Egyszerűen bonyolult

Mert egyszerűbbé, gyorsabbá, követhetőbbé válik az ügyintézés. Az biztos, hogy „fentről” mindent jobban látnak, az érintett felhasználók szemszögéből viszont az egyszerűség és a gyorsaság nem mindig következik. Az e-világ az építőipari kivitelezést is elérte, itt az elektronikus építési napló, melynek bevezetésével a hagyományos papírformájú változat teljesen megszűnik. A rendszer egy kisebbfajta közösségi portálhoz hasonlít (facebookosok előnyben), ahol az építtető kiosztja a szerepköröket, „meghívja” a kivitelezőt, a kivitelező az alvállalkozókat, ők visszaigazolják a rendszer által generált különféle kódokat, azt jóváhagyják, és így megy ez oda-vissza. Közben a hatóság mindent nyomon tud követni.

Elektronikus építési napló

A lényeg, hogy az építkezés arra kötelezett szereplőinek a napi jelentéseket online vagy offline módon meg kell tenniük, ha nem, a rendszer lezár és jöhetnek a szankciók. Az e-építési napló meghirdetett célja a körbetartozások megszüntetése és a feketemunka visszaszorítása. Legyünk bizakodóak, hogy a célok tekintetében beváltja a hozzá fűzött reményeket, bár az kérdéses, ez volt-e a legjobb módszer a probléma megoldására. Mert mi lenne életszerűbb, minthogy a kampányvideóban szereplő Béla bá’ nyakig malterosan bekapcsolja a laptopját, rácsatlakozik az internetre, belép az ügyfélkapun a jelszavával, és beírja délben, éppen hány fok volt. Persze az is benne van a pakliban, hogy az élelmesek a távolból a net elől irányítják majd az ügyeket anélkül, hogy a helyszínen lennének. Az érintettek véleménye szerint egy átlagos építőipari cégnek plusz egy főt kellene foglalkoztatnia ahhoz, hogy a dokumentálás rendben menjen, a kisebb alvállalkozóknak pedig nincs meg erre a technikai hátterük. Lehetőségük van ugyan, hogy megbízzák a felettük lévő kivitelezőt, a kérdés, milyen feltételekkel és mennyiért? És hány hatósági alkalmazottat kell felvenni ahhoz, hogy ezt ellenőrizzék?

A napokban a győri Iparkamarában a rendszer online felületéről tartottak tájékoztató előadást, melybe két „technikai” szünetet kellett beiktatni, mivel az előadók is megakadtak: „hogyisvanez?”. Sajnos a faipari vállalkozásoknak is számolniuk kell azzal a plusz idővel és energiával, amely az e-építési napló megértésével és vezetésével jár, amennyiben fő- vagy alvállalkozóként vesznek részt építkezéseken, faipari munkák kivitelezése során. Legalábbis lapzártánkkor nagyon úgy tűnt, az október 1-jei hatálybalépés már nem módosul.
 

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?