Egyetemi hírek – 2019. április

ÖSSZEFOGÁS A FAIPARI SZAKKÉPZÉSÉRT

A Soproni Szakképzési Centrum szervezésében, a Soproni Egyetem partnerségével került sor arra a fórumra, melynek résztvevői a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont soproni megalapítását tűzték zászlajukra.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőbeszédében üdvözölte a fórum célját, és hangsúlyozta, hogy a jövőben is elengedhetetlen lesz az egyetem és az ipar együttműködése, nem is elsősorban az esetleges anyagi források, támogatások miatt, hanem a tudás konvertálásának kiemelt fontossága okán.

Dr. Magoss Endre dékán bemutatta a projekt előzményeit, Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja pedig szólt a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum koncepciójáról.

Dr. Oszvald Ferenc egyetemi docens beszélt a Faipari Tudásközpont koncepciójáról, a pilot projektet pedig prof. dr. Lükő István tudományos szakértő mutatta be.

A példás együttműködés célja, hogy a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont megalapításával korszerűbbé tegyék a tudásanyagot, erősítsék a duális képzést, valamint továbbképezzék a szakoktatókat, hogy az oktatás minden pillére megfeleljen a legmodernebb piaci trendek kihívásainak is.

– Ahhoz, hogy átláthassuk ennek a projektnek a lényegét, egészen 2005-ig kell visszanyúlnunk, ugyanis abban az évben egy pályázat keretében végrehajtottunk egy úgynevezett Digit2005 fejlesztést – mondta dr. Oszvald Ferenc. – Már akkor éreztük, hogy a hallgatóink mennyire fogékonyak a digitális tananyagokra, ezért megerősítettük ezt a vonalat és újabb pályázatokban vettünk részt. Ez az alapmotívum adta az alapját az egyetem részéről annak a diskurzusnak, amely elindította a tudásközpontot, amelyhez az oktatás és a gazdaság oldaláról is csatlakoztak partnerek – fejtette ki.

– Az egyre erősödő alapmotívum célja, hogy a gazdasági folyamatokhoz, modern trendekhez igazítsuk a tananyagot és ezeknek megfelelően továbbképezzük a szakoktatókat – hangsúlyozta az egyetemi docens, aki hozzáfűzte: ennek kulcsa az állandó együttműködés a szereplők között.

A közös munka fontosságát és a gazdasággal való szoros kapcsolat kiépítését, fejlesztését Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja is kiemelte. – Az elmúlt héten Magyarország Kormánya döntött a szakképzés fejlesztéséről, amely sok előremutató, új elemet tartalmaz – tudtuk meg tőle. – Erre rímel a mai fórum is, amely során a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Egyetem egy olyan modell megalkotására törekszik, amelyik példamutató lehet országos szinten is. Ennek értelmében Magyarországon egyedül a Soproni Egyetem által nyújtott faipari képzést összekapcsoljuk a szakképzéssel. Ezért kívánja létrehozni az egyetem a Faipari Tudásközpontot, amely a képzés különböző szintjein, tehát a mérnökképzésnél, a felsőfokú szakképzésnél, a technikusképzésnél és a szakmunkásképzésnél is fejleszteni kívánja az oktatás tartalmát, a digitális technika eszközeivel is. Ez a korszerűsítés a ma olyan divatos Ipar 4.0 faipari vonatkozásait képviseli – emelte ki a kancellár. – Ennek keretében a Soproni Egyetem vállalja a szakmai tanárok és szakoktatók képzését, valamint a diákokat oktató vállalati szakemberekkel történő kapcsolattartást is – fűzte hozzá. A Soproni Szakképzési Centrum pedig a tudásközpont gyakorlati hátterét biztosítja majd. – Ehhez várjuk vállalatok csatlakozását – emelte ki Králik Tibor. – Hiszen a duális képzés lényege, hogy üzemi körülmények között, a vállalatoknál folyjon az oktatás. Mivel nem minden vállalatnak van emberi, vagy időbeli kapacitása bizonyos alapfeladatok megtanítására, ezért ezt a Soproni Szakképzési Centrum vállalja magára. Így az oktatás ideális körülmények között, kiváló ütemben tud haladni – fejtette ki.

A kancellár hozzáfűzte: az egyeztető fórum eredményessége a vállalatok érdeke is, ugyanis a faipari szekcióban is munkaerőhiány van. – Egy kicsit mi is generáltuk ezt a lehetőséget, mivel jó szakemberekre lesz szükségünk az elkövetkezendő időszakban – emelte ki Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR-igazgatója. – Az ő színvonalas képzésük úgy valósulhat meg, ha összefog az egyetem és a középfokú szakképzés a gazdasági szereplőkkel. Ezen a fórumon el tudtuk mondani minden résztvevőnek, hogy mire van szükségünk a jövő szakembereivel, azok oktatásával kapcsolatban – fűzte hozzá.

A dr. Szabó Péter által vezetett fórum végén a résztvevők közös állásfoglalásban támogatták a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont létrejöttét.

Forrás: www.sopronmedia.hu,
Fotó: Griechisch Tamás


ERDŐK VILÁGNAPJA: MÁRCIUS 21. – AZ EGYETEM HALLGATÓI 1200 FÁT ÜLTETTEK

Az erdők világnapja alkalmából a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának azon erdőmérnök-hallgatói, akik ebben a szemeszterben felvették az Erdőművelés-Erdősítés című tantárgyat, a képzés gyakorlatának keretében a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Soproni Erdészet területén 1200 db kocsányos tölgyet ültettek el. Az erdőgazdaság részéről Köveskuti Zoltán erdőgondnok, Bőr Attila kerületvezető erdész és Kozák Gábor beosztott erdész, az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet részéről pedig dr. Frank Norbert ismertették meg a hallgatókkal a mesterséges erdőfelújítás tervezésének, szervezésének és végrehajtásának lépéseit.


ROBOT RACE 3.0 – ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS-VERSENY

Idén is jó hangulatban telt a robotok versenye. Március 8-án a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar és a Soproni Széchenyi István Gimnázium által szervezett Robot Race 3.0 versenyen háromfős, középiskolás csapatok küzdöttek meg egymással. Az első futamban a tudásalapú feladatok megoldásával szerzett pontokat válthatták robotalkatrészekre a versenyzők. A második fordulóban az arborétumban kutatták fel a motorokat. A begyűjtött alkatrészekkel felszerelt robotokat aztán a harmadik futamban programozták a csapatok a megadott feladatok végrehajtására.

Az idén már a 3. alkalommal megrendezett megmérettetésre 25 csapat jelentkezett, Sopron mellett Szombathelyről, Szentesről, Salgótarjánból, Győrből, Pécsről, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Ajkáról, Hódmezővásárhelyről, Komáromból, Kecskemétről és Budapestről is érkeztek versengeni kívánó csapatok.

A résztvevők közül többen kifejezték, hogy jövőre is szívesen neveznének a Robot Race-re.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?