Egyetemi hírek 2022.12.

NYÍLT NAP A FAIPARI MÉRNÖKI ÉS KREATÍVIPARI KARON

Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés övezte a Soproni Egyetem december 7-ei nyílt napját, ahol több mint ezer, az ország minden szegletéből érkezett fiatal érdeklődött a karok sokrétű képzései iránt. A Nyílt napon a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar is szeretettel várta az egyetem főépületében azt a közel 150 diákot, akik a műszaki, informatikai és művészeti képzések iránt érdeklődtek. A délelőtt folyamán általános kari tájékoztató előadások voltak a kar képzéseiről és a soproni diákéletről, majd déltől a képzési területek bemutatkozásával, szakspecifikus programokkal folytatódott a program.

A Nyílt nap az érdeklődők érkezésével és regisztrációjával kezdődött. A tájékoztató előadást Joóbné Dr. Preklet Edina, oktatási dékánhelyettes tartotta meg. A résztvevők egy átfogó bemutatkozást kaphattak a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karról, a felvételiről, a képzésekről és a hallgatóknak szóló lehetőségekről. Ezután Sajdik Tamás faipari mérnök hallgató, a kar HÖK elnöke adott némi ízelítőt az érdeklődőknek a soproni diákhagyományokról, valamint a kollégiumi- és diákéletről. Az ismetető előadások alatt és után is lehetősége volt a jelenlévőknek feltenni kérdéseiket az előadóknak és a jelen lévő szakfelelősöknek.

Déltől a program az érdeklődési területeknek megfelelően, csoportbontásban folytatódott tovább különböző helyszíneken, többek között laborlátogatásokkal, a kutatóközpont megtekintésével, és az intézetek életébe való bepillantással. A műszaki képzési terület iránt érdeklődők részére érdekes programokkal és bemutatókkal készültek az oktatók, valamint meg lehetett látogatni a tanműhelyt is. Az informatikai képzés iránt érdeklődőknek tartottak egy bemutat a gazdaságinformatikus szakról, majd lehetőségük volt beszélgetni az oktatókkal, valamint aktív és végzett gazdaságinformatikus hallgatókkal. A művészeti képzési terület iránt érdeklődők az Alkalmazott Művészeti Intézet székhelyén, az egyetem „P” épületében hallgathatták meg az intézet és a három alapszak bemutatkozását, valamint kaptak számos jótanácsot arról, hogy hogyan készüljenek a felvételire. Ezután lehetőségük volt megismerni az AMI hangulatát kiállításokon, prezentációkon, illetve személyes beszélgetéseken keresztül. A szervezők és az oktatók köszönik az érdeklődőknek a nagy arányú részvételt a Nyílt napon. Remélik, hogy a megjelentek közül mindenki jól érezte magát a kari rendezvényen és kielégítő válaszokat kapott a felmerülő kérdéseire.


KÖZEL 800 FÁVAL GAZDAGODOTT A HŰSÉGERDŐ

A Zöld Talár Díjas Soproni Egyetem fontos vállalása, hogy valamennyi az adott évben felvett hallgatója után fát ültet a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel együttműködve. A megvalósuló erdő koncentrikus körökben épül fel, azoknak az egyetemistáknak is örök emléket állítva, akik annak idején részt vettek az ágfalvi csatában. A hallgatók, akik elültetik a fákat később remélhetőleg érzelmileg kötődnek majd a növényekhez, visszajárnak saját fájukhoz családjukkal vagy évfolyamtalálkozó keretében.

A 2021-ben indult faültetési program következő állomásaként újabb 793 facsemetével gazdagodott a Hűségerdő. A faültetést november 16-án a reggeli órákban Prof. dr. Lakatos Ferenc, a késő délelőtt folyamán dr. Katona György rektorhelyettesek és dr. Folcz Ádám a TAEG Zrt. termelési és kereskedelmi igazgatója indította útjára.

Az ünnepi eseményen a négy kart képviselő elsőéves hallgatók átvehették végzős társaiktól a stafétát szimbolizáló díszásót, majd a TAEG Zrt. szakembereinek segítségével indult meg a jó hangulatú faültetés.


