Nehéz menet volt

16 kész versenydarab a 4. Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny döntőjén (Sopron, április 9–10.)
 

Természetesen a munkadarab tervezésénél nem szorítottuk háttérbe a legfontosabb szempontot, hogy ez egy verseny, ahol az ország legjobb asztalos tanulói mérik össze tudásukat. Igaz, hogy ezúttal nem voltak bonyolult csapozások, bravúros szerkezeti megoldások, ellenben egy sok alkatrészből álló és nagy pontosságot igénylő munkadarabot kellett elkészíteniük a csapatoknak. A legapróbb méretpontatlanság vagy összeépítési hiba is rögtön szembeötlik hézagok vagy szintkülönbségek formájában, és mivel az egész korpusz egy összetett rendszert képez, így minden hiba kihatással van a kész bútor optikájára is. Épp ezért a feladat időigényesebb lett a vártnál, így a „hosszabbításban” a kétnapos verseny második délelőttjén is folytatódott a munka, miközben párhuzamosan a támogató cégek által összeállított versenyszámok folytak.

Fárasztó és izgalmas két napon lehetnek túl a versenyzők, de reméljük, mindenki élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva térhetett haza. Egy biztos, ebben az évben 16 komplett, használható munkadarab született. Tehát az elért helyezéstől függetlenül is minden versenyző biztos lehet benne, hogy bútora egy valós piaci termék, amelyet napi szinten használni fognak majd. Mint minden évben, most is a szigorú szakmai zsűri hosszas „mustra” után választotta ki a szakmai szempontból legjobbnak ítélt munkákat. Az értékes fődíjakat ők érdemelték ki, de a versenyen már hagyomány, hogy minden résztvevő ajándékcsomaggal térhet haza. Ezúton is gratulálunk minden versenyzőnek és köszönjük a támogatók felajánlásait, a zsűri és a közreműködők lelkes munkáját. A versenyen használt DeWALT gépeket a Stanley Black & Decker Hungary Kft. biztosította, külön köszönet a cég kollégáinak, Haracsek Lászlónak és Szokoli Bálintnak, akik személyesen részvételükkel is segítették a versenyt.

A VERSENYFELADAT

Egy speciális íróasztal autizmussal élő gyerekek számára, vegyes szerkezeti elemekkel és kötési megoldásokkal. Formai kialakítása egy korpuszmegoldás, melynek köszönhetően lehatárolt és kellőképpen intim munkateret tudunk biztosítani. Az asztal lapja két oldalon dekorozott, 18 mm vastag MDF, felső részében bemart ceruzatartó horonnyal, bal felül ráragasztott piros szívvel, alul pedig egy tengely körül átpörgethető mosolygó/ szomorú smiley-val. Az asztallap fixen szögben döntve került beépítésre, az első élen egy „ceruzafogó” tölgy élléc zárja, amely átfut az oldalsó tárolórekesz előtt is, így lényegében optikailag összeköti a két egységet. Az oldalsó tárolórekesz tervezésénél szempont volt, hogy ne legyenek kivehető, leszerelhető alkatrészek, ezért esett a választás a köldökcsapokkal ragasztott korpuszra, benne az egymás alatt nútban csúsztatható két tolótetővel.
 

’Ábel’ speciális asztal
Az asztalt elsosorban tanulás és fejlesztői munka segítésére terveztük. Olyan intim tér létrehozása volt a cél, ami a koncentrálást, a feladatokra való összpontosítást segíti. Emellett biztosít egyfajta intimitást. Az asztal dobozszerű kialakítása elszigetel, de egyszerre teret is ad a gyerekek saját világának. Visszafogott szín- és struktúraválasztás, és az egyszerű formai elemek szintén a fenti célt hivatottak szolgálni. Ugyanakkor a beépített játékos elemek, a mozgó alkatrészek adnak egyfajta dinamikát az amúgy statikus tárgynak. A funkciókat tekintve a döntött asztallap ideális a vizuális feladatok során. A szív mint tájékozódási pont a bal felső sarokban a napi program és az írás irányának jelzése mellett a fehér felület kontrapontjaként is muködik. Ugyancsak színesíti a felületet a jobb sarokban elhelyezett „szmájli”, ami az elismerés egyszerű eszköze a segítőknek. A napi és órai program (menetrend) nem tépozárral, hanem mágneses megoldással kerül fel az asztal belso falára. Az integrált világítás kiváló fényviszonyokat biztosít. A tömörfa lámparúd nem direkt a munkafelületre világít, és ha felpillantunk nem is látható, így szemünket nem éri erős fényhatás.


