A koronavírus hatásai a bútoripari szektorra

Az EU Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának (DG GROW) február 17-i kérése alapján az Európai Bútorszövetség (EFIC) értékelését olvashatják a Kínában jelentkező koronavírus már tapasztalható és várható hatásáról az ipari láncokra, azon belül a nyersfa iparág részeként a bútorszektorra.

BÚTORIPARI ESEMÉNYEKET ÉRINTŐEN

A márciusra tervezett jelentős eseményeket nemcsak Kínában, hanem más országokban is törölték, illetve elhalasztották: CIFF és CIFF Offi ce furniture (Kína), MIFF (Malaysia), IFEX (Indonézia), EFE (Indonézia), Holz-Handwerk és Fensterbau Frontale (Németország), Salone del Mobile (Olaszország).

MEGSZAKÍTÁSOK ÉS KÉSÉSEK AZ ELLÁTÁSBAN

  • Az európai bútorcégek már most tapasztalnak késéseket a Kínából származó termékek ellátásában. Az ellátás és a raktárkészletek fő problémái márciusra (Németország) és májusra vagy júniusra (más országok esetén) várhatóak.
  • A visszaigazolt szállítások előreláthatólag 2–4 hetet késnek és pillanatnyilag több országban sem igazolnak vissza új megrendeléseket. A késések oka részben az, hogy a kínai dolgozók nem állnak rendelkezésre a korlátozások (pl. karanténok) miatt.
  • Ennek hatása már látható, vagy előrelátható egy sor európai országban az alkatrészek, komponensek, félkész termékek, anyagok ellátására – beleértve a kárpitozott bútorokét, a kárpitozott bútorok elektromos és elektronikus berendezését, a bútorok világítási rendszereit, a kárpitozott bútor és az irodabútor acél alkatrészeit.
  • Egyes országokban a beszerzéseket áthelyezik az európai helyi piacokra, ami a gyártónak magasabb költséget jelent. Németország arról számolt be, hogy kevesebb rendelést kapnak a piac felsőbb kategóriájú bútoraira Kínából.
  • A késések miatt Franciaország a szezonális termékek beszállításának – például a kültéri bútor – jelentős kockázatáról számolt be.

OLASZORSZÁG KÍNÁVAL FOLYTATOTT BÚTOR EXPORT-IMPORTJÁRÓL

Az export tekintetében az olasz bútoripar számára Kína a 7. piac (szolgáltatóként az 5.), ami 2019- ben 4,5%-kal nőtt. 2012 és 2018 között az export megduplázódott és Olaszország lett az első számú bútorszállító a kínai piacon. Kína a legfontosabb beszállítója makroszinten az olasz bútorgazdaságnak, különösen a székszektornak. Ez a közép- és alsó-közép kategóriás bútorszerelvény-piac nagy részét jelenti. Ezalatt az import lelassulása elősegítheti ezeknek a termékeknek olasz gyártmányokkal történő helyettesítését. Röviden, lassulásra számítanak az állandó kapcsolat fenntartásának nehézségei miatt (nem pedig az eladások csökkenése miatt, amit a tényleges kereslet csökkenése okoz). Az export éles csökkenése nem várható.

SZÁLLÍTÁS/LOGISZTIKA

  • Várhatóan kevés lesz a szállítási kapacitás, miután Kínában újra beindul majd a termelés. A német autóipar például már zárolta a vasúti és hajón lévő konténereket március hónapra – így a bútoralkatrészek további késedelmei várhatóak.
  • A bútorgyártók (például Németországban és Franciaországban) tartanak attól, hogy indirekt hatásokkal/ büntetésekkel szembesülnek a hiányzó alkatrészek és félkész termékek miatt, mivel a gyártók várhatóan késedelmekkel tudnak szállítani a kereskedelmi szektor felé. Egyes vállalatok „kényszerlépéshez” folyamodhatnak késedelmes büntetési díjak esetén.
  • Franciaországban a helyzet még rosszabb lehet a fontos kikötőkben kialakuló sztrájkok miatt (különösen Le Havre-ban), ami szintén késedelmes szállításhoz vezet.
  • Szállítási költségek emelkedése (mind a légi, mind pedig a tengeri).

ELŐREJELZÉS

Pillanatnyilag nehéz alapos előrejelzést adni, ha azonban a helyzet több hónapig tart, komoly problémákkal nézhetnek szembe a bútorgyártók. Rövid távon a turizmus és a szórakoztatóipar lesznek a leginkább érintett szektorok, ami hatással lehet a bútorra is, mivel a turizmus potenciális kereskedelmi hajtóerő. Azonban a legkomolyabb következmények középtávon jelentkezhetnek azután, hogy a kínai gazdasági aktivitás lelassul, a nagy termelő és szolgáltatóvállalatok határozatlan bezárásának következtében. A Kínai Újév után, február első heteiben a bizonytalanság okozta atmoszféra jelentette a legnagyobb félelmet. Azonban Kínának a helyzettel szembeni reakcióképessége, valamint az általa létrehozott biztonsági intézkedések arra engednek következtetni, hogy a felépüléshez szükséges idő nem tart sokáig és lehetőséget is adhat néhány országgal a kiemelt kapcsolatok elősegítésére, beleértve Olaszországot – állítják olyan szervezetek, mint például az Olasz–Kínai Alapítvány.

A cikk a Magyar Asztalos 2020. márciusi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


a-koronavirus-hatasai-a-butoripari-szektorra


Tetszett a cikk?