Egyetemi hírek - 2017 október

MEGINT ELÉRKEZETT A BALEKHÉT

Sopronban az eddigi évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került a bALEKhét. Az 58. Faiparos Firmaévfolyam kitett magáért, az újonnan érkező hallgatókat a vasútállomáson nagy lelkesedéssel és sörrel várták. Miután mindenki megérkezett, elindult a csapat városnézésre a „Firmataxikkal”. Ezt követően elfoglalták a kollégiumban a szállásukat, majd rövid túrán vettek részt a botanikus kertben.  Az első nap egy ismerkedő estével zárult. A bALEKhét további része is eseménydúsan telt. A második napon, hétfőn megtekintették a város látnivalóit.

Így napközben Sopron történelmével, este pedig selmeci diáknótáinkkal ismerkedhettek meg a KISZ-házban megrendezett nótaest keretein belül. Kedden a beiratkozást követően múzeumlátogatáson vehettek részt az elsősök, este pedig ellátogathattak a 0. tanszékekre, ahol mélyebb betekintést nyerhettek a selmeci diákhagyományokba. A szerdai egész napos túra után a LUK parkolóban pihenhették ki fáradalmaikat egy jó hangulatú bográcsozás közben. Csütörtökön ellátogattunk a Görbehalmi Bányamúzeumba, majd a Fertő tó partján töltöttük a nap hátralévő részét.

Este három kari bál került megrendezésre, amelynek keretein belül elmélyíthették a karok közti barátságot a hallgatók. Pénteken pedig az elsősök részt vettek egyetemi pályafutásuk első előadásán, majd pedig könnyes búcsúval zártuk a hetet. Az elmúlt héten rengeteg impulzus érte a résztvevőket, de még nem is sejtik, mennyi fantasztikus élmény várja majd őket egyetemi éveik során… Jó szerencsét! Pénzt a fásnak! 

Mahunka Eszter
a. Szirén(a) IV. évf. faiparimérnök-hallgató
Fotó: Somos András


TANÉVNYITÓ

A Soproni Egyetem Szenátusának és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Kari Tanácsának 2017/2018. évi Központi Tanévnyitó Nyilvános Tanácsülésére 2017. szeptember 6-án került sor. A központi tanévnyitó elején prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora, dr. Fodor Tamás, Sopron megyei jogú város polgármestere, majd dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja tartotta meg ünnepi beszédét.

A kar oktatói közül hatan teljesítették a szükséges feltételeket, így egyetemi docensi kinevezést vehetett át: dr. Borza Sándor (Fizika és Elektrotechnika Intézet), dr. Horváth Norbert (Faanyagtudományi Intézet), dr. Karácsonyi Zsolt (Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Intézet), dr. Kocsis Zoltán (Faipari Gépészeti Intézet), dr. Máthé Katalin (Alkalmazott Művészeti Intézet) és dr. Pödör Zoltán (Informatikai és Gazdasági Intézet).

Az 1956-os események után Kanadában letelepedett soproni hallgatók, a Vancouver/Sopron Alumni csoport tagjai volt dékánjuk, Roller Kálmán emlékét megőrizendő, ösztöndíjat alapítottak kimagasló tanulmányi eredményű, szociálisan hátrányos helyzetű erdőmérnök- és faiparimérnök-hallgatók jutalmazására. Benyújtott pályázata alapján a 2017/18-as tanévben Molnár Ferenc negyedéves faiparimérnök-hallgató részesült a Roller Kálmán Ösztöndíjban.

Az Emberi Erőforrások minisztere – sikeres pályázatuk alapján – a Simonyi Károly Kar 4 hallgatójának, Farkas Ete Domonkos harmadéves faipari mérnök alapszakos hallgatónak, Imre Szabina harmadéves építőművészet alapszakos hallgatónak, Kónyi-Kiss Petra harmadéves formatervezés alapszakos hallgatónak és Molnár Ferenc negyedéves faipari mérnök alapszakos hallgatónak kiemelkedő tanulmányi eredményük, szakmai területen végzett kimagasló munkájuk elismeréséül a 2017/2018-as tanévre Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat adományozott.

