Gyors, fenntartható és elegáns

Vessen egy pillantást az alábbi kerékpárra! Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy a látvány magáért beszél. Különlegesen kidolgozott alkatrészek vannak egybeépítve egy tömörfa kerettel.


Gyors, fenntartható és stílusos: az Aceteam vékony fa e-kerékpárja

A tervező, Matthias Broda olyan személynek írja le magát, aki folyamatosan kutatja, hogy technikailag mi az, ami lehetséges, és hol vannak a határok. Matthias (aki sok éven át a berlini székhelyű Német Technológiai Múzeum műhelyvezetője és később a System 180 GmbH ügyvezető igazgatója) felfedezte szenvedélyét a kerékpározás iránt, ám nem a hagyományos formában. Célkitűzése a világ első elektromos motorjával hajtott, fakerettel rendelkező kerékpárjának az elkészítése volt. 2014-ben sikerült neki.

A kerékpár váz 5 mm vastag ragasztott kőrisfa lemezekből áll, ami formavilágában egy szemre emlékeztet. Teljes szélessége mindössze 70 mm. A teljes e-kerékpár 16,5 kg. Az összes elektronika a keretbe van beszerelve, amely a fa borításnak és a speciális felületkezelésnek köszönhetően ellenáll bármilyen időjárási viszontagságnak – igaz ugyan, hogy karcolások esetén azonnali javításra van szükség. A környezetbarát faváz és alumínium társítás eredményeképpen a gyártás a szükséges energiafelhasználás nyolcadát igényli csupán.


Az egysebességes kerékpár hátsó kerékmotorral van felszerelve

Együttműködés az Eberswalde Egyetemmel

Az egyik tervezési kihívás az volt, hogy figyelembe vegyék a vázra ható hatalmas erőket. Broda támogatást kapott az Eberswalde-i Fenntartható Fejlődés Egyetem fa-technológiai tanszékétől. Együtt dolgozták ki egyrészt az optimális merevséget, másrészt a karcsúságot. Számos prototípusra volt szükség a megfelelő strapabíróságot nyújtó faváz illesztéseinek tökéletesítéséhez. Meghatározó szempontok voltak a felhasznált ragasztó viszkozitása és fazékideje is.


A vázszerkezetet CNC gépeken munkálták meg összeragasztás után

A fa e-Bike egy szemet gyönyörködtető eszköz lett, amely már számos tervezési díjban részesült, mint például a 2014. évi Zöld Buddy-díj vagy a 2015. évi Zöld termék-díj. Ezenkívül a nagy presztízsű iF termékdizájn-díj jelöltje is volt.


A váz ragasztása

Forrás: DDS


Tetszett a cikk?