Iskola, amiről mi is álmodunk

Míg a tanítványok az egyetemi tanműhelyben a gyakorlati feladat kivitelezésén szorgoskodtak, addig tanáraik kirándulásra gyülekeztek a végre már valóban kellemes, verőfényes áprilisi reggelen, hogy – miközben diákjaikért aggódnak –, némi betekintést nyerjenek, hogyan is folyik a képzés egy néhány kilométerre fekvő osztrák intézményben, és ötleteket gyűjtsenek, hogyan is lehetne fejleszteni saját módszereinket.
Amikor megérkeztünk a HTL Mödling impozáns iskolaépülete elé, ahol a Felder munkatársai, Király Róbert és kollégái várták a csapatot, hamar kiderült, hogy ennél jobb helyre nem is jöhettünk volna, ha „álmaink szakképző iskoláját” a valóságban szeretnénk látni. Ez az intézmény a legnagyobb szakképző központ egész Európában, a településen pedig szinte egy egész városrészt foglal el. Tanulóinak száma mintegy 3500, akik 11 szakma fortélyait sajátítják itt el. Az 1900-as évek elején emelt főépület mögött azóta számtalan tanműhely létesült a 18 hektáros park területén. Az intézmény monumentalitására és komplexitására jellemző, hogy a 11 szakma együttélése olyan „önellátó” működést tesz lehetővé, ahol bármilyen építkezési, szerelési, bútorozási, javítási munka házon belül, a részlegek együttműködésével megoldható.
A faipari egység bejárását a park végében kezdtük, amely az erdővel határos, közvetlenül onnan érkezik ugyanis az alapanyag a telepre. Saját fűrészüzemben vágják fel a tanulók a rönköket, szállítják tovább a szomszédos szárítókba, majd innen látják el fűrészáruval az asztalosműhelyeket. A gépektől a hulladékot, illetve az elszívott por-forgácsot egy helyre gyűjtik, ahol brikettálás után fűtőanyag, sőt elektromos áram lesz belőle, így a teljes feldolgozási és hulladékhasznosítási folyamat megvalósul és megismerhető a diákok számára.

A Felder bemutatótermében a tanulmányút résztvevői a házigazdák társaságában

Minden szakterületen jellemző, hogy találkoztunk a régi hagyományos gépekkel, kéziszerszámokkal és a legmodernebb berendezésekkel egyaránt. Minden nagy márka képviselteti itt magát gépeivel, szerszámaival, így biztosítva, hogy az újabb nemzedékek minél korábban megismerjék őket.
A faipari képzés, amelyben mintegy 1000 tanuló vesz részt, faszerkezet-építő és épületasztalos, valamint bútorasztalosbelsőépítészeti kategóriákra oszlik. Elsőként az épületasztalos műhelyt tekintettük meg, ahol a nyílászárógyártás mellett az ácsszakma és az egyéb faszerkezet-építés rejtelmeit is tanulják a diákok.
A faiparon belül a belsőépítészeti képzés szerepel a legnagyobb hangsúllyal, itt tanul a legtöbb fiatal. Érdekességként említették meg, hogy itt a tanulók mintegy 52%-a lány.
A képzés Ausztriában is többféle formában működik, a legrövidebb a 4 éves szakképzés, az 5 éves képzésen érettségi vizsgát is szereznek a tanulók, ami után még 2 évvel kiegészíthetők a tanulmányok a technikusi szint elérése érdekében.
Gyakorlati munka minden évben van a tantervben (4–12 óra hetente), ahol kezdetben még inkább csak kéziszerszámokkal dolgoznak a tanulók, de hamarosan megismerkednek a gépek kezelésével, a 3. évben pedig már önállóan dolgozhatnak a nagyobb faipari, CNC gépeken is. 4 nagy gépterem és kisebb speciális műhelyek állnak az oktatás szolgálatában, és van egy kis műhely is, ahol az oktatók továbbképzése folyik. Két komoly CNC-megmunkálógép található a faipari gépparkban, az egyik a legmodernebb, 3D-s marásra is alkalmas 5 tengelyes gép.
A tanulmányok utolsó évében kerül sor a vizsgamunkák megtervezésére és elkészítésére. A legszebb vizsgaremekekből álló kiállítást mi is megtekinthettük az iskola bemutatótermében, de számos más helyen is feltűnik az intézményben a diákok keze nyoma.
A képzés során nemcsak a szűken vett, faipari szakmai ismereteket sajátítják el a tanulók, hanem a tevékenységek és a részlegek az iskolán belül egy valódi vállalatirányítási szoftver segítségével, teljes rendszerbe összefűzve működnek. Így össze van kapcsolva a terméktervezés, az alapanyag-igénylés, a raktár, a számlázás, a gyártásvezérlés és minden egyéb részleg és folyamat, éppen úgy, mint egy valós vállalatirányítási rendszerben. A tanulók a saját számítógépükön megtervezett termékeikhez ezen keresztül igénylik meg a szükséges anyagokat a raktárból. A tervek alapján generált CNC-programot bármely gépről elérhetik a központi szerverhez kapcsolódva, így a munkadarab legyártása során közvetlenül rendelkezésükre áll, mint egy valódi vállalati gyártás-előkészítési munka során.
Az intézmény alapvetően állami fenntartású, de saját bevételei is vannak tandíjakból és megbízásokból adódó tevékenységek révén is, mint például a saját szakterületünknél maradva ilyenek a bérfűrészelés, a különféle termék-előállítások, beépítések. Városi megbízásokat is rendszeresen kapnak pl. ablakcserére, de a bútorgyártó részleg is részben önfenntartó, így bevételeik egy része fejlesztésre fordítható.
A tanulmányúton részt vevő szakoktatók nagy érdeklődéssel figyelték a jól felszerelt iskolát, a szépen rendben tartott műhelyeket, a gyerekek által készített intarziás öltözőt, a vizsgadarabok kiállítótermét. Sok-sok kérdéssel halmozták el vendéglátóinkat pedagógiai vonatkozású témákban is, látva és megemlítve, hogy vajon „hol van óra közben a gyerekek mobilja? És hogyan érik el, hogy nem hallgatnak zenét a tanműhelyben munka közben, nem lóg a fülükből a csatlakozó?” Nálunk ezek sajnos mindennapi fegyelmezési problémák.
Élményekkel és elismeréssel telve értünk körutunk végére, mikor kiderült, hogy még így is csak a faipari részleg felét láttuk. Bizton állíthatjuk, hogy sok hasznos szemponttal és ötlettel gazdagodtak a résztvevők, amit saját munkájukban is hasznosítani tudnak majd.
Az iskola meglátogatása után a Felder munkatársaival a cég bemutatótermébe utaztunk, ahol ebéddel látták vendégül a csapatot. Ezután a szaktanácsadók kalauzolása mellett megtekintettük a cég termékeiből széles áttekintést nyújtó kínálatot, köztük a minden igényre választ adó hagyományos faipari gépek választéka mellett a legkisebb, mintegy 2,45 m2 helyigényű és a legnagyobb, legmodernebb Format–4 profit H22 CNC-berendezéseket is.
A rendkívül tartalmas nap után maradandó élményekkel tért vissza a csapat Sopronba. Ezúton is köszönjük a lehetőséget és a szíves vendéglátást a Felder csapatának!


Tetszett a cikk?