Mégis véd a védősisak

Hogy felelevenítsük a történetet: A dolgozó körfűrészgépen az anyaggal együtt a kezét is a védőburkolat alá tolta, és mutatóujja a fűrészlaphoz ért. Mivel nem történt súlyos sérülés, a cég munkavédelmi szakembere felvette a munkabaleseti jegyzőkönyvet, melyben a dolgozó elismerte figyelmetlenségét, felelősségét. Néhány napig táppénzre ment, ezért beadták a táppénz-folyósítási igényt. Az OEP nem sokkal ezután bármiféle értesítés vagy helyszíni szemle nélkül, saját hatáskörén belül, a munkabaleseti jegyzőkönyvet és a munkavédelmi szakember állásfoglalását felülbírálva, a munkáltatót tette felelőssé. Mondván, a körfűrész – egyébként sokak által használt és jelenleg is kapható, nem is olcsó – védőburkolata nem megfelelő.
Az állítás ellenkezőjének bizonyítása csak peres úton lehetséges, de mivel már nem az első eset volt, a vállalkozó nem hagyta annyiban, elindult a per. A kezdeti tárgyalások elég érdekesen zajlottak, ugyanis a jelenlévők közül csak ő látott közelről körfűrészgépet, ezért a bíróság igazságügyi szakértőt rendelt ki.
Kézbe kaptuk a szakértői véleményt, részletes munka, 17 oldal, a helyszíni szemle során tapasztaltak összevetése a vonatkozó szabványok előírásaival. Legfontosabb annak tisztázása volt, használják, vagyis mindig az anyag vastagságához igazítva (max. +5 mm) rögzítik.
Az eredmény pozitív, hiszen számos műhelyben fellelhető hasonló védőburkolat, ezért jó, hogy „legálisan” is használható, de milyen áron. Mert így lesz a százezres tételből milliós nagyságrend, ha az ügyvéd, a bíróság, a szakértő és a helyszíni szemlére sofőrrel érkező OEP-munkatárs költségeit felszámoljuk, amit végül, ha nem is közvetlenül, de mégis maga a vállalkozó finanszíroz majd adóiból, járulékaiból.


Tetszett a cikk?