Tanműhely világszínvonalon

Katalógus élőben, avagy a rendszerben való gondolkodás. A Somogy Megyei TISZK tanműhelyében nem csupán gépeket látunk, hanem komplett munkaállomásokat számtalan rendelkezésre álló kiegészítő felszereléssel, állvánnyal, asztallal, vezetőkkel, szorítókkal, elszívóberendezéssel, szerszámokkal stb.Kétnapos szakmai továbbképzés keretében először az iskola szakoktatói ismerkedhettek meg a Festool gépek sajátos részleteivel





A Munkaerő-piaci Alap Szakképzési alaprészéből decentralizált pályázaton nyert 50 millió forintból a TISZK több mint 24 millió forintot szánt a korszerű tanműhely berendezésére. A beruházás szükségszerűsége már korábban is körvonalazódott, hiszen sajnos egyre szűkül azon vállalkozások köre, akik tanulókat foglalkoztatnának gyakorlati oktatás keretén belül. Ezért épp időben jött a fejlesztés, amely lehetővé teszi, hogy az iskola saját tanműhelyében oktassa a diákjait, sőt még a környező iskolák diákjainak is lehetőség nyílik megismerkedni a korszerű gépekkel. A 2009 óta tartó folyamat, a pályázat megírásától a gépek leszállításáig és üzembe helyezéséig december 2-án lezárult, ekkor egy átadóünnepség keretében útjára indult az új tanműhely.

A tanműhely átadásának jeles momentuma volt a szalag átvágása. Balról Szamosi Lóránt, a Somogy Megyei TISZK főigazgatója, középen Witmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, jobbról Balázs Árpád,
Siófok polgármestere

A megnyitón rész vett többek között Witmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Balázs Árpád, Siófok polgármestere és Szamosi Lóránt, a Somogyi TISZK főigazgatója. Mint azt Szamosi Lóránt elmondta, a tanműhelyben a gyakorlati tudás átadása mellett (annak keretein belül) arra is lehetőséget látnak, hogy az itt végzett termelés egyben bevételszerző tevékenység is legyen. A pályázat lebonyolításában és a projekt megvalósításában egy erre szakosodott cég, a H-Didakt Kft. közreműködött. Kopasz Anikó, a cég ügyvezetője, arra a kérdésünkre, hogy miért a Festool mellett döntöttek, elmondta, egyrészt a minőség és precizitás volt a legfőbb szempont, másrészt pedig az, hogy minél több művelet elvégzésére legyen lehetőség, melyre ez a termék nyújtotta a legszéleskörűbb palettát. A Festool gépeket hazánkban forgalmazó Tooltechnik System Kft. ügyvezetője, Laczik Szabolcs, nyugodt szívvel állítja az oktatás szolgálatába a gépeket, hiszen a cég mögött közel 100 éves gyártói tapasztalat húzódik az ipari célokra készült kisgépek gyártása terén. Az iskola szakoktatói ismerik a Festool gépmárkát, ám néhány készüléket még ők is csak most láttak közelről. Ezért a Festool szakembereinek közreműködésével a tanműhely első két „munkanapján” a szakoktatók vehettek rész gyakorlati képzésen, ahol a legapróbb részletekig megismerhették a gépek és eszközök használatát.
A tanműhelyen végignézve érthető meg csak igazán a Festool által hangoztatott „rendszerben való gondolkozás”, nemcsak gépeket láttunk itt, hanem komplett rendszereket munkaállványokkal, elszívókkal, rögzítőeszközökkel, tárolórendszerekkel. Kíváncsian várjuk a műhely életének alakulását, és reméljük, hogy egy későbbi alkalommal már a diákok szemszögéből nézve is beszámolhatunk a beruházás sikerességéről.

Mózes Lajos

Gérvágó központ
A Kapex gérvágóhoz nemrég kifejlesztettek egy szállítókocsit, mely nagy kerekével a szerelési helyszíneken is könnyeddé teszi a gép mozgatását. Hosszabb anyagok darabolásához a géphez kapcsolható egy asztalhosszabbító és természetesen mérethatároló ütköző és leszorító is része a rendszernek.

Kézifűrész vagy asztalifűrész?
A Festool TS kézi körfűrész széria lehetőséget biztosít arra, hogy egy könnyen mozgatható, szétnyitható állványba alulról rögzítsük, így már asztali körfűrészgépként használhatjuk. Azért az asztal is megérdemel néhány szót, hiszen felülete asztalhosszabbítóval és szélesítővel növelhető és finombeállítóval felszerelt párhuzamvezetővel rendelkezik.
Csiszolóállomás
A különféle talpakkal felszerelt excenter-, illetve rezgőcsiszolókkal bármilyen munkadarab előkészíthető felületkezelésre. Az alkatrész rögzítésére a VAC-SYS vákuumos rögzítő szolgál, amely a Festool sajátos megoldású raszterasztalára rögzíthető pillanatszorítókkal. Természetesen a rendszerhez tartozik egy elszívómobil is, és az idén bemutatott Workcenter, amely az elszívó tetején magasodik és számos eszköz tárolására szolgál.
Változatos marási lehetőségek
A kézi felsőmaró a szükséges kiegészítőkkel a legkülönfélébb műveletek elvégzésére alkalmas. Egy praktikus sablonnal például egyenes vagy akár fecskefarkú fogazásokat készíthetünk mérnöki pontossággal. Azonban maga az alapgép felszereltsége is figyelemre méltó, többféle gyorscserés talp és vezetőgyűrű között választhatunk, vagy akár vezetősín mellett is használhatjuk.









 


Tetszett a cikk?