Megalakult a Fa-és Bútoripari Készségtanács

2020. február 24-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a szakképzésről szóló 2019. év LXXX. törvény és a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet alapján megalakult a Fa- és Bútoripari Készségtanács, mely a 19 szakmai ágazat közül 7.-ként jött létre.

Törvényalkotó szándéka világos: az egyes gazdasági ágazatok gazdálkodó szervezeteinek (magyarán a cégeknek) olyan szakmai együttműködés felkínálása, amelyben a tanácstagokkal szorosan együttműködve

  • fejlesztik és korszerűsítik a szakképzés tartalmi szerkezetét;
  • a képzési kínálatot összehangolják a munkaerő-piaci igényekkel.

Azaz a piaci szereplők és a Készségtanács naprakész szakmai együttműködést valósítanak meg.

A megalakult tanács tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a szakképzési szerkezet fejlesztését a saját ágazatukban, legyen az gazdasági, munkaerő-piaci, technikai-technológiai folyamat, és ennek alapján szakvéleményt adnak a szakmai képzés programkövetelményének nyilvántartásba vételével összefüggésben.

A Készségtanács az alábbi szakmák képzésében kompetens: asztalos, faipari technikus és kárpitos.

A tanács kidolgozott javaslatot tesz a szakmai oktatás időtartamára, a képzési és kimeneti követelményekre, a tankönyvek és egyéb tanulmányi segédletek tartalmára, a szakképzés képzési rendszerének működtetésére, az ágazati alapoktatás szakmai tartalmának meghatározására, továbbá előrejelzést készít a szakképzés rövid és középtávú fejlesztése irányainak, céljainak tervezése, meghatározása érdekében.


A kamara, mint szervező az egész országot lefedő szakkivitelezőkkel vette fel a kapcsolatot

Az eseményen megjelentek első lépésként a tanács megalakulását határozták el. Továbbá felvázolták a működési előírások alapján az elkövetkező napokban elvégzendő feladataikat. A tagok  kinyilvánították, hogy ezen munkát önkéntesen, a szakma irányába elkötelezetten és szakmaszeretetből fogják végezni, továbbá elkötelezettek az ifjúság irányába tett képzések támogatásában. A megjelent résztvevők között voltak bútor- és nyílászáró gyártók, kárpitos termékek gyártói, raklap-, faházgyártók és fűrészáru előállítók is. A kisebb asztalosműhelyek és a nagyobb termelőüzemek egyaránt képviseltették magukat.

A Fa- és Bútoripari Készségtanács munkájáról folyamatosan tájékoztatást adunk a jövőben is.


Kapcsolódó dokumentum:


megalakult-a-fa-es-butoripari-keszsegtanacs


Tetszett a cikk?