Egyetemi hírek - 2017. november

KÍSÉRLETEK AZ ÉJSZAKÁBAN

Idén is változatos programokkal várták a tudomány érdekes, izgalmas világa iránt érdeklődőket a Kutatók Éjszakája soproni programjain 2017. szeptember 29-én. A nagyközönség számára is megnyíltak a Soproni Egyetem épületei, laboratóriumai, a Ligneum látogatóközpontja, a GYIK Rendezvényház, valamint idén első alkalommal a Széchenyi-gimnázium.

A Kutatók Éjszakája programjait a Ligneumban dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes nyitotta meg. A fiatalok és a felnőttek közel száz különböző programból választhattak. Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségével és izgalmával. Megtudhatták, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket.

Az egyetemen látványos és dermesztő kísérleteket is bemutattak; a kémia érdekes világában szó szerint tenyérbe foghatták a tüzet, de lehetett 3D-ben nyomtatni is. Izgalmas volt, amikor lézerrel vágtak szét különböző tárgyakat, vagy amikor kipróbálhatták, hogy mennyi terhelést bír el egy bútor. Az informatika iránt érdeklődők pedig számítógépes programokat is írhattak.

A fát is jobban megismerhették kicsik és nagyok egyaránt: milyen gombák, illetve rovarok támadhatják meg, milyen kezeléssel tehetjük a faanyagot tartósabbá, vagy mekkora terhelőerőre van szükség az eltöréséhez.  Mindezek mellett játékos nyelvi feladatok, képjáték és helytörténeti kvíz is várta a résztvevőket.

Forrás: sopronitema.hu
Fotó: Schantl István

 


LEGENDA SZÜLETIK – KONFERENCIA A DESIGN HÉTEN

2017. október 10-én tizenharmadik alkalommal került sor Budapesten a Magyar Formatervezési Tanács által 2004-ben életre hívott Design Hét Budapest megrendezésére, amelynek rendezvényei között idén a hajózás is megjelent. A stílszerűen egy dunai hajó fedélzetén megrendezett „Hajódesign” konferencián a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézet Formatervező Tanszéke mutatta be hallgatói munkáit és az új transzportdesign-specializációt, egyben feltárta a Pelsoproject Kft. és az egyetem összefogását, melynek eredményeként 1984 óta először újra magyar tervezésű és gyártmányú folyami személyszállító nagyhajó épülhetett az országban a konferenciának helyet biztosító Legenda Kft. részére.

A konferencia programjának első szekciójában a Formatervező Tanszék hallgatói, Schmidt Bernát, Porcz Patrick és Lukács Máté mutatták be alkotásaikat. A második szekció- ban Csepregi Sándor egyetemi docens, a Formatervező Tanszék vezetője és Nádas Gergely ipari formatervező művész, mesterfokozatú formatervező művész is tartott előadást.

Forrás: hajosnep.blog.hu
 


A BÚTORTERVEZÉS KIHÍVÁSAI

Negyedik alkalommal rendezett bútoripari szakmai napot a Soproni Egyetem Faalapú Termékek és Technológiák Intézetének Terméktervezési és Minőségbiztosítási Tanszéke 2017. október 19-én. „Ahogyan az elmúlt években, idén is feltűnően nagy érdeklődés kísérte ezt a változatos programot kínáló szakmai napot, melynek keretében a hallgatók meghívott iparvállalatok szakembereinek előadásain keresztül megismerkedhettek a bútortervezés és a bútorgyártás kihívásaival, a bútoripari szerelvényekkel, anyagokkal és szerszámgépekkel” – tudtuk meg dr. Dénes Levente egyetemi docenstől, az ipari termék- és formatervező mérnöki szak szakfelelősétől, a szakmai nap egyik főszervezőjétől.

– „Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a hallgatóknak hasznos, hanem a szakmai napon részt vevő cégeknek is, akiknek így módjukban áll találkozni a jövő fiatal szakembereivel.” Az egyetem tanműhelyében a hallgatók kipróbálhatták az akrillapok célgépekkel történő kézi megmunkálását, szakemberek közreműködésével gyakorolhatták a bútoripari vasalatok szerelését. Tóth László, az Ada-Hungária Bútorgyár szakembere egy rendkívül látványos bemutató keretében a kárpitozás műveleteivel ismertette meg a résztvevőket.


Forrás: sopronitema.hu
Fotó: Pluzsik Tamás


HAT ÉVE DOBOGÓSOK  A SOPRONI ITF-ES HALLGATÓK

A Magyar Ergonómiai Társaság idén már hatodik alkalommal hirdette meg az E2O – Ergonómiai Tervpályázatát a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. A felhívás sok intézményhez eljutott, számos pályamű érkezett a lehető legváltozatosabb témákban. A Soproni Egyetem hallgatói ismét az élmezőnyben szerepeltek – ezúttal három harmadéves ipari termék- és formatervező-hallgató munkáját jutalmazta a szakmai zsűri.

Szabó Bence (SOE SKK, pályamunka: Drixie – többfunkciós, lakáskiegészítő termék) és Timár István (SOE SKK, pályamunka: UnlimitedCekker) megosztva nyerte el a második díjat. A zsűri Vass Martina (SOE SKK, pályamunka: Helytakarékos gyermekvárósarok) munkáját harmadik díjjal jutalmazta. Nyereményük értékes szakkönyvekből álló csomag volt, melyet a Magyar Formatervezési Tanács és a Kinnarps Hungária Kft. ajánlott föl.