A két kontrasztos szín a sötét gőzölt akác és a világos natúr nyír. A rekesz felső síkja csekély szinteltolással, de követi az asztallap ferde síkját. A korpusz összeépítése lapostipli (lamelló) kötéssel történik, a hátfal és a tetőlap 16 mm-es laminált szürke forgácslap, míg a finoman felfelé ívelt oldalak nyír rétegelt lemezből készültek. A két oldalt összekötő vízszintes rúd végein vállazott fészkes csappal kapcsolódik az oldalakhoz, alsó (kissé hátrafelé döntött) lapjában pedig egy LED-világítást rejt. A LED a külső alu. profillal együtt a bükkrúd szintjébe süllyed, elektromos vezetékei a korpuszban készült furatokban teljesen rejtve futnak a hátfalra rögzített 12 V-os transzformátorig. A korpusz belsejében felragasztott függőleges és vízszintes mágnesezhető fémszalagok a piktogramok elhelyezésére szolgálnak. Fontos momentuma volt a tervezésnek a bútor rögzítése, hiszen egyrészt nincsenek lábak, tehát meg kellett oldani a falra rögzíthetőséget, ugyanakkor a magassági pozícionálhatóság is fontos volt, ergonómiai szempontok miatt.

A masszív bükkhevederek az oldalról elhelyezett furatokkal viszonylag gyors és egyszerű állítási lehetőséget biztosítanak, miközben stabilan rögzítik a bútort. Apró, de hasznos részlet a belső oldalon bemart horony, amely megakadályozza a csavaranyák elfordulását. A korpuszoldal közeli furat esetleges kiszakadásának megakadályozására egy kiegészítő vasalat is felkerült, ami jóformán rejtett marad. Ezzel a megoldással ülőmagasságban 5 pozíció (70/72/74/76/80 cm), míg állópultként használva 2 magassági pozíció (102/104 cm) beállítására van lehetőség. Mind a megmunkálandó anyagok és fafajok tekintetében, mind pedig a munkaműveletekben igen sokrétű volt az idei feladat: pontos vágásokat, marásokat, fúrásokat, köldökcsapozást kellett elvégezni, be kellett süllyeszteni és beszerelni egy aluprofilban futó LED-szalagot, amelybe beletartozott a kábelek rejtett elvezetése és a bekötés, forrasztás is.

És ami nagyon fontos, mivel az alkatrészekből rögtön készterméket kellett produkálni, nem szabadott elhanyagolni a végén a csiszolás, majd a felületkezelés műveletét sem, ami az egyszerűség és a természetesség kedvéért olaj-viasz volt. A bútor elkészítéséhez gérvágó, kézi felsőmaró, hosszlyukfúró, fúró-csavarozó, lapostiplimaró, oszlopos fúró-, kézi csiszológépeket és kéziszerszámokat használhattak a versenyzők.

LED- világítás: Demos Trade Bükk tömörfa: Jaf-Holz Ungarn Kft. Nyír rétegelt lemez: Pannon Falap-Lemez Kft. Dekorozott MDF: Forest Hungary Kft. Szürke laminált: Jaf-Holz Ungarn Kft. Gőzölt akác: Csercsics Faipari Kft. Tölgy tömörfa: Csercsics Faipari Kft. Nyír rétegelt tolótető: Zatik Kft. Műszaki előkészítés: Human Holz Kft. Terv: Csonka Imre Iván, Mózes Lajos


HÄFELE
A Häfele GmbH képviseletében Szekér Tamás egy manapság népszerű modern felnyíló vasalat, a FreeFlap beszerelésével tette próbára a diákok tudását. A feladat egy üres korpuszba a vasalat beépítése, az ajtó felszerelése és beállítása. Fontos volt a beépítés szakszerűsége, így például a rögzítést előfúrt eurocsavarokkal kellett végezni, a végén pedig kézi csavarhúzóval a vasalat adta 3 dimenziós állítási lehetőséget kihasználva, az ajtó illeszkedését beállítani. Erre mindössze 10 perc állt rendelkezésre, mégis nagyon jó eredmények születtek. Ezt a feladatot a csapatok csaknem fele maximális ponttal abszolválta.
 


LEITZ
Kala Tibor, a Leitz műszaki tanácsadója a mindennapi szakmához kapcsolódó feladattal készült. 12 különféle alkalmazásra szánt eltérő méretű, fogalakú és fogosztású körfűrészlapot kellett helyesen felismerni a versenyzőknek és megválaszolni az ide vonatkozó kérdéseket. Itt alapvető volt, hogy a versenyzők különbséget tudjanak tenni pl. a tömörfa, a laminált lap és az MDF vágására alkalmazott körfűrészlapok között. A 10 perces feladatot leggyorsabban teljesítő csapat a Leitz különdíját kapta.


 

NYME FAANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET
Az egyetem Faanyagtudományi Intézetének feladatát dr. Horváth Norbert tudományos munkatárs állította össze: fafajokat kellett felismerni a csapatoknak. A feladatot nehezítette, hogy nemcsak fakockák, hanem furnérok is szerepeltek a gyűjteményben, sőt még gőzölt és hőkezelt faminták is. Az egyszerűbb európai fafajokat mindenki könnyedén felismerte, de pl. a gőzölt kőris beazonosítása már nem bizonyult annyira könnyűnek. Ennek ellenére mégis sokan jól teljesítették a feladatot.


