Az év belsőépítésze 2013

"Az év belsőépítésze" elismerést a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. A Laki Péter által magánkezdeményezésként alapított díj átadó ünnepsége állandó találkozóponttá nőtte ki magát az építész szakma és az építőiparban tevékenykedő beruházói és kivitelezői kör képviselőinek életében.

2013-ban Az év belsőépítésze címet Gothárd Erzsébet és Magyari Éva érdemelte ki a Pesti Vigadó és a Zeneakadémia rekonstrukciójával. A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy: "a Vigadó esetében visszaálltak az eredeti térstruktúrák és gyarapodtak is kitűnő kiállítási terekkel, a Zeneakadémia esetében is letisztult funkciójú terek újjáéledésének vagyunk tanúi, és többek között a restaurátori munkák olyan mélységéről győződhetünk meg, amelyek során a korábbi rekonstrukciók által elfedett falburkolatok, színezések éledtek újjá.

A zsűri e két kiváló munka között nem tudott, és nem is akart dönteni, így azt javasolja, hogy ebben az évben két díj - azonos mértékben, nem megosztva - kerüljön kiosztásra." A díjazottak, a kitüntetést tanúsító aranyozott bronz emlékplakett mellett, dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és az alapítótól, Laki Pétertől, a Laki Épületszobrász Zrt. elnök-vezérigazgatójától egymillió forintos jutalmat vehettek át.

A budapesti Zeneakadémia 1907-ben épült fel Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei szerint. Az elmúlt száz évben világhírű magyar zenészek egész sora tanult és tanított az épületben, számtalan magyar és nem magyar művész adott itt felejthetetlen hangversenyt. A szinte szünet nélküli használat és az ország folyamatosan szűkös anyagi helyzete miatt - a nagyterem 1977. évi felújításától eltekintve - csak kisebb bővítési és karbantartási munkákat végeztek.


fotó: Hegedűs Márta / mno

A műszaki állapot, valamint az oktatás és a hangverseny-élet követelményei miatt egyre sürgetőbbé vált a száz éves épület átfogó, mindenre kiterjedő rekonstrukciója. Egy ilyen épület felújítása során az alapok megerősítésétől az aranyozások és a száz éves bársony függönyök restaurálásáig, az építéssel kapcsolatos szinte minden műszaki és művészeti problémára megoldást kell adni, és ez csak a legkülönbözőbb szakterületek legkiválóbb mestereinek kiválasztásával és munkáik összehangolásával lehetséges.

A felújítás kivitelezését lényegében az Arcadom-Swietelsky-Laki konzorcium végezte, alvállalkozók bevonásával, akik között egységekre osztották a munkákat.


fotó: Hegedűs Márta / mno


fotó: Hegedűs Márta / mno


fotó: Hegedűs Márta / mno

MTI
 


Tetszett a cikk?