Gyors és olcsó korpusz-összeállítás OVVO klipsszel

Az alapvetően innovációkra, új eljárásokra fókuszált milánói IDEA kiállításon találkoztunk először a irországi OVVO cég új, gyors, egyszerű és vélhetően gazdaságos korpusz öszszehúzó megoldásával az OVVO klipszekkel.

Logikus fejlesztési irány az OVVO gyors szerszámnélküli megoldása, hiszen azon túl, hogy az asztalosüzemekben is komoly gazdaságosság növelő tényező lehet, a laikus magánszemélyek esetében is végletekig leegyszerűsíti a lapraszerelten - akár weben keresztül - megrendelt termék frusztráció nélküli összeállítást. Egyszerű, nem kell sokat gondolkodni, nem kell tiplikkel, összehúzó vasalatokkal, konfirmátor csavarokkal bíbelődni, csak fogni a két megfelelő alkatrészt és egy kattintással egybepattintani.

Az OVVO esetében is egy maróval kell egy speciális fészket kialakítani a munkadarbon, legyen az a lapanyag éle, vagy a felülete. A marószár vége szélesebb a szárához képest, ezért az anyagban oldalra elmozgatva a kialakított fészekben alul egy perem alakul ki, amely szilárdan tartja a résbe kerülő fogadóelemet. A rendszer egyszerűségéből következően a rögzítő elem fészke kézi maróval, asztalos maróval, de akár CNC-vel is könnyedén kialakítható és a szögben történő laprögzítés is gyerekjáték.

Az OVVO lényege azonban a speciális műanyag rögztő rendszer, amely a fogadó elemekből és a rögzítést létrehozó köztes klipsz elemből áll. A rögzítő elemek a lapalkatrész réseibe kerülnek, a klipsz elemmel pedig a helyszínen, vagy szereléskor lehet a kötést egy összepattintásal létrehozni. A kötés létrejöttét, a zárást jól hallható hanghatás "igazolja vissza".

Az OVVO-val létrejött szilárd kötés természetesen nem látható, és megfelelően szilárd kötést biztosít a bútorgyártásban, belsőépítészetben járatos elvárásokhoz.

A kötőelemnek jelenleg két verziója érhető el. Az egyik esetben a kötés bonthatatlan és végleges. De a tervezők gondoltak azon esetekre is, ahol néha a korpuszt, vagy egyes elemeit meg kell bontani, így van a kötőelemnek oldalra elcsúsztatással bontható verziója is.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-majus-32


Tetszett a cikk?