Elhunyt Vizer József

Vizer József 1941-ben született, újpesti asztalos dinasztia sarjaként. A faipari technikusi oklevelét 1959-ben szerezte meg, majd 1960-ban mestervizsgát tett. Származása miatt nem tanulhatott tovább, helyette az Újpesti Bútorgyárba került technikus munkakörbe.


Vizer József
(1941-2021)

Édesapjától 1970-ben vette át az asztalosműhely vezetését. Az 1980-as évek végétől oktatott és vizsgáztatott a Budapesti Iparkamara kérésére.

A legjelentősebbet a míves bútorok készítése, restaurálása területén alkotta, több stílusban is otthon volt. Hazai és nemzetközi szinten is elismert műbútorasztalos, akinek munkái a világ számos pontján megtalálhatóak.

Tervezett egyedi bútorokat a Magyar Tudományos Akadémia székházába és a Magyar Televízióba is. Később a portugál nagykövetség rezidenciájának bútorait hozza rendbe.  A munka olyan jól sikerült, hogy később más nagykövetségeken is dolgozott: olasz, indonéz, japán, líbiai és 12 magán rezidencián is. 

Nem csak restaurált, de új dolgokat is készített. A Külvárosi Kávéház régi stílusú üveg osztással készült ablakait is ő készítette, Mezei Gábor belsőépítész tervei alapján. 

Később Aberdeenbe, Skóciába költözött fiához és csak néha látogatott haza. Ekkor húga, aki festőművész lett, már Angliában élt.

Díjak és elismerések:

Az „id. Vizer József emlékére” díjat első alkalommal 2009-ben adták át a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola falai között, az arra legérdemesebb vizsgaremeket készítő végzős diák részére. Néhány év szünetet követően a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum támogatásával a díj újjáéledt.

2009-ben Dr. Jereb László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar akkori dékánja a Faipari Mérnöki Kar Kari Tanács egyhangú szavazata alapján Vizer Józsefet "címzetes faipari hallgatóvá" fogadta, ezzel is elismerve munkásságát.

2014-ben Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott elismerő levelet, melyben a kormányfő nagyrabecsülését fejezi ki Vizer József alkotó munkája és közéleti tevékenysége iránt.

2015-ben Vizer József a Magyar Érdemrend Tiszti kereszt kitüntetését vehette át a faipari szakma iránti elkötelezettségéért, a szakma népszerűsítéséért, és mint műbútorasztalosként elért kimagasló eredményeiért.

2016-ban a Magyar Örökség Díjra terjesztették elő. Ugyanebben az évben életmű kiállítása volt látható Asztalosság – A múlt, a jelen, és ami a jövőnek megmenthető címmel az újpesti József Attila Ifjúsági Házban.

2020. november 12-én a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara örömmel fogadta a Mester úr felajánlását, hogy az általa alapított Vizer-díj kerüljön az egyetem által támogatott és befogadott díjak közé. A díjat a Simonyi Károly Kar bázisiskolái részére megrendezésre kerülő meghívásos faipari szakmai versenyen, a zsűri által a verseny legjobb gyakorlati feladat megoldásáért, "a legjobb verseny munkát elkészítő" iskola versenyzőinek ítélik. 

2021-ben a Művészet Életpálya Elismerést is megkapta Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Utóbbi időben egészségi állapota miatt visszavonultan élt. Súlyos betegsége 2021.12.26-án végzett vele.

Nyugodjon békében!
 

Forrás:
Kozmafa.hu
Faipar.hu
Skk.uni-sopron.hu
Pmkik.hu
Vaonline.nyme.hu
Epa.hu
mandadb.hu


Tetszett a cikk?