A konyha az otthon lelke

A tűz körülülése, az étkezés már az ősember életének is meghatározó eleme volt. Ez a szokásunk mai napig sem változott, „csupán” ma egy jól felszerelt, minden igényt kielégítő konyhában gyűlünk össze, legyen szó egy hétköznap esti vacsoráról vagy egy baráti összejövetelről.

Tervezőként mondhatom, hogy a konyha az a helyiség, mely a legnagyobb odafigyelést, körültekintést igényli. Funkcionálisan meg kell felelnie az azt használók elvárásainak, szokásainak.

Nagycsaládok esetében, kétgenerációs háztartásokban célszerű, hogy kellőképpen nagy méretű és jól felszerelt legyen a konyha. Mindennapos főzésre, rendszeres sütésre kell számítani. Az elektromos berendezésekből is gyakorta nagyobb számban használnak. Egyedülálló férfi vagy nő esetében egy kisebb, akár egysoros konyha is tökéletes szolgálatot tesz.

Kivételek természetesen mindig vannak. Aki gyakran és szívesen süt-főz, akinek hobbija a gasztronómia, annak bizonyosan nagyobb konyhára van szüksége, professzionális gépekkel felszerelve.

Az alsó pult magassága eltérhet a klasszikus 90–91 centis átlagtól, amennyiben alacsony vagy nagyon magas ember részére tervezzük. A dizájn mondhatni másodlagos, de nagyon fontos szempont. Mivel számos gyártó kínál szebbnél szebb anyagokat, a döntés nem mindig egyértelmű a bútor alapanyagát és frontjait illetően.

A magasfényű frontok még mindig népszerűek, holott kényes anyag, azonnal meglátszik rajta minden folt, kosz, ujjlenyomat. Ezért gyakran kell takarítani. Azoknak ajánlom, akiknél a főzés, a konyha használata nem mindennapos. Sőt, szinte nem is használják.

A magasfényű konyhabútorok elegánsak és a luxus csillogását sugallják, ez vitathatatlan, de tényleg megfontolandó, hogy milyen igénybevételhez választjuk. Ennek az anyagnak ellenpólusaként említhetők azok a matt és szupermatt, lakk-laminált frontok, melyeken nem látszik meg az ujjlenyomat. Speciális védőbevonat segítségével érik el ezt a hatást. Valóban csodálatos színek jellemzik, ideális választás lehet sok háztartásban.

A valódi fa egyre ritkábban jelenik meg, hiszen nem sokan engedhetik meg maguknak. Egy másik ok, hogy ez a tradicionális anyag nem illik az otthon stílusához. Holott egy igényes valódi fa konyhabútor egy életen át elkísér, persze gondoskodást igényel.

A konyhai hátfalak, fröccsenésgátlók világa szerteágazó. A klasszikus csempék közül a metrócsempét a mai napig sokan részesítik előnyben, de a nagyon különleges formavilágú burkolatok is lenyűgöző hatást keltenek, mint például a gyémánt, hexagon, pajzs, arabeszk, falevél formájú mozaikok.

Az edzett üveglap könnyű takaríthatósága és fugamentes volta miatt előnyös. Egyedi képet is nyomtatnak rá, amivel személyes stílusunkhoz alakítható egy konyha hangulatvilága. Bár ez később visszaüthet ránk nézve, ha változik az ízlésünk. A márvány, szálcsiszolt alumínium (vagy a Häfele AluSplash®), réz, fa, fafurnér, laminált munkalap, corian, kvarc, beton, tapéta mindmind megállják a helyüket a falon, ki-ki választhat az ízlése szerint. Ezeknek jó része munkapultként is megállja a helyét.

Arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha L vagy U alakú konyháról van szó, a munkalapok illesztését összemarással valósítsuk meg. Napjainkban kedvelt a vastagított kialakítású pult, 4 cm-től egészen 20 cm-ig lehetséges választani a vastagságát tekintve.

Hasznos tipp a mosogatószer-adagolót beépíteni a munkalapba. A hagyományos mosogatókon túlmenően kialakítható épített mosogató, mely egyezik a munkapult és a hátfal anyagával. Az alulról ültetett mosogató szintén praktikus, szép és időtálló verzió. A kvarc kompozit anyag alkalmas ezeknek a típusoknak a megvalósítására. Mi kerüljön a padlóra? Sokan a járólapot választják, hiszen praktikusan, könnyen takarítható és rendkívül időtálló anyag. Viszont a vinyl egyre nagyobb teret hódított magának, ami szintén megfelelő burkolat a konyhában. A laminált parkettát nem ajánlom, mert kevésbé bírja a baleseteket, a ráömlő vizet, gyakori felmosást és egyéb, konyhában előforduló helyzeteket.

Ahhoz, hogy egy, a konyhában foglalatoskodó családtag ne érezze magát kirekesztve, az amerikai konyhás kialakítás mellett dönthetünk. Gyakori az L és az U alakú elrendezésnél a reggelizőpult megjelenése, ahová odatelepedhetnek más családtagok, a gyerekek vagy barátok.

Ahhoz, hogy egy, a konyhában foglalatoskodó családtag ne érezze magát kirekesztve, az amerikai konyhás kialakítás mellett dönthetünk.

A főzés által terjengő erős szagok aggodalmat okoznak mindenkiben, ehhez csupán egy megfelelő teljesítményű elszívóra van szükség. Természetesen további előny, ha a konyhának van ablaka, esetleg teraszkapcsolata, így átszellőztethető az amerikai konyhás nappali. Az új építésű társasházak lakásaiban szinte mindig ilyen kialakítássa találkozunk, emiatt erre érdemes plusz figyelmet szentelni.

Bármilyen konyha mellett voksolunk, ha újat készíttetünk vagy felújítjuk a meglévőt, minden esetben hagyatkozhatunk a hozzáértő asztalos szakemberekre, vagy vegyünk igénybe konyhatervezési segítséget. Ezáltal biztosan ránk szabott és gyönyörű konyhánk lesz.


Kapcsolódó dokumentum:


az-otthon-lelke


Tetszett a cikk?