A hallgatói díjak után a kar dékánja átadta az 50 évvel ezelőtt végzett okleveles faipari mérnököknek az aranydiplomát.

A hatodik okleveles faipari mérnöki évfolyam tagjai: dr. Bakk László, Bánlaki Péter, Bognár Klára (Szélessy Miklósné), Csertő Györgyi (Eőry Gyuláné), Fullár Gyula, dr. Hanyvári Csaba Pál, Helm János, dr. Nagy Katalin (dr. Orbay Péterné), dr. Nyárs József, Palotai Péter, Parádi Gertrúd (Mátrai Ferencné), Pataki József, Pápai László, Siklósi Magdolna (Szitányiné), Stróbl Judit (Sokorayné), Szabados Jánosné (sz.: Schneider Márta), Szalay Ferenc, Szendrői Csaba, Takácsi-Nagy János, dr. Tóth Sándor László, Tóth Zoltán, Ütő Csilla, Zárai Károly és dr. Zombori István.

Az évfolyam nevében dr. Zombori István aranyokleveles faipari mérnök mondta el köszönő szavait. Végül, az aranydiplomák átadása után került sor az elsőéves hallgatók eskütételére. A Simonyi Károly Kar a felvételi eljárásban összesen 162 hallgatót vett fel, amiből felsőoktatási szakképzésre 7 főt, alapképzésre 115 hallgatót, mesterképzésre 40 főt, doktori képzésre pedig 4 főt vettek fel. Emellett 11 fő külföldi hallgatót is fogadnak az őszi félévben.

 Fotó: Soós Sándor

EGYETEMI SZEREPVÁLLALÁS
AZ INNOLIGNUM ERDÉSZETI
ÉS FAIPARI SZAKKIÁLLÍTÁSON

EGYETEMI STAND

2017. szeptember 7–9. között került megrendezésre az immár 9. innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat a soproni Novomatic Arénában. A három nap során összesen 80 kiállító várta az érdeklődőket. A Soproni Egyetem kiállítótere is sok érdekességgel kecsegtetett a 10. kiállítócsarnokban.

A látogatók megnézhették és kipróbálhatták a hallgatók legújabb, innovatív termékfejlesztéseit és modelljeit, a kicsik (és persze a nagyok is) megismerkedhettek az erdők és fák világával ismeretterjesztő és kreatív játékok segítségével, emellett számos terepasztal, makett, bútor, és különleges, formatervezett faipari termékek is várták a résztvevőket. 

UNILIGNUM-KONFERENCIA

Az innoLignum kiállítás első napján ismét megrendezésre került az Unilignum-konferencia, immár második alkalommal. A konferencia ez alkalommal az „Innovációs trendek, ahogy a Soproni Egyetemen látjuk” címet viselte. A konferencia elején prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora elmondta köszöntő gondolatait.

Ezután számos érdekes előadás következett, ahol különböző szakterületek képviseltették magukat. Végh László, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa a szellemi tulajdon hasznosításáról beszélt. Dr. Peter Rademacher, az Erdészeti és Faipari Kutatóközpont igazgatója a magyar és az európai akácfakutatás eredményeiről számolt be. Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója az erdészetben fellépő új kihívásokat taglalta. Prof. dr. Csóka Levente egyetemi tanár új fejlesztési eredményekről számolt be a cellulóz nanotechnológiai kutatásokban.

Dr. Jandala Csilla egyetemi docens a turizmus kitörési lehetőségeiről beszélt. Prof. dr. Jereb László egyetemi tanár a már javában folyó Ipar 4.0 lehetőségeiről tartott előadást. Dr. Hartl Éva egyetemi docens a környezetpedagógiával kapcsolatos projektjeikről számolt be. Dr. Horváth Sándor egyetemi adjunktus az erdőgazdálkodásban történő vagyonkezelésről beszélt. Dr. Dénes Levente egyetemi docens a környezettudatos szemléletmód fontosságát taglalta a bútoripari terméktervezés során. Dr. Czupy Imre egyetemi docens az erdőgazdálkodások műszaki fejlesztéseit mutatta be.