TDK-MDK A FAIPARI MÉRNÖKI ÉS KREATÍVIPARI KARON

A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 2022. december 8-án rendezte meg Kari Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáját. A konferenciát Joóbné Dr. Preklet Edina oktatási és hallgatói projektekért felelős dékánhelyettes nyitotta meg 9:00-kor a P-épület nagyelőadójában. A rendezvény művészeti és műszaki szekciókban zajlott. A műszaki szekcióban 5 előadás hangzott el melyeken a hallgatók mutatták kutatásaikat. A három dobogós helyezésen felül két pályamű részesült különdíjban. A műszaki szekció zsűrije a bemutatott művek közül az első három helyezettet találta alkalmasnak a 2023-as Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

A műszaki szekció zsűrije: Dr. Alpár Tibor László, elnök, Dr. Németh László, zsűritag, Dr. Garab József, zsűritag, Kruppa Márton, zsűritag (HÖK)

MŰSZAKI SZEKCIÓ EREDMÉNYEI
I. helyezett:
Szmorad Gergely faipari mérnök alapszak
Téma: Hőkezelt invazív fafajok (Fraxinus pennsylvanica, Acer negundo) faanyagának jellemzői
Témav.: Dr. Komán Szabolcs, Dr. Bak Miklós

II. helyezett: Sajdik Tamás faipari mérnök alapszak
Téma: Rostirányban tömörített faanyag nyúlási tartalékának bizonyítása húzóvizsgálatokkal
Témav.: Dr. Báder Mátyás

III. helyezett: Szőke Fanni faipari mérnök alapszak
Téma: A Kecske-hegyi kilátó szilárdsági vizsgálata
Témav.: Dr. Kánnár Antal

Különdíj: Mészáros János faipari mérnök alapszak
Téma: Történeti nyílászárók komplexitásának vizsgálata
Témav.: Prof. Dr. Markó Balázs

TOVÁBBI NEVEZETTEK
Szivák Tamás
faipari mérnök alapszak
Téma: Önhordó falépcső gyártástechnológiájának elemzése
Témav.: Prof. Dr. Bejó László

Kiss Máté Szabolcs gazdaságinformatikus alapszak
Téma: Populációgenetikai klaszterezési eljárás teljesítménynövelése
Témav.: Dr. Hegyháti Máté

Benkő Glória műszaki menedzser mesterszak
Téma: Sportmenedzsment támogatása informatikai eszközökkel a kosárlabda világában
Témav.: Kulcsár Ernő

A művészeti szekcióban öt pályaművet mutattak be a hallgatók. A három dobogós helyezésen felül egy pályamű részesült különdíjban. A zsűri négy díjazott pályázót találta érdemesnek a 2023-as Országos Művészeti Diákköri Konferenciára való továbbjutásra.

A művészeti szekció zsűrije: Dr. Lenkei Balázs, elnök, Dr. Nagy Máté, zsűritag, Szarka Judit, zsűritag,

MŰVÉSZETI SZEKCIÓ EREDMÉNYEI:
I. helyezett:
Macher Bánk Gergely formatervezés alapszak
Téma: Toucan
Témav.: Üveges Péter József

II. helyezett: Kemény Alex tervezőgrafika alapszak
Téma: Habán brand, arculat és kommunikáció
Témav.: Rosta Péter

III. helyezett: Tóth Tekla és Hunyadi István építőművészet alapszak
Téma: Komplex építészeti tervezés és településfejlesztés Bihardiószegen - Habán, mint értékrend
Témav.: Kósa Balázs, Nagy Máté

Különdíj: Kiss Virág építőművészet alapszak
Téma: Organikus csomópont
Témav.: Nagy Máté

TOVÁBBI NEVEZETT
Forró Lívia
tervezőgrafika alapszak
Téma: Bambusz fogkefe és fogkrém csomagolás
Témav.: Rosta Péter

A konferencia zárásaként a zsűrielnökök adták át az elismerő okleveleket a díjazottaknak. Az esemény végén a szervezők megköszönték a hallgatók és témavezetőik kitartó munkáját, továbbá a különdíjak felajánlóinak (SOE FMK és Soproni Tudós Társaság) a segítségét! Bíznak benne, hogy a hallgatók tovább gondozzák témájukat, s az ő munkájukat, eredményeiket látva mások is kedvet kapnak a tudományos diákköri tevékenységhez, valamint remélik, hogy legközelebb a mostaninál is változatosabb témákkal és még több hallgatóval találkozhatnak a konferenciákon.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2212


Tetszett a cikk?