Zero waste az egyetlen út?

Manapság felkapott kifejezést szeretnénk tisztázni, hogy mit is jelent pontosan, miért is ilyen fontos az áhított cél elérése a bolygó élőlényei és a következő generációk számára.

A zero waste szó szerinti jelentése: nulla hulladék. A teljesen hulladékmentes életmódra utal, a szemléletmód alapelve, hogy újrahasznosítás, tehát utólagos hulladékgazdálkodás helyett inkább a megelőző gondolkodásmódot válasszuk. A folyamat a tervezőasztalnál kezdődik, ahol már tudatos módon környezetbarát vagy másodnyersanyag felhasználásával történik a termék tervezése, a formavilág és a minőség a hosszú élettartamú felhasználást szolgálja. A gyártás során a hulladék és a selejt minimalizálása gazdasági hasznot jelent, a környezettudatosság mellett. A károsanyag-kibocsátást és a logisztikai költségeket nagyban csökkenti, ha a gyártás egy adott földrajzi helyen történik, a késztermékek forgalmazása is lokális.

A termék életciklusának a végén nem hulladék képződik, hanem újabb nyersanyag, így a már újrahasznosított termék anyagát újra és újra lehet használni, folyamatos körforgásban tartani.

A tudatos gyártás mind társadalmi, mind gazdasági érdek. A Földünket kezdjük teljes mértékben kizsigerelni javaiból, így fontos, hogy minden kitermelt nyersanyagot felhasználjunk, hulladékmentesen. Európai viszonylatban széles skálán mozog az egyes országok hozzáállása a környezettudatos életmódhoz. Van, aki szigorúan környezettudatosan él, nem lát más opciót az élet fenntartására, míg más helyeken nem veszik komolyan, vagy akár tagadják a globális felmelegedést. Amiben mindenki egyetért, hogy a Földünk változik, egyre szélsőségesebb időjárást produkál, akár egy emberöltő alatt átalakul az adott ország klímája. A nagyobb hatásfok elérése érdekében, a lakossági törekvések mellett a gyártók, illetve az országvezetők döntései nagy szerepet játszanak az életterünk megóvásában, a következő generációk körülményeinek biztosításában.

Mindenki a saját lehetőségei szerint döntsön a tudatos opció mellett, bármilyen iparban is dolgozik. Az END Stúdió a design nyelvén szól az emberekhez. Nem feltétlen kell, hogy egy fenntartható vagy újrahasznosított bútor tákolmány vagy selejtes termék legyen, mint, ahogy elsőre az ember gondolja a korábbi tapasztalatok által.


Tetszett a cikk?