Folytatódik a Panelprogram

A pályázat kiírója a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A pályázat keretén belül támogatható az 1992. július 01. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek energiamegtakarítást eredményező felújítása, illetve, ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek felújítása és korszerűsítése, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése.
A támogatható tevékenységek:

  • Nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje.
  • Homlokzatok és födémek hőszigetelése.
  • Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása.
  • A megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia szállítására és a hálózatba való esetleges visszatáplálásra.
  • Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése.
  • Az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására.

Elnyerhető támogatás:

  • Alaptámogatás (költségarányos támogatás): valamennyi érvényes pályázat esetén igénybe vehető állami támogatás, melynek mértéke a támogatás szempontjából elismerhető (elszámolható) bekerülési költség egyharmada, de lakásonként legfeljebb 500 000 Ft lehet.
  • KlímaBÓNUSZ támogatás (hatékony¬ságarányos támogatás): amennyiben az épület a felújítás eredményeképpen eléri legalább a „C" energetikai kategóriát, akkor jogosult a KlímaBÓNUSZ támogatásra is. A támogatás mértéke az elért kategóriától függ, mértéke a beruházási költség kb. 10-27%-a. Az elnyerhető támogatás mértéke nagyobb, ha magasabb kategóriába kerül az épület.

Bővebb információ és a pályázati adatlapok a www.kvvmfi.hu és www. kvvm.hu oldalakról tölthetők le.
Érdeklődni lehet: ÉMI Kft. (telefon: 1/372-6100), Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság (tel.: 1/238-6683).
A támogatás formája
Utólagos, teljesítésarányos, vissza nem térítendő támogatás. A támogatás kifizetett számlák alapján hívható le.
Beadási határidő:
A pályázati felhívás megjelenését követően, a tárgyévi pályázatok az év során folyamatosan nyújthatók be, legkésőbb tárgyév október 30-án 24 óráig, vagy a forrás rendelkezésre állásának függvényében a miniszter döntéséig.


Tetszett a cikk?