Vasból készült szerszámok tisztítása, konzerválása

Első feladatunk az, hogy amennyiben a szerszám tartalmaz fa vagy más fémből készült alkatrészeket, úgy azokat elkülönítsük a vastól. Mivel minden szerszám valamiben különbözik a többitől, ezért magunknak kell eldöntenünk, hogy ezt az elkülönítést – vagy nevezzük szétszerelésnek – milyen módszerrel végezzük. Az is előfordulhat, hogy ez a szétszerelés meghaladja erőnket, vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy a műveletet roncsolásmentesen el tudjuk végezni. Ekkor szakemberhez kell fordulnunk, vagy a tisztítást és konzerválást ilyen állapotban végezzük el. A lényeg az, hogy beavatkozásuk ne rontson a szerszám meglévő állapotán.

Tisztítás

A többféle tisztítási eljárás közül a mechanikai tisztítás mellett a savas tisztítást tudom ajánlani, mert a kereskedelemben beszerezhető szerekkel végezhető, és ezek a szerek már tartalmaznak inhibitorokat, vagyis olyan vegyületeket, amelyek a fémek korrózióját gátolják, (inhibitálják), vagyis megakadályozzák a színfém oldódását.



Foszforsav alkalmazása esetén a sav a fém felületén vékony vasfoszfát réteget alakít ki, (passziválás) ami védi a vasat a korróziótól. A tisztítás menetét egy erősen korrodált szekerce példáján mutatom be:
1. A felületi szennyeződéseket fémkefével tisztítom le (a fémkefe anyaga a tisztítandó vas anyagánál nem lehet keményebb, mert az karcolja a felületet, a sokkal puhább pedig a felületre kenődik).
2. A savas kezelést a szerszámon található jelek, beütések, díszítések tisztításával kezdem. A szerszámunkon található jelet és betűsort a korróziós termékek teljesen eltakarják:
A foszforsavas szert (FERRO-PASSIT s50; Gyártó: FERROKÉMIA Vegyipari Szövetkezet) pipettával (szemcseppentő) csepegtetem a beütésekre:







15–20 percnyi áztatás után törlőronggyal letörlöm a vegyszermaradékokat, majd finomabb szálú fémkefével minden irányból átkefélem a fellazított területet. Ezután ismét csepegtetek a felületre, áztatom, áttörlöm, átkefélem. Ezt a műveletsort a rozsdásodás mértékétől függően addig ismétlem, amíg a korrodált réteg alól elő nem tűnik a beütött jel és a felirat (erős korrózió esetén ez több tucatnyi ismételt kezelést jelenthet!)
Időnként acéltűvel (ha kell nagyítót is alkalmazva) a mélyedésekbe beült vagy rétegződött korróziós termékeket óvatosan le-, ill. kipattintom. Ezt a műveletsort alkalmazva lassan előtűnik a jel:
3. Ezt követően a teljes szerszámot a vegyszerbe mártom és kb. 30 percenként ismétlem az előzőekben leírt kezelést a kívánt végeredmény eléréséig. Ekkor már durvább fémkefét lehet alkalmazni.
A merítést a szerszámra erősített drótdarab segítségével célszerű végezni, mert így elkerülhető a sav kifröccsenése.
A teljes műveletsor alatt célszerű saválló kesztyűt és védőszemüveget használni! Alkalmazáskor be kell tartani a flakonon található biztonsági előírásokat!
Magunknak kell eldöntenünk, hogy a kezelést meddig végezzük: teljes tisztítás esetén egy sötétszürke színű vasfoszfátos felületet kapunk, de befejezhetjük a műveletet úgy is, hogy a szerszámon otthagyunk korróziós foltokat, amivel megőrizhetjük a szerszám patináját.
A kezelés befejezése után a szerszámot megszárítjuk, amit egy hajszárító legnagyobb fokozatra állításával is elvégezhetünk. Ha száradás után szürkésfehér por rakódik ki a felületre, akkor azt erős szőrkefével távolítsuk el.
Ha a szerszámból roncsolásmentesen nem tudjuk eltávolítani a nyelet, akkor a fém és a fa érintkezésének vonalában szigetelőszalaggal tekerjük át és védjük meg a farészeket és merítés helyett ecseteléssel vigyük fel a felületre a vegyszert.

Konzerválás (védőbevonat kialakítása)


A védőbevonattal az a célunk, hogy a megtisztított fémet elszigeteljük a környezettől és ezáltal védjük meg a korróziótól. Olyan anyagokat kell használnunk, amelyek jó záróréteget alkotnak, vékonyak, jól tapadnak és nem lépnek reakcióba a fémmel.

WD-40 univerzális kenő, védő
Aeroszolos palackban kapható. Ásványolajat és petróleumot tartalmaz. (Forgalmazza: Meteor Hungária Kft.)

Szilorett A vagy G zsír Szilikonzsír.
Kenéssel hordható fel, grafitporral színezhető. (Gyártó: SZILOR Kft.)

Fegyverzsír
Kenéssel vihető fel, grafitporral színezhető. (Forgalmazzák a fegyverboltok).

Mindhárom védőanyag hátránya, hogy megköti a port és kézbe véve nyomot hagy.
A fentiek szerint megtisztított és konzervált szerszámainkat célszerű pormentes száraz helyen tárolni.

Fontos megjegyzés:

A régi szerszámok használat közben kopnak, megsérülnek, az ütőfelületek elverődnek, a vas tarajossá válik, az él kicsorbul. Ezeket a hibákat nem szabad javítanunk, elköszörülnünk! Tartsuk meg a szerszámot olyan állapotban, ahogy hozzánk került.

Recska Endre
faipari mérnök


Tetszett a cikk?