunk a bútor elhelyezését követően.

7. DESIGN

Ha már megszületett a csodálatos és minden igényt kielégítő bútorzat terve, még nem vagyunk teljesen készen. A gardróbszobába mindenképpen szükséges egész alakos tükör, ha valamelyik front nem tükör. Ülőalkalmatosság, ami lehet karosszék, fotel, kárpitozott pad vagy ottomán egyaránt. A megfelelő világítás kulcsfontosságú. Itt jegyezném meg, hogy a bútorzat is tartalmazhat integrált LED-világítást. Ha a felsorolt pontokat végig vesszük a saját gardróbunk kialakítása előtt, az elkészült végeredményben biztosan nem fogunk csalódni.

Képek forrása:
fittedwardrobesideas.com


Kapcsolódó dokumentum:


gardrob-gardrob-mondd-meg-nekem


Tetszett a cikk?