Noé bárkája életnagyságban!

Noé bárkájának az építése 2016. július 7-én fejeződött be! A Colorado Timber Frame az egyedüli vállalat, amely képes volt egy ekkora favázat megtervezni és létrehozni egy kis szalagfűrész és egy CNC gép segítségével.

A Noé bárkája projekt elismerten a legnagyobb favázas szerkezet: az építéséhez 7.300 köbméter fára volt szükség. A másfél focipálya hosszúságával a Bárka bibliai mérete megegyezik 500 standard teherautóval, három szinten vannak kiállítások, a legfelső szinten pedig van egy 1.600 férőhelyes étterem. A bárka legfeljebb 10.000 látogató befogadására alkalmas, de a szervezők úgy tervezik, hogy csak 3000 személy lehet bent egyszerre, amikor a Bárka nyitva van a nyilvánosság előtt.
A 100 millió dolláros projekt kb. másfél év alatt készült el. Az építési határidő betartása érdekében a Colorado Timber Frame további segítséget vett igénybe, és áttért a három műszakos munkarendre heti 6 napban egy egész évre. 25 alkalmazott a denveri műhelyben dolgozott a szerkezeti elemek kialakításán, míg további 10 munkás a helyszínen dolgozott Kentucky-ban a favázas projekt összeszerelésén 75 Amish mesterrel együtt, akik segítettek a munkában.

Az egyedülálló épület megépítéséhez két modern faipari technológia került felhasználásra. Először is a Wood-Mizer LT15 szalagfűrész, ami a fafeldolgozó cég legkisebb gépe. A fűrészgép 60 cm x 60 cm-es és 12 m hosszú gerendákat tud fűrészelni, amelyekből elég sok volt szükséges a bonyolult szerkezethez. A gerendák többségét ezután egy K2I Hundegger CNC gép  vette át további megmunkálásra. Ez a gép készíti el a nútolásokat és a csap vágásokat, valamint a fúratolásokat, a különféle szükséges bevágásokat, és bármilyen szerkezeti kialakítást, amelyek a további faelemek vagy az acéllemezek illesztéséhez szükségesek. Volt még egy másik Wood-Mizer LT40 mobil fűrészgép is az építés helyszínén, amelynek az volt a célja, hogy az épitkezés területén méretre vágja a faanyagot, ha arra szükség volt.

A bárka egyik legimpozánsabb eleme faipari szempontból a 15 méteres rönkökből álló középső blokk, amelyek közül sok oszlopnak 1 méteres átmérője van alul. Az itt felhasznált rönkök 30%-a Engelmann luc, amelyeket az USA-ba időközben behurcolt invazív bogár károsítók pusztítottak el, kitermelésükkor már elhaltan álltak.

A vidámpark Bárka részlege 2016. július 7-én lett megnyitva a nyilvánosság részére Williamstown-ban, Kentucky-ban. A várakozások szerint legalább egymillió személy fogja meglátogatni már az első évben.


Videó az építkezés folymatáról


Tetszett a cikk?