Üvegezett ajtók segítik a biztonságot

A DSZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában megkezdődött a tantermi nyitottság program: a meglévő ajtók biztonsági üveggel ellátott ablakokat kapnak. Az átalakítás nem csak az iskolai agresszió megelőzést szolgálja, mivel a munka az asztalos tanulók gyakorlati képzésének része. A tervek szerint a Debreceni Szakképzési Centrum minden tagintézményét ellátják a speciális ajtókkal.

Néhány csavar, és helyére kerül a kis ablak. A DSZC Építéstechnikai és Műszaki Szakképző Iskolájának asztalosnak tanuló diákjai már 26 tanteremajtót alakították át. A biztonsági ajtók kialakítását ezért ebben az iskolában kezdték, mert itt tanulnak a leendő asztalosok. A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiban nem történt olyan iskolai agresszió, mint például Győrben, a tantermi nyitottság inkább a megelőzést szolgálja.

- Biztonságosak az iskoláink. Tanár elleni bántalmazás egyáltalán nem volt, iskolai agresszió pedig nagyon-nagyon ritkán van a gyerekek között. Ugyanakkor azt gondolom, az országos eseteket látván meg kell előznünk, hogy a következőkben ilyenek nálunk is előforduljanak – hangsúlyozta Hámori Éva Judit főigazgató.

A tantermi nyitottság programról Pósán László országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke azt mondta: követésre méltó a szakképzési centrum ötlete, ami egyszerre segíti a diákok képzését és az iskola biztonságát. A politikus szerint azzal nem sérülnek a gyerekek jogai, hogy nem teljesen zárt tantermekben folyik az oktatás.

- Ha be lehet látni, akkor igazgató, ügyeletes tanár, bárki, akik órák közben is mozog a folyosókon, láthatja, hogy minden osztályban rendben mennek-e a dolgok, valóban az oktatással foglalkoznak és nincsen valamiféle probléma – hallhattuk Pósán Lászlót.

Az asztalos tanulók nem fejezik be a munkát, hiszen a tervek szerint a szakképzési centrum valamennyi iskolájába lesz ajtóátalakítás.

Forrás: dehir.hu


Tetszett a cikk?