Helyezést el nem ért, de a pályázaton indult soproni diákok sem távoztak üres kézzel, a támogatók további felajánlásának köszönhetően ők is gazdagodhattak egy-egy szakkönyvvel.A díjak átadására 2017. október 10-én, Sopronban került sor. A nyereményeket dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly Kar dékánja, az okleveleket a MET képviseletében Mischinger Gábor és dr. Horváth Péter György adta át a hallgatóknak.

Írta: dr. Horváth Péter György
Fotó: dr. Horváth Tamás


KUBINSZKY MIHÁLYRA EMLÉKEZTEK A KORTÁRS ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNET KONFERENCIÁN

2017. október 13-án, immár III. alkalommal rendezték meg a Kortárs építészettörténet tudományos konferenciát. A tanácskozáson a tavaly elhunyt Kubinszky Mihály építészre emlékeztek. Az esemény helyszíne a Soproni Egyetem volt. A Kubinszky Mihály professzor emlékére rendezett konferenciát megtisztelte jelenlétével Kubinszky Mihályné Éva asszony is, akit egy csokor virággal köszöntött az egyetem.

A pénteki eseményen dr. Fodor Tamás polgármester üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy Kubinszky Mihály rengeteget tett az egyetemért, Sopron városáért, közéletéért. A polgármester elmondta: hallgatója volt Kubinszky Mihálynak, aki személyes jelenlétével, kisugárzásával a nagy „klasszikus” oktatót, a polihisztor professzort testesítette meg, aki az oktatást szent dolognak tartotta.

Prof. dr. Kubinszky Mihály a város közéletében is fontos szerepet vállalt: 20 évig volt elnöke a Soproni Városszépítő Egyesületnek, majd tiszteletbeli elnöke. Prof. dr. Faragó Sándor rektor köszöntőjében elmondta, hogy Kubinszky Mihály olyan jeles professzora volt az egyetemnek, aki a szakterületén alapvetően és hosszú távon is meghatározta az intézmény életét és működését, valamint a szakmáját és Sopron életét is.

A köszöntők után emlékülést tartottak, ahol Kubinszky Mihály szerteágazó tevékenységét méltatták. Megemlékeztek a kutató építészről, vasúttörténészről és soproni polgárról. A többek között a Soproni Egyetem Építéstani Intézete és a Soproni Városszépítő Egyesület által szervezett tanácskozás szakmai részében a közlekedési létesítmények építészete, valamint a kortárs és faépítészet témakörében hangzottak el előadások.

Forrás: sopronmedia.hu
Fotó: Griechisch Tamás


AZ ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁG PROGRAM  NYERTESEI A 2017/2018-AS TANÉVBEN

Az Új Nemzeti Kiválóság Program célja a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán- és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése. A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók (alapképzés, mester- /osztatlan/ képzés, doktori képzés), doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók 5 havi, illetve 10 havi ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pedig a saját nyertes pályázóik ösztöndíjösszegének 40%-a mértékében kutatási-működési támogatást kapnak.

A hallgatók, doktorjelöltek és fiatal oktató-kutatók – támogatott célcsoporttól függően – 75.000–350.000 forint/hó nettó támogatásban részesülnek. A Simonyi Károly Kar hallgatóinak és kutatóinak nyertes pályázatai a 2017/18-as tanévre vonatkozóan az alábbiakban olvashatók:

Pályázat típusaÖsztöndíjas időszak hossza (hónap)Kutatási téma címeKutatási téma tudományterület/ tudományági besorolás
Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj5A hőingadozás hatása a faanyag hőmérsékletéreTermészettudományok
10Ipar 4.0 fejlesztések hátterének kialakításaInformatika
5Faanyagok higroszkóposságának csökkentése nanorészecskékkelTermészettudományok
10Ültetvényes Pannónia nyár faanyagának vizsgálatai Műszaki tudományok
Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj5Műemléki faszerkezeti elemek faanyag-tudományi, faanyagvédelmi vizsgálata Műszaki tudományok
10Intézeti infrastruktúra frissítése és a környezethez kapcsolódó fejlesztések felügyelete, támogatásaInformatikai tudományok
Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj10 Acetilezett gyertyán faanyagtudományi vizsgálataMűszaki tudományok-Anyagtudományok és tech.
Felsőoktatási Doktorjelölti Kutatói Ösztöndíj10Biomassza anyagok energetikai felhasználását megalapozó mérési metódusok minősítéseTermészettudományok-Környezettudományok; Műszaki tudományok-Anyagtudományok és tech
Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj I.10Dendromassza hatékonysági mutatójának kidolgozása az energetikai célú felhasználását befolyásoló jellemzők alapjánMűszaki tudományok-Agrárműszaki tudományok
5Bútorkötések teherbírásának előrejelzése végeselemes szimulációvalMűszaki tudományok-Anyagtudományok és technológiák
Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj II. 10Big data megoldások vizsgálata az űrtevékenységbenMűszaki tudományok-Informatikai tudományok

 






 


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2017-november


Tetszett a cikk?