Fában otthon vannak


A soproni székhelyű PANFA AIK klaszter kétnapos tanulmányutat szervezett Grazba, április 17–18. között. Az „InnoWood” projekt keretében létrejött ausztriai utazásra, melyet az INTERREG V-A Ausztria–Magyarország Program biztosított, bárki jelentkezhetett. A magyarokból és osztrákokból álló utazási csapatban végül asztalosok, faipari gyártók, belsőépítészek és tervezők egyaránt jelen voltak. Íme, a szakmai úti beszámoló tapasztalatai.

Az osztrákok fához köthető gazdaságának és építészetének fejlettsége vitathatatlan. Annyi erdő mellett nem is csoda, hogy évszázados hagyományokkal rendelkeznek ezeken a területeken. A lényeg persze az, hogy mindezzel mit kezdenek ma. Kétnapos szakmai utazásunk során bőven volt lehetőségünk arra, hogy mindebbe belepillanthassunk.

FA INNOVÁCIÓS CENTRUM

A helyszín, ahová elsőként érkezünk: Zeltweg, egy stájerországi kisváros alig több mint 7000 lakossal a Mura völgyében. A legközelebbi nagyváros Graz, közel egyórás távolságra van autóval. Mindezt azért volt érdekes ismertetni, mert ennek a településnek a környékén is meg kellett küzdeni az elvándorlás jelenségével. Az itt működő vállalkozások célja tehát az volt, hogy olyan vonzó munkalehetőségeket hozzanak létre a helyben élő, diplomás munkavállalók részére, hogy azok ne menjenek el a nagyvárosokba dolgozni. Ennek érdekében a környék 14 cége összeállt, és létrehozták a Fa Innovációs Centrumot, ami a fafeldolgozásban rejlő fejlesztési lehetőségeket kutatja – 270 munkatárssal.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.