Konyhabútort gyárt, | koronalécet használ?

A K3 típusú koronalécrendszerrel megkönnyíthető a párkánylécezés még pontatlan falaknál is.
A rendszer lényege, hogy a munkalap-vízzárókhoz hasonlóan az előregyártott sarokelemek közé kell a párkányléceket derékszögben beszabni


 
A sarokidomok előregyártva kaphatók a nevezetes szögekben, a pozitív, illetve negatív sarkokhoz egyaránt


 

A koronaléc síkjánál 2 cm-rel előbbre álló illesztőelemek nemcsak a sarkokon használhatók, hanem az egyenes darabok toldásánál akár díszítőelemként is szolgálhatnak

 


 

A legyártott léceket többnyire a helyszínen, a bútor beszerelésekor vágják pontos méretre, amely precíz és pontos vágást igényel, és amely alkalmazkodik a falakban lévő pontatlanságokhoz is. Magas, dekoratív léceknél sokáig „el lehet szórakozni" a szögvágások illesztésével, főleg egy bizonytalan pontosságú fűrésszel. A lemérés, próbavágás, odaillesztés műveletét kell ismételni addig, amíg éppen jó nem lesz, ellenkező esetben rövid lesz az anyag, és kezdődhet a művelet elölről. Ezek után majd este közli a háziasszony, hogy az illesztésen ő bizony átlát. Kezdődik a rögtönzés: a gérelés hátuljára összehúzó vasalat „kókányolása" a kéznél lévő anyagokból - sarokvas, csavar, gémkapocs - kevés sikerrel, sok idő alatt. Műhelyben előre szerelve már jobb a kép, ha csak a helyszínen a falban felfedezett „pallérvinkli" - amely mint tudjuk, bármely szögértéket felvehet, kivéve a 87-93° közötti tartományt - ki nem egészül némi „pallérfüggőlegessel" is. Ha az egyik fal így áll, a másik meg úgy, újra kezdődhet a hosszadalmas alakítgatás a már szögbevágott koronaléceken.

Aztán az első fűtési szezon után, de még a garancia lejárta előtt a vevő értesít - amire titkon számíthattunk -, hogy a hosszú tömörfa lécek elveszítették a gázfűtéssel vívott csatát. Összeszáradtak, épp csak annyira, hogy átlátni közte. Lehet menni javítani, cserélni. Hát ebben csak az a jó, hogy a vevők többsége nem reklamál. Üzletnek viszont így is, úgy is pocsék. Sokat dolgoztunk - esetleg többször is - haszon nélkül és termeltünk egy vagy több elégedetlen vevőt.

Mi a helyzet a furnérozott MDF koronalécekkel?
Ilyet már sokan láttunk, de a probléma ettől csak szaporodik: furnérozva leginkább designmentes, „elnyalt" profilú léceket találunk. Szögbevágás után pedig szinte lehetetlen illeszteni a 0,5 mm-es furnérréteget, hiszen itt a tömörfánál bevált összecsiszolás sem működik.

Korszerű koronalécrendszer
Létezik-e olyan megoldás, amely a fenti problémák mindegyikére megoldást nyújt? Igen, kitaláltunk és megvalósítottunk egy rendszert! Klasszikus, tömörfa jellegű, csiszolt furnéros, szerelőtalpas, 2800 mm hosszú koronalécek, előregyártott pozitív és negatív 90°-os és 45°-os sarokidomokkal, hossztoldó és íves elemekkel.
Ezek olyan furnérozott koronalécek, amelyek klasszikus szépségűek és teljesen tömörfa hatásúak, mart szögletes lépcsőkkel és olyan szerelőtalppal, ami több centiméteres elhelyezési szabadságot biztosít. A nevezetes szögekben előregyártott sarokidomrendszer áll rendelkezésre, amelyet a koronaléc síkjánál előbbre lehet állítani ~2 cm-rel. A sarokelemek alkalmazásának köszönhetően csak derékszögben kell darabolni a lécet, ami a helyszínen, bizonytalan pontosságú gépen sem okozhat gondot. Egyúttal megoldódik a pontatlan falak esete is és többé nem történik meg, hogy „elfogy" a léc hoszza a szögbevágás „próbálgatásánál". A kiemelkedő sarokidomok - valahogy úgy, mint a vízvetőknél már régóta megszokhattuk - a bútort szebbé, látványosabbá teszik. Márpedig a szebb látvány adja el a bútort és hoz új vevőt. A koronalécrendszer gond nélkül elvisel akár 1-2 mm illesztési hézagot - némi sötétebb fugázó anyag behúzásával az illesztés hátánál. A sarokelemek előre-állása egy egyszerű eldobható segédeszközzel állítható be, így még mérni sem kell a felhelyezés során. Megszűnik az illesztési macera, csak hosszra kell vágni a léceket, méricskélés nélkül egymás mellé csavarozni, az esetleges pontatlanságokat kihúzni a fugázóval. Egy „megfontolt" tempójú kolléga is végez a koronalécezéssel rövid idő alatt, ráadásul olcsóbb, mint a tömörfa.
Több évtizeddel ezelőtt, míg nem léteztek a vízvetőkhöz műanyag sarokidomok, sokat küszködtünk a vízvetők szögbevágásával, illesztgetésével. Lehet, hogy ön ugyanígy küzd most a koronalécek illesztésével. Felejtse el a kínlódást, adjuk a megoldást! Készítsen ön is szebb bútorokat, gyorsabban, olcsóbban! Már számos kollégánk használja megelégedéssel ezt a rendszert.


Kis Tivadar
Ábrahám Műhely
20/9386-788
www.furnerozott.hu

 

 

 

 

 

 

  


Tetszett a cikk?