A purhab tömítés leggyakoribb hibái

A legtöbb helyszíni szerelő munkája során biztosan találkozott már a poliuretán habok, közismert nevükön a purhabok családjával. Általában két fő típust különböztetünk meg: a „duzzadó” és a kevésbé „duzzadó” habcsaládokat. Emellett megkülönböztetünk még fagyálló és csak ragasztásra szolgáló verziókat is.

Szerelésnél sok kellemetlenséget okoz, ha nem figyelünk oda a használt anyag alapvető tulajdonságaira és az alkalmazás szabályaira. Kellemetlenséget elsősorban a ragasztó erős tapadása okozhat és az, hogy eltávolításához speciális eszköz vagy anyag szükséges.

Milyen műszaki problémák merülnek fel? Melyek azok az alapvető szabályok, amiket be kell tartani? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat.

1. példa: A purhab lecsúszik a felületekről, és nem marad a helyén

Ez a jelenség leggyakrabban akkor tapasztalható, ha az illesztési távolságok túl nagyok. A szerelők általában fentről lefelé habosítanak. Ezzel szemben a legjobb, ha alulról felfelé fújják ki a felületek közé az anyagot, mert a friss hab a már habosított tetejére ül fel.

2. példa: Az építőhab kiszóródik a másik oldalon a hézagból

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy az adagoló szelepet túlságosan kinyitották, és túl sok habot fújnak túl gyorsan. A profi mester receptje: lassú és egyenletes felhordás.

3. példa: A purhab kiduzzad a munkafelületről és szennyezi a környezetet

Valószínűleg túl sok hab került felvitelre. „Hüvelykujj szabályként” elmondhatjuk, hogy a hézagoknak csak körülbelül felére kell tölteni purhabot, hogy a keményedő hab jól terjedjen, kitöltse a teret. Itt is van lehetőség a termékekhez adott használati útmutatókban leírtak gyakorlására. Cél, hogy a szerelő ráérezzen a hab tágulási viselkedésére. Ha nem biztos benne, el kell takarni a védendő felületeket.

4. példa: A purhab nem tapad a felülethez, vagy a tapadás nem megfelelő

Lehetséges okok:

  • a felület piszkos és meg kell tisztítani.
  • a felület nem alkalmas az anyag fogadására, ugyanis a. purhab nem tapad a polietilénhez, szilikonhoz, teflonhoz vagy hasonló anyagokhoz, illetve az olyan munkadarabokhoz sem, amelyek felületét olajozták, zsírozták vagy szilikonizálták.
  • a felület nem teherbíró. Ez történik például a vakolattal. Az ilyen területeket mélyalapozóval kell előkezdeni.

5. példa: A purhab lágynak tűnik, és nem képez homogén finomcellás habot

Egykomponensű purhab esetén valószínűleg a doboz elégtelen megrázása okozza ezt a hibát. (A termék csomagolásán található utasítások erről további információkat tartalmaznak.) További ok lehet, ha a termék megfagyott rossz tárolás következtében, vagy lejárt a szavatossága.

Kétkomponensű purhab estén a felhasználó valószínűleg nem megfelelően vagy egyáltalán nem aktiválta a keményítő adalékot. Itt jellemző hiba, hogy a keményítőaktiváló spirál rossz irányba, vagy nem elég messzire tolta az anyagot. A keményítő aktiválásának pontos módja termékenként változik. (A termék csomagolásán található utasítások ebben az esetben is további információkat tartalmaznak.)

6. példa: A hab törékeny, és hosszú időbe telik, amíg megkeményedik

A külső hőmérséklet 5 Celsius fok alatt van? Akkor túl hideg a levegő a normál puhab használatához. Ilyen külső körülmények esetén ajánlott speciális téli hab használata. Ez általában mínusz 10 Celsius fokon is működik.

7. példa: A habot felhordó és kifújó eszközök tisztántartása

Az eredményes munkához elengedhetetlen, hogy a használt eszközök megfelelő állapotban legyenek. Minden termékhez lehet vásárolni saját rendszerű tisztítószert. Többnyire ez is flakonos és kifújó pisztolyra felszerelhető. A tisztántartás megőrzi a kifújó pisztoly épségét és szóródás mentesen lehet vele dolgozni.

Forrás:
pu-schaum.center
DDS-online.de


Tetszett a cikk?