Az ilomba

Ennek a fának a termőterületei a nyugat-afrikai partvidéken, Guineától Angoláig, keleti irányban a Közép-afrikai Köztársaságig benyúlóan találhatók. Az ilomba az idősebb, másodlagos erdők tipikus állományalkotó fája, ahol többnyire az ernyőfával közösségben élve fordul elő.

Nyugat-Európában leginkább az ilomba nevet használják. Nagy-Britanniában ezzel szemben a kartonpapírfa megnevezés használatos, mely mellett törekvés van arra is, hogy a botanikai megnevezést is tegyék kereskedelmi névvé.

A FA (NÖVÉNY) JELLEMZŐI

Az ilomba egy gyorsnövésű, fénykedvelő fa. A törzs átlagos átmérője 50–75 cm, nagyon ritkán a 100 cm-t is eléri. A fa akár 40 méter magas is lehet. A törzs növése igen egyenes és hengeres, kis gyökérfők csak esetenként vannak, a fa hosszának feléig többnyire ágmentes. Jellegzetes az erdeifenyőhöz hasonló koronája.

A FAANYAG JELLEMZŐI

A fa színe kezdetben egységesen fakó rózsaszín-szürkésbarna, később gyakran egy erőteljesebb, gyakran piszkos barna színre sötétedik be. A szín szürkésbarnára változása többnyire egy gombafertőzés kezdeti stádiumát jelzi. Egyébként a színe kezdetben az okouméhoz hasonló. A szíjács és a geszt gyakorlatilag megkülönböztethetetlen. A frissen döntött fának kellemetlen szaga van, de ez fokozatosan elillan.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

Ennek a könnyű, puha, homogén fának magasak, de kiegyensúlyozottak a szilárdsági tulajdonságai. Általánosságban véve szilárdságát tekintve az amerikai hárshoz (tilia americana) és az okouméhoz hasonlítható.

Az ilomba a furnérgyártás tekintetében is az okouméhoz hasonlítható. Hátrány az exportrönkök nagy átmérője (55–80 cm), valamint hajlama a gomba- és rovarfertőzésekre, a nedvességtartalom változását is nehezen tűri, gyorsan befülled.

A szokásos vegyi védőkezelések jól alkalmazhatók, ezt döntés után azonnal, lehetőleg még a döntés helyén el kell végezni. Természetes és műszárítása nem okoz különösebb nehézségeket. A szárítókamra hőmérsékletét csak lassan szabad emelni, és az nem haladhatja meg a 45 °C-ot. Deformációk többnyire csak fűrészárunál lépnek fel, a fának jó az állóképessége.

Különösen egységes anatómiai felépítése folytán az ilomba tulajdonságai a furnérgyártás szempontjából igen előnyösek. Hátránya az időről időre előforduló gyapjúszerű struktúra. Megmunkálása egyébként a szokásos kézi-gépi szerszámokkal nem okoz különösebb nehézségeket, és csak csekély erőráfordítást igényel, bár a szerszáméleket viszonylag gyorsan tompítja. A szegelt, csavarozott és enyvezett kötések könnyen létrehozhatók és jól tartanak. Alkálienyvek használata esetén barnás elszíneződés lép fel. Felületkezelhetősége jobb, mint az okouméé, de több festéket és enyvet vesz fel. A hasadási felületeken selymes fénye van.


Kapcsolódó dokumentum:


az-ilomba


Tetszett a cikk?