Nehéz eset


Üreges és tömör tégla, betonfödém, porózus gázbeton, gipszkarton. Bár a faiparos szakemberek számára nem használatos alapanyagokról van szó, a rögzítéstechnikai elemek és csavarok révén mégis napi szintű ismeretet igényelnek. Ezen rögzítési alapok áttekintéséről, illetve számos tiplitípusról is esik szó. A cikkből azt is megtudhatják, hogy mi a különbség a dübel és a tipli között.

Előfordult már, hogy például egy bútor falra történő rögzítése során beleszakadt a csavar a tiplibe? Több mint bosszantó egy ilyen eset. Ám még ennél is durvább az, amikor a felrögzítés helyéről esik le valami, mert mondjuk nem megfelelő volt a teherbírás méretezése és kiszakadt a tipli. Ahhoz, hogy ne legyenek bosszantó vagy felelősségre vonással járó helyzetek, alapos ismeretekkel kell, hogy rendelkezzünk a különböző építőanyagokról, tiplikről, csavarokról.

RÖGZÍTÉSI ALAPOK

Kezdjük az építőanyagokkal! Beton. Sűrűsége alapján lehet kön - nyűbeton, normálbeton (kavicsbeton) vagy nehézbeton. Egy C25-ös beton 25 N/mm2 nyomószilárdságú normálbetont jelent. Ez a leggyakrabban előforduló betonszilárdság. Ennél az anyagnál a legtöbb tiplifajta alkalmazható. A könnyítő adalékok viszont kisebb nyomószilárdságot eredményeznek a kavicsbetonhoz képest. Könnyűbeton esetén ne a nagy feszítőerővel rendelkező terpesztő fémtiplit használjuk, inkább vegyi rögzítést alkalmazzunk.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.