Worldskills

Kálnai Levente
Kálnai Levente
 
Sárvári Ádám
Sárvári Ádám
 
A Worldskills csapat
Méltán lehetünk büszkék az asztaloscsapat sikerére (a képen a két versenyző, a szakértők és a támogatók).


Kálnai Levente a Cabinetmaking (bútorasztalos) szakmában nagyszerű teljesítménnyel, nagyon erős mezőnyben és minimális pontkülönbségek között 16. helyezést ért el.
Az eddigi legjobb Worldskills szereplésen van túl a magyar csapat, fiataljaink emberfeletti teljesítménnyel összesen 5 kiválósági érmet szereztek. Az épületasztalos- szakma mellett a szépségápoló, festő-díszítőfestő, informatikai hálózati rendszergazda és mechatronika szakmában is átlagon felül teljesítettek versenyzőink.
Az idei Worldskills szakmai verseny 2013. július 2–7. között Lipcsében került megrendezésre. A 42. alkalommal megrendezett szakmai olimpián harmadszor indult magyar versenyző épületasztalosés második alkalommal bútorasztalosszakmában.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara döntése és támogatása alapján, a versenyen tizenhat magyar versenyző vett részt, tizenöt szakmában, köztük a Tooltechnic System Kft. (a Festool márka hazai márkaképviselete) és a H-Didakt Kft. szponzori támogatásával Sárvári Ádám épületasztalos- és Kálnai Levente bútorasztalos-szakmában.
Az előző versenyekről és a versenyzők felkészítéséről már korábban részletesen beszámoltunk (Magyar Asztalos, 2013/06. 22–23. oldal).
Az idei Worldskills versenyen 52 ország 1045 versenyzője, összesen 46 szakmában mérte össze tudását. A négynapos versenyt körülbelül 200 000 érdeklődő tekintette meg.
Minden versenyzőt egy, a saját országából érkezett szakértő kísér a versenyre, az épületasztalos-szakmában Babanecz Csaba, a bútorasztalosszakmában pedig Fekete Zoltán töltötte be ezt a tisztséget.
A szakértők feladata a versenyző felkészítésének koordinálása, a versenyfeladatok és az értékelési rendszer kidolgozása. A verseny lebonyolításával kapcsolatban pedig különböző feladatokat látnak el, és folyamatosan értékelik a versenyzők munkáját.

Épületasztalos- (Joinery) szakma
Az épületasztalos-szakmában 20 versenyző mérte össze tudását. A versenyen Magyarország, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Franciaország, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Németország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Tajvan, Új-Zéland és Vietnám versenyzői szerepeltek.
Az épületasztalos versenyzőknek 2 feladatot kellett elkészíteniük, az első feladat egy „síkbeli” ablakszerkezet, a második feladat pedig egy „3D-s” fellépő volt. A Sárvári Ádám épületasztalos kategóriában 6. helyezést ért el a világ legjobbjainak versenyén, ezzel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője verseny 4 napig tartott, és a versenyzőknek kétszer 11 óra állt a rendelkezésükre a két versenyfeladat elkészítésére.
A síkbeli feladat 2 modult tartalmazott. Az első modul egy 1:1-es méretű rajz készítése, a második modul pedig az ablak szerkezeti kialakítása és összeépítése volt. Az első modul értékelése az első versenynap végén történt. A feladatot a spanyol szakértő tervezte.
A 3D-s feladatban egy 3 fokos fellépőt kellett elkészíteni, hagyományos asztalosipari szerkezeti kötésekkel. A versenyfeladat alapötletét a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny 2012-es feladata adta, melyet Babanecz Csaba tervezett át és igazított a világbajnokság elvárásainak megfelelő szinthez. Mindkét feladat tölgyfából és kőrisfából készült.
A feladatokat a versenyzők előzőleg ismerték és gyakorolhatták, de a verseny előtti napokban mindkét feladat 30 százalékban megváltozott, így a végső versenyfeladatot már csak az első versenynap reggelén tudták meg a versenyzők.
A versenyzők munkájának értékelése minden versenynap végén, illetve munka közben történt, az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok alapján.
Az értékelést a szakértők végezték, objektív és szubjektív szempontok alapján.
Az első versenynapon a műhelyrajz, a második napon az ablak, a harmadik és negyedik napon pedig a fellépő került pontozásra. Mindkét feladatnál részletes értékelési szempontok alapján, az összes csomópont szerkezeti kialakítását értékelték a szakértők ragasztás előtti állapotban. Az összeragasztott és elkészített feladatnál pedig a külső megjelenés, a méretpontosság és a felületkidolgozás került értékelésre.

Bútorasztalos- (Cabinetmaking) szakma
A bútorasztalos-szakmában 24 versenyző mérte össze tudását. A versenyen Magyarország, Anglia, Ausztria, Ausztrália, Brazília, Dánia, az Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Lettország, Liechtenstein, Malajzia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Tajvan, Új-Zéland versenyzői szerepeltek.
A bútorasztalos versenyzőknek egy italtartó fiókos kisszekrényt kellett elkészíteniük furnérozott MDF-lapból és tölgyfából. A korpuszhoz szükséges lapanyagokat a versenyzők furnérozva és éllécezve kapták meg, de a két oldalban elhelyezett betétek furnérozását és éllécezését a versenyzők készítették el. A szekrénytest összeépítése lamellóval történt.
Az állványszerkezetű tartószerkezetet ollós és vésett csapozásokkal kellett összeépíteni. A feladatot nehezítette, hogy a lábak adott szögben meg voltak döntve. A belső fiók tölgyfából, fecskefarkú fogazással került összeépítésre.
A verseny szintén 4 napig tartott, és a versenyzőknek 22 óra állt rendelkezésre a versenyfeladat elkészítésére. A feladatot a német szakértő tervezte, amely a bútorasztalos versenyzők számára is ismert volt, és előzőleg gyakorolhatták, de a verseny előtti napokban 30 százalékban megváltozott, így a végső versenyfeladatot itt is már csak az első versenynap reggelén ismerhették meg a versenyzők.
A versenyzők munkájának értékelése, hasonlóan az épületasztalos- szakmához, minden versenynap végén, illetve munka közben történt, az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok és szempontok alapján.

A bútorasztalos versenyzőknek egy italtartófiókos kisszekrényt kellett elkészíteniükAz épületasztalos kategória „3D”-s feladata: a fellépő.Az épületasztalos kategória „síkbeli” feladata egy ablakkeret elkészítése volt.


A versenyzők számára mindkét szakmában az alapanyagokat, a gyalupadokat és az asztalosipari gépeket (egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, asztalos körfűrészgép, szalagfűrészgép, asztalos-marógép, hosszlyukfúró gép) a szervezők biztosították, ezen kívül pedig a versenyzők használhatták a saját, illetve a szponzorok által biztosított kéziszerszámokat és kézi kisgépeket is, az előzőleg megadott szerszámlista és szabályok alapján. Sárvári Ádám és Kálnai Levente részére a kézi kisgépeket a Tooltechnic System Kft. (a Festool márka hazai márkaképviselete) biztosította.
Köszönet mindenkinek, aki részt vett a versenyzők felkészítésében, támogatta az asztalos versenyzőket és hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen szerepeljenek a Worldskills 2013 szakmai olimpián.
Gratulálunk a versenyzőknek a versenyen nyújtott kiváló teljesítményhez és a csodálatos eredményekhez, illetve a versenyen és a felkészítés alatt végzett kiemelkedő és példamutató munkájukhoz. További sikeres és eredményes munkát kívánunk.

Babanecz Csaba
Worldskills- és Euroskills-szakértő


Tetszett a cikk?