Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott Soltra E. Tamás

A Soproni Egyetem felterjesztésére Soltra E. Tamás, a Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének docense a Magyar Érdemrend lovagkeresztjében részesült. A kitüntetést Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterétől és Rétvári Bence miniszterhelyettestől vehette át a soproni szobrász- és éremművész államalapításunk ünnepe alkalmából.

Soltra E. Tamás munkásságát számos szakmai elismeréssel jutalmazták már idehaza és külföldön egyaránt: többek között az Országos Érembiennálé Ferenczy Béni-nagydíjával, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ligeti Erika-díjával, továbbá a New York-i Nemzetközi Éremverseny és a Moszkvai Nemzetközi Éremverseny első díjaival. Elnyerte a Sopron Kultúrájáért címet is. Ezúttal állami szinten méltatták művészetét. Az ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kormány nevében köszönte meg a kitüntetettek példamutató tevékenységét, amelyet a nemzet szolgálatában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végeznek. Soltra E. Tamásnak nemzetközi jelentőségű szobrász- és éremművészi pályáját, valamint kimagasló színvonalú művészetpedagógiai tevékenységét ismerték el az érdemrenddel.

– A köztársasági elnök, Áder János által aláírt kitüntetést egész eddigi életutam megbecsülésének tekintem – nyilatkozta Soltra E. Tamás, akinek az ország és a nagyvilág sok városában látható köztéri alkotása. Sopronban több mint húsz: ilyen például a várkerületi Hűségkút, az egyetem botanikus kertjében az ’56-os emlékmű vagy Benedek Elek mellszobra a pedagógiai kar épülete előtt. A soproni Kossuth-díjas fizika-, kémia- és matematikatanárról, Vermes Miklósról formázott alkotása olyannyira elnyerte a budapesti öregdiákok tetszését, hogy egy másolatot is el kellett készítenie művéről a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium számára, ahol Vermes Miklós évtizedekig oktatott. Soltra E. Tamás emlékpénzérmék tervezésével is foglalkozik: az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Bank őt bízta meg a középkori magyar aranyforintok sorozat elkészítésével, amelynek darabjai korabeli motívumokkal napjaink művészetét tükrözik. – Az eleven szemléletű művészetet kívántam mindig képviselni, amelynek összes vonása mindenki előtt világos és kifejező erejű – vallja művészi hitvallásul Soltra E. Tamás, aki jelenleg Tokióra készül: a Nemzetközi Éremszövetség Japánban rendezi seregszemléjét, az erre szánt alkotását ősszel kell leadnia. De a soproni művészre hárul a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus emlékpénzérméjének a grafikai megtervezése is. Öt éve pedig egyetlen magyar tagja az amerikai székhelyű „Év érméje világverseny" zsűrijének.

Forrás: kisalfold.hu.
Fotó: Dénes Nóra


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2019-09


Tetszett a cikk?