 

FOREST
A Forest Kft. részéről Panácz György termékfejlesztési vezető „vizsgáztatta” a csapatokat fiókszerelésből. Az FDS-DF B fiókrendszerüket kellett beépíteni 15 perc alatt egy üres korpuszba. Ügyességet és gyorsaságot igényelt a feladat. A rajz alapján össze kellett rakni a fiókot, a fenék és a hátfal felhelyezésével, míg a görgőt a korpuszba rögzíteni. Amikor ez megvolt, jöhetett a front felhelyezése és beállítása. A rendelkezésre álló 15 perces időkereten belül több csapat is hibátlanul teljesítette a feladatot.


 

AKE
Az AKE Hungária Kft. képviseletében Gróf Tamás back office manager ezúttal is érdekes feladattal készült. Az asztalon egy LOC-rendszerű parketta-élmegmunkáló szerszámrendszer marótárcsái fogadták a diákokat. A feladat az volt, hogy a rajzsegédlet segítségével sorba kellett rakni az asztalon a szerszámokat úgy, hogy az egyes munkafázisok helyes sorrendben kövessék egymást. A feladat elsőre nehéznek tűnt, hiszen nem kimondottan tananyag, mégis a szakma részét képezi. Azért sok csapatnak sikerült a helyes megoldást megtalálni.

 

ROTO
A Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. alkalmazástechnikusa, Gosztola Szabolcs a tavalyi évhez hasonlóan most is egy vasalatalkatrészekkel teli dobozzal érkezett. Ebből kellett kiválasztani a megfelelő alkatrészeket és összerakni belőlük egy 810x950 mm szárnyhorony (vasalathorony) méretű, jobbos bukónyíló ablak vasalatot. Segédletként, mint ahogyan a való életben is, rendelkezésre állt az összeállítási rajz. Így, aki jól tudott rajzot olvasni, annak nem jelentett problémát a feladat megoldása.


 

SZOLVEGY
A verseny történetében először volt ragasztásos feladat. Idén a Szolvegy Kft. részéről dr. Daku Lajos ügyvezető elmélettel kombinált feladatot adott fel a versenyzőknek. Az asztalon található fafajok közül először is ki kellett választaniuk, melyiket milyen célra használnák (bútor, ablak, faszerkezet), majd a felhasználási célnak megfelelően ragasztót kellett választaniuk. A feladatban nem volt elég csak egyszerűen rábökni egy ragasztóra, meg is kellett magyarázni, miért épp azt a ragasztót javasolnák az adott feladathoz.

 

 



A VERSENY ELSŐ 6 HELYEZETTJE:
1. Piarista Szakképző Isk. (Pató Ádám, Kovács Gábor József, Rácz Béla Kenéz)
2. NYME Roth Gyula SZKI (Mózer Gergely, Bodor Csaba, Samai Tamás)
3. Kaesz Gyula SZKI (Béres Balázs, Murásik Árpád, Ubrankovics Péter)
4. Handler Nándor SZKI (Schreiner Károly, Markotányos Richárd, Horváth Máté)
5. Veszprémi Táncsics SZKI (Szabó Béla, Simon Krisztián, Kovács-Biró József)
6. Vörösmarty M. SZKI (Dani Márk, Stadler Bence, Németh Martin)

 

Támogató cégek
Főtámogató: Demos Trade a.s., AKE Hungária Kft., Aknis Bútorlapszabászat és szerelvénybolt, Árkossy Bútor Kft., Blum Hungária Kft., Csercsics Faipari Kft., Délity Bútor Zrt., Formance Kft., Forest Hungary Kft., Häfele GmbH & Co KG. Magyarországi Közvetlen Képviselet, Henkel Mo. Kft., Jaf-Holz Ungarn Kft., Johann Pabst Holzindustrie GmbH, Kálmán Bútoripari Kft., Leitz Hungária Kft., Lenkei Bútorszerelvény Kft., Lignomat Kft., M.L.S. Magyarország Kft., Pannon Falap-Lemez Kft., Peza Kft., Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft., Stanley Black & Decker Hungary Kft., Szolvegy Kft., Tutti Möbel Kft., Zatik Kft., Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara


A zsűri:

  • Árkossy Tamás, a zsűri elnöke, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség elnöke
  • Baranyai Pál asztalosmester, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség volt alelnöke
  • Babanecz Csaba EuroSkills főszakértő-helyettes, WorldSkills-szakértő
  • Berkes Gábor Európa-bajnok, EuroSkills- és WorldSkills-versenyző
  • Cser Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Faipari Szakosztályának elnöke
  • Kálmán István, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Faipari Szakosztályának elnöke
  • Mózes Lajos, a Magyar Asztalos és Faipar újság főszerkesztője


Szakmai koordinátorok:

  • Berkes Gábor Európa-bajnok, EuroSkills- és WorldSkills-versenyző
  • Tokolics Attila, a Magyar Asztalos és Faipar újság főszerkesztő-helyettese
  • Szili József asztalosmester
  • Halász Zsolt, woodshop.hu termékmenedzser
  • Baranyai Pál asztalosmester, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség volt alelnöke
  • Szokoli Bálint, DeWALT termékmenedzser


Házigazda:

  • NYME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar/ Faipari Tanüzem
  • Dr. Alpár Tibor, a NyME-SKK kar dékánja
  • Tóth György mérnöktanár, tanüzemvezető
     


Tetszett a cikk?