Az előadás-sorozat után kerekasztal-beszélgetés következett.

AKTUALITÁSOK A BELTÉRI FA FELÜLETKEZELÉSBEN

Az innoLignum második napján az „Aktualitások a beltéri fa felületkezelésben – 2017” című konferencia került megrendezésre. A Simonyi-kar és a Soproni Tudós Társaság támogatásával ez a negyedik a faipari ragasztás és felületkezelés-oktatás színvonalának megtartása, emelése érdekében szervezett  konferenciák sorában. Felületkezelő anyagokat gyártó és felhasználó cégek képviselői, valamint szóróberendezések forgalmazói egyaránt megszólaltak.

A konferencia szervezője dr. Csiha Csilla, a Soproni Egyetem Bútor- és Épületasztalosipari Tanszékének egyetemi docense volt. A konferenciát dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja nyitotta meg. Ezután számos érdekes elő- adás következett a beltéri faanyag felületkezelésének témakörében. Dr. Csiha Csilla egyetemi docens a beltéri faanyag felületkezelésének minőségéről és minősítéséről tartott előadást.

Maczkó Gábor, az IKEA Industry Magyarország Kft. munkatársa a cégnél gyártott konyhafrontok felületkezelési technológiájáról számolt be. Mészner Attila, a Biopin munkatársa természetes beltéri felületkezelő anyagokat mutatott be a nagyközönségnek. Szabó Albert, a Graco munkatársa az alacsony nyomású levegős szórópisztolyokról adott tájékoztatást. Kókai István, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. munkatársa az örökifjú építőanyag, a fa beltéri díszítését és védelmét ismertette.

Kiss János Győző, a Remmers munkatársa egy hibrid termék alkalmazását vetette fel beltéri járófelületeken. Turi László, a Festékbázis Zrt. munkatársa a beltéri fafelületek kezelésének múltjába, jelenébe és jövőjébe engedett bepillantást. Végül Szikszai László, a Sixay Kft. alapítója feltette az alapvető kérdést: „Miért jobb, ha természetes?” – amit nem lehet elégszer hangsúlyozni!

 Fotó: Vincze Mária, 
 Pozsgayné Fodor Fanni

WELCOME DAY A SOPRONI EGYETEMEN

Első alkalommal került sor a Soproni Egyetemen központi szervezésű WELCOME DAY eseményre, melyen ünnepélyes keretek között köszöntöttük az európai partnerintézményeinkből az őszi szemeszterre érkező Erasmus+ hallgatóinkat, a teljes képzésre érkező új Stipendium Hungaricum ösztöndíjasainkat, a második évüket kezdő Stipendium Hungaricum ösztöndíjasainkat, valamint részképzésre érkezett költségtérítéses mexikói hallgatóinkat és költségtérítéses formában teljes képzésük vége felé járó kínai hallgatóinkat.

A Gaudeamus igitur hangjai után prof. dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes üdvözölte az egybegyűlteket, majd dr. Patyi Gábor (BPK), prof. dr. Szalay László (EMK), dr. Czeglédy Tamás (LKK) és dr. Dénes Levente (SKK) dékánhelyettesek mutatták be a négy kart. Dr. Dénes Levente képekkel és egy valdenben megjelent mentorhallgatóval is színesítette a selmeci hagyományokról és a diákéletről szóló gondolatait.

Az esemény végén a várost és környékét bemutató videók halk zenéje mellett egyeztettünk további nemzetközi találkozók időzítéséről, csokigyári látogatásról és kezdő magyarnyelv-tanfolyam indításáról. Jó érzés volt a magyar vendégszeretetet a gyakorlatban igazolni. Büszkék vagyunk arra, hogy immáron 24 Stipendium Hungaricum hallgatónk van, 40 Erasmus+ diák választott bennünket az őszi szemeszterben, és 13 CEEPUS hallgatót is fogadhatunk majd a tanév folyamán.

Írta: Sándor Márta
 


Kapcsolódó dokumentum:


tanevnyito-egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?