Több mint mítosz

Az Altendorf világszinten piacvezetőként aposztrofálja magát a formatizáló fűrészek területén. Mi teszi az Altendorf fűrészeket olyan különlegessé?
Elsőként a formatizáló fűrészek gyártása során szerzett a 100 év tapasztalatot érdemes kiemelni. Mindezt ráadásul úgy szerezte a cég, hogy csak erre az egyetlen egy termékre fókuszált. Ezzel a megközelítéssel egyedülálló az Altendorf. Ezzel együtt a világpiacon szerzett siker és elfogadottság teszi az Altendorfot különlegessé.

A német területeken általában jobban értékelik, fontosabbnak tartják a gépek minőségét. A világ más részein hogyan sikerült elismertetni ezt a minőséget?
Az ügyfeleink világszerte tudatában vannak az Altendorf  formatizáló fűrészek által képviselt minőségnek és hozzáadott értéknek.  A kérdés gyakran inkább az, hogy a rendelkezésre álló keret megengedi-e egy Altendorf gép vásárlását. Sok esetben először egy másik gyártó gépével keresik meg a pénzt arra, hogy az Altendorf beruházásra megteremtsék az összeget

Mindeközben sok más gyártó tülekedik a piacon, akik alacsonyabb árat kínálnak. Mikét kezeli ezt az Altendorf?
A megbízható és hosszan tartó minőségnek ára van. Ez igaz azokra a gyártókra is, akik mind nagyobb számban próbálnak megjelenni a közép európai piacon.  Erre csupán árcsökkentéssel reagálni rövidtávú kapkodás lenne. Sokkal inkább érdemes kiértékelni az ügyfelek formatizáló fűrésszel szembeni elvárásait. Ezen követelmények terén is történtek változások az elmúlt években, melyekre a megfelelő válaszokat kell adnunk.

Az Altendorf alapvetően egy olyan piaci szegmensben tevékenykedik, ahol gyorsan nő a versenytársak száma. Hogy látja az Altendorf jövőjét?
Nem akkora a versenytársak száma, mint ahogy az az első pillantásra tűnik. Sok gép fut különböző márkajelzések alatt, melyek azonban ugyanabból a gyárból származnak. Ezért nem is annyira a versenytársak száma van fókuszban, hanem az érdeklődés ezen termékek jellegzetességei iránt, és ezeknek a termékeknek az elfogadottsága a különböző piacokon.

A technológiai szabadalmakat mind nehezebb megvédeni, pláne világszerte. Okoz károkat a másolás az Altendorfnak?
Cégünk védi a szabadalmait azokban az országokban, melyek vagy gyártóként, vagy értékesítőként a szellemi tulajdonunkra veszélyt jelenthetnek. Ez ugyan körülményes és drága, azonban bizonyítottan megéri. Eddig sikeresen akadályoztuk meg a szabadalmaink megsértését.
A másolásból adódó károkat nehéz számszerűen meghatározni, nem is állnak rendelkezésre ilyen adatok. A dizájnunk (és alkalmanként a termékmegjelölésünk) másolása természetesen dühítő, de ezt nagyon nehéz megakadályozni. Tulajdonképpen ez is egy megerősítése a márkánk és termékeink sikerének, hiszen Ázsiában mindig a piacvezetőt másolják.

Hogyan történik az Altendorf gépek értékesítése és szervize világszerte? Vannak saját telephelyek a Qinhuangdaoban és Blumenauban lévő gyártóközpontokon kívül is?
A brazíliai és kínai üzemen kívül Ausztráliában, Indiában és Malajziában vannak központjaink, ahol az Altendorf szervizt is biztosítjuk. Ezen túl több mint 100 országban vagyunk jelen kereskedő partnereinken keresztül. A cégcsoport éves forgalma 2013-ben 32 millió euró volt, ennek 65% származik külföldről. A formatizáló fűrészeink nagy részét, jelenleg több mint 90%-át a faiparban értékesítjük, emellett a fém- és műanyagipari igényeit is kiszolgáljuk csekélyebb volumenben.

A 2011-es Lignán mutatták be a a formatizáló fűrészek új dimenzióját, az “Altendorf 2”-t. Hogyan fogadta a piac?
Az “Altendorf 2” 2011-ben prototípus szintjén mutatkozott be a Lignán. A koncepcióról és a mögötte lévő ötletről nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Viszont az elmúlt években kiderült, az “Altendorf 2” koncepció szériagyártáshoz további fejlesztések szükségesek. Emiatt a projektet visszasoroltuk és a piaci aktivitást is visszafogtuk a témában.

El tudja képzelni, hogy az Altendorf elhagyja az hagyományos terepét a formatizáló fűrészek területét, és azt, hogy a jövőben az egyszerű táblafelosztókkal is foglalkozzon?
Az “Altendorf 2” koncepcióval, és a “Altendorf F 1” ötletével máris elhagytuk a formatizáló fűrészek területét. A formatizálási technológia elnevezés sokkal találóbban írja le az Altendorf jelenlegi tevékenységének fókuszát.

Merre tart a formatizáló fűrészek területe a jövőben?

A formatizáló fűrész technológiának a felső végén látunk még optimalizálási lehetőséget. A klasszikus formatizáló fűrészek területén a fejlesztés súlypontja az árérzékenyebb régiók elvárásainak megfelelő termékek kialakítása. Ott is tartós és felhasználóbarát technológiát szeretnénk kínálni, elérhető áron.

Hogyan alkalmazkodnak a  magyarországi piac igényeihez?
Az Ausztriában már nagy sikert aratott “gépcsere” akciót Magyarországon is meghirdetjük. Akciónk keretében lehetőséget kínálunk a régi formatizáló fűrészek beszámításával arra,hogy az Altendorf minőség mindenki számára  elérhető legyen.


Tetszett a cikk?