Nyílnak a lehetőségek


Kuizs Jánosnak (balra) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (középen) és  Demján Sándor, a VOSZ elnöke (jobbra) adta át az elismerést

Kuizs János sorra kapja a szakmai és az üzleti körök elismeréseit. Decemberben ő lett a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által odaítélt „Magyar Gazdaságért díj” egyik kitüntetettje. Vele beszélgettem.

– Mit lehet tudni ez utóbbi díjról?

– Egy, a nemzetgazdasági miniszter által adományozható elismerésről van szó. A VOSZ megyei szervezete engem terjesztett fel erre a díjra. Meg kell jegyezzem, hogy döntésükben két dolog biztosan közrejátszott. Az egyik, hogy a tulajdonomban lévő, szolnoki székhelyű Borovi Faipari Zrt. Pegazus-díjat kapott, még 2016-ban. Ezzel a díjjal a szervezők a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét ismerik el. A másik ok, hogy egy új, közel 1 milliárd Ft-os beruházást hajtunk végre, amellyel kapacitásunkat közel a duplájára tudjuk növelni, és amellyel újabb ajtótípusokat tudunk majd gyártani – szükség esetén. A beruházást egyébként 25%-ban GINOP-pályázat finanszírozta.

– Említene pár szót a fejlesztésről, a technológiákról?

– Jelenlegi profilunkat háromféle beltéri ajtó teszi ki: a dekorfóliával kasírozott ajtók, a dekorfóliánál tartósabb, ún. laminált CPL, vagyis megerősített laminálással rendelkező beltéri ajtók, és a festett MDF-ajtók. Ezt bővítjük ki most a falc nélküli beltéri ajtók, és a HPL dekorlemezes ajtók gyártásával. Mellesleg bővülnünk is kell, mert teljes kapacitással dolgozunk, és a napi 170-180 db legyártott ajtó mellett a megrendeléseket csak 12–14 hetes határidővel tudjuk vállalni. Ez ma már a még elfogadhatónak számító 4–6 héthez képest nem piacképes. A technológiákról röviden szólva: az ORMA szállította az 5 etázsos automata préssort, a BIESSE-től jött a falczáró automata, és egy magyar gépgyártó, a Zéger Kft. gyártotta az új ajtótok- és ajtólap-megmunkálókat. Az összes melléktermékből pedig mostantól brikettet készítünk.

– A Borovi Faipari Zrt. profiljába eddig a tömörfa homlokzati nyílászárók tartoztak bele. Ez mostanra már nem igaz?

– Igaz is, meg nem is.

– Olyan, mint a Mátyás király-féle népmesében…?

– Valóban a tömörfa nyílászáró volt a fő tevékenységi körünk, ám ezt 2012-ben felszámoltuk. Üzleti, vásárlói körömben azonban nemrég felmerült az igény faablakokra, amit először lepasszoltam volna egyik-másik vállalkozásnak, de olyan hosszú gyártási időt mondtak, hogy elgondolkodtam egy új, saját gyártócsarnok megépítésén. Ez létre is jött, és családon belül a lányomék múlt novembertől visszaállították a homlokzati fa nyílászárók gyártását. 


Kapcsolódó dokumentum:


nyilnak-a-lehetosegek


Tetszett a cikk?