Megéri beiratkozni

Közismert tény, hogy C jogosítvány birtokában autóbusz és trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tömegű gépkocsit, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvényt vezethetünk. Nem árt azonban azzal is tisztában lenni, hogy mekkora bekerülési költséggel számoljon a vállalkozás, illetve milyen feltételek mellett használhat pótkocsikat.

MEDDIG TART ÉS MIBE KERÜL?

Manapság leginkább az online tér segítségével, távoktatásban érdemes a jogosítványhoz szükséges elméleti tudást átadni a jelentkezőknek – mondta el Halász László, a győri Zoom Autósiskola vezetője. A C kategóriás jogosítvány megszerzésének időtartama attól függ, hogy 2 hónapos, 180 vagy 360 napos csomagot választ a képzésben induló. A tapasztalat szerint a legtöbben 3–4 hét alatt sikeres vizsgát tesznek a 70 ezer forintba kerülő elméleti teszten, melynek része a KRESZ, a műszaki és a munkavédelmi ismeretek. Az iskola egy igazolást kap az online képzés sikeres elvégzéséről, ezzel jelenthetők vizsgára a résztvevők.

A vezetésre 30 óra áll rendelkezésre, melynek óradíja iskolánként változik, de a legdrágább helyen sem éri el a 200 ezer forintot. A gyakorlati szakaszban van egy úgynevezett biztonságos üzemeltetés nevű képzés is, ahol 16 óra áll rendelkezésre a műszaki ismeretek elsajátításához, ennek nincs külön díja, része a fent említett 70 ezres költségnek. Az egyes vizsgadíjak összesen 33 ezer forintba kerülnek, tehát a teljes kiadás megáll 300 ezer forint alatt, mely nem kiugró, tekintve, hogy mennyi üzemanyagot fogyasztanak az oktatásra használt teherautók.

Halász László hozzátette: A jelentkező a saját időbeosztásának függvényében elvégzett elméleti oktatást követően 1–1,5 hónap ráfordítással juthat jogosítványhoz. 

FIGYELJÜNK A SÚLYHATÁROKRA

Egy vállalkozás életében adódhat olyan logisztikai helyzet, amikor a személyautó vagy a tehergépjármű után vontatmányt kell kötni. Nem mindegy azonban, hogy mihez mekkorát társítunk, a jogszabály szigorúan szabályozza a súlyhatárokat. Ismert tény, hogy teherautók esetén külön (E) kategóriának számít a pótkocsi, ahhoz pedig egy újabb oktatásra kell a delikvensnek jelentkeznie. A Zoom Autósiskolában a képzési folyamat megegyezik a C kategóriással, a metódus ugyanaz, annyi könnyítéssel, hogy 30 óra helyett itt már csak a felét kell a tanulónak levezetnie.

A B kategóriás engedéllyel vezetett jármű után könnyű pótkocsi vagy utánfutó kapcsolható, de a törvény szerint a járműszerelvény együttes legnagyobb tömege nem lehet nagyobb 4250 kg-nál. Tehát például a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű terepjáró után kötött pótkocsi már nem lehet nehezebb 750 kg-nál. Persze húzhatunk ennél nagyobb össztömegű vontatmányt (nehézpótkocsit) is, akkor viszont az a szabály, hogy az egész szerelvény legnagyobb közös össztömege nem haladhatja meg a 3,5 tonnát.

Aki nem szeretne a súlyhatárok miatt és a közúti ellenőrzéstől rettegni, annak lehetősége van B+E kategória megszerzéséért oktatásra jelentkeznie, a fent felsorolt képzési folyamat bevállalásával. 

CE KATEGÓRIA

CE kategóriás jogosítvány a nehézpótkocsi vontatásához szükséges. Nehézpótkocsinak minősül minden 750 kg össztömeget meghaladó vontatmány. CE kategóriás jogosítványunk megszerzése után automatikusan megkapjuk a BE kategóriás jogosítványt is.
A CE kategóriás jogosítvány előfeltételei:

  1.  18 éves életkor (a megszerzett CE kategória 21 éves korig csak belföldön használható)
  2.  2. csoportú orvosi  alkalmassági
  3.  Érvényes "B" és "C" kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.
  4.  A CE kategória elvégzésének további előfeltétele 8 általános iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány

A jogtárakban fellelhető információk szerint a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről hivatalosan is rendelkezik. (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók. (2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt a) személygépkocsi össztömegét, b) autóbusz össztömegének a felét, c) tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét, d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét, e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.

(3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét. (4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét. 
 


Kapcsolódó dokumentum:


megeri-beiratkozni


Tetszett a cikk?