Woodissimo, a csúcstechnológia képviselője

– Mi volt az indíttatása, amikor megalapította a cégét?
– Legfőképpen az, hogy amíg egy olaszországi csúcstechnológiai nyílászárógép- gyártónál dolgoztam, erős vágy fogalmazódott meg bennem, hogy ezt a technológiát egy nap szeretném elhozni a saját országomba. Láttam, hogy szerte Európában a fa nyílászáró gyártó cégek fejlődtek és beruháztak, és a '90-es évektől 2005-ig tartó visszaesés után újra elkezdett növekedni a termelés volumene és a jövedelmezőség. Ennek fő oka, hogy a faablak mint termék, a műanyag és alumíniumablakkal szemben nagy előnyökkel rendelkezik, amit tovább fokoz az energiatakarékosság és az életminőség iránt felmerült igény. A faablak határozottan megerősödött az utóbbi években, és teljes változáson ment keresztül. Ez az ablakgyártók életét egy kicsit megnehezítette, de azok, akik megbirkóztak ezzel, bizakodóan néznek a jövőbe.

– Milyen problémákat kellett megoldaniuk?
– Először is, az ablakrendszerek nagy választékát. 15 évvel ezelőtt az ablakgyártó egy termékcsaláddal rendelkezett. Napjainkban széles termékskálát kell kínálniuk, néhányan közülük több mint 20 különböző rendszert tartanak a kínálatukban, eltérő üvegvastagsággal, energiaértékkel, más stílusban, legyen az modern vagy rusztikus. Tehát nem kevés nehézséggel kellett szembenézniük.

– Hogy oldották ezt meg?
– Mindenekelőtt hatékony ablakgyártó szoftver integrálásával, ami leegyszerűsíti az eladási ár- és költségszámítást, az árajánlatadást, ezen felül a gyártási dokumentumok elkészítését és továbbítását a műhely felé, vagy megvalósítja akár a gyártás teljes vezérlését. Valójában elég könnyű megérteni. Az eladás legalapvetőbb feltétele a jó termék. Új ablakrendszereket fejlesztettek ki, ami ezt a célt szolgálta. A második kérdés az volt, hogy ezeket hogy tervezzék meg, hogy készítsenek ajánlatot, és hogy prezentálják a piacon. Itt jön be a képbe a szoftver. Az utolsó megoldásra váró kérdés természetesen, hogy mi a legjobb gyártási folyamat.

– Rendben, de még mindig nem tudjuk – miért éppen Woodissimo?
– Mint ahogy említettem, láttam ezt a fejlődést Európában, és a saját országomra gondoltam. Meglátogattam pár ablakgyártót és összehasonlítottam a látottakat azzal, amit máshol láttam. Az eredmény nagyon meglepő volt…

– Éspedig?
– A magyarok nagyon jó ablakokat gyártanak. Tényleg, a gyártók szenvedéllyel végzik a munkájukat, nagy tudással rendelkeznek, és szeretik a fát. Egy dolog hiányzik csak...

– Ön?
– Ön most ironikus, de igazándiból igen. Nem én személy szerint, hanem valaki, aki hisz bennük. Mi, magyarok szeretünk panaszkodni és önbizalomhiányunk van. Egyetlenegy dologra van ezeknek a cégeknek szükségük, hogy higgyenek saját magukban és a lehetőségeikben, és a Woodissimo feladata nem az, hogy eladjon nekik, hanem, hogy kapcsolatba hozza úket az igazi csúcstechnológiával, tanácsadói vagy tolmács szerepet betöltve. Az én rendeltetésem kicsit különbözik a szektorban működő klasszikus cégektől.

– Ezt kicsit bővebben is kifejtené?
– Megpróbálok hidat építeni a magyar gyártók és a főként olasz beszállítók között, leginkább szofverrendszerek, ablakgyártó sorok, csúcstechnológiás felületkezelő sorok, elszívórendszerek, illetve környezetbarát fűtőrendszerek területén. Ezen felül biztosítom a magyar nyelvű tréninget és koordinálom az egész projektet, az első vázlattól egészen a telepítés befejezéséig. Így ha valaki akar, közvetlenül a gyártótól vásárolhat. Ez azt jelenti, hogy a beruházási szint alacsonyabb, de a kínált technológia mindig a legjobb, mert személyre szabott. A beruházást kizárólag az ügyfél igénye inspirálja, semmi más.

– És mi a helyzet a szervizzel?
– Ez megint egy olyan terület, ahol indokolt a közvetlen kapcsolat a gyártóval. A klasszikus gépek után, amelyet az ügyfelek klasszikus viszonteladóktól vagy interneten vásárolnak, az újgenerációs csúcstechnológia a nyílászárógyártás területén már nagyon előrehaladott. A viszonteladó nagyon ritkán engedheti meg magának, hogy házon belüli specialistával rendelkezzen a szervizeléshez. Mi partnerkapcsolatban vagyunk szakképzett mérnökökkel Magyarországon, ha mechanikai vagy szoftverbeállításra van szükség, a gép vezérlés része pedig szervizelhető teleasszisztencián keresztül. Ha ez nem működne… Olaszország 6 órányira van autóval. A Sopron–Békéscsaba táv is közel 6 óra… Egy élő példa: az egyik kulcsfontosságú ügyfelem szerdán délelőtt 11 órakor telefonál, hogy a gép megállt, csütörtök estére az Olaszországból érkező technikus megoldotta a problémát és a gép újra termelt. Ez nem jelent problémát. A fő probléma ennek koordinálása, tervezése, a nyelvi nehézségek. Ez pontosan az én feladatom.

– Milyen a vállalkozás fogadtatása?
– Egyértelműen pozitív, és meglepően nagy az érdeklődés jelen pillanatban is. Az ügyfelek, akikkel ez idáig dolgoztam, mind pozitív visszajelzést adtak, ez a legjobb ösztönzés. Az elkövetkező Ligno Novum kiállításon remélem, hogy új ügyfelekkel találkozom, alig várom, hogy megmutassam nekik a lehetőségeiket…

– Melyek a fő termékek, amiket képvisel?
– Kosmosoft Archimede – ablakgyártó szoftver fa nyílászáróhoz. WinPRO – ablakgyártó szoftver műanyag nyílászáróhoz. Working Process – csúcstechnológiai ablakgyártó sorok. Coima – felületkezelés, elszívástechnika és fűtőrendszerek. Salvador – daraboló fűrészek. Én magam – és ez nem vicc… Ha egy ügyfélnek szüksége van segítségre, hogy kapcsolatba lépjen egy olasz beszállítóval, én segítek a logisztikában mint tolmács, vagy a projekt menedzselésében, elég nagy tapasztalattal rendelkezem ezen a területen.

– Esetleges újdonságok?
– Igazándiból van. A Working Process, az automata CNC ablakgyártó sorok technológiai vezetője jelentősen szélesítette a termékskáláját és már kínál megoldást egészen kis ablakgyártó cégeknek is, akik fontosnak tartják a rugalmasságot és a minőséget.


Tetszett a cikk?