Mi az a talpi bőnye gyulladás, azaz fasciitis plantaris?

Az asztalosok körében - csak úgy, mint sok más álló munkát végző szakembernél - előfordul, hogy pár óra állást követően kellemetlen, állandó fájdalom lép fel a talp környékén. Gyakran már reggel, tehát a regeneráló pihenést követően jelentkezik. Később, a munkába menet csökken a fájdalom, de hamarosan újra erőre kap. Hetekig próbálunk rájönni, mi is lehet a baj forrása, de reumatológushoz ritkán fordulunk. Igyekszünk cipőcserével megszabadulni a kínzó érzéstől, mert aki ezt átéli, annak a folyamatos, gyötrő fájdalom az egész napját tönkre teheti. A tünetek mögött gyakran a „talpi bőnye”, illetve annak gyulladása áll. De mit is kell tudnunk erről a kellemetlen jelenségről?

A „talpi bőnye” (fascia plantaris) egy erős kötőszövetes lemez, amely a saroktól a lábközépcsontok fejecséig (lábujjak tövéig) húzódik. Fontos szerepe van a talpboltozatok megtartásában. Ha nem megfelelően funkcionál, nem tudjuk terhelni az lábakat. A plantáris fasciitis igen gyakori a rendszeresen futók között. A talpi fascia egyik fő feladata a lépés által keltett “becsapódási rezgés” csillapítása, így a rugalmassága a legfontosabb. A talpi bőnye túlterhelés vagy egyenetlen terhelés esetén begyulladhat, lassan megvastagodhat. Szövődménye az ún. sarkantyú lehet. A gyulladásos területen mész rakódik le, és a röntgenképen csontkinövésként látható. Ezt már nem lehet komolyabb beavatkozás nélkül eltávolítani, csak műtéttel lehet “levésni”. Ezért fontos, hogy a gyulladás első tüneteivel forduljunk orvoshoz és megkezdődjön a kezelés.”

Tipp: 40 év felett, főleg férfiaknál előforduló betegség. Sok esetben átmeneti megoldás, de nem terápia, hogy megfelelő cipőt választunk munkához. Reumatológus szakorvos javasolhatja a lökéshullám-terápiát, ami az esetek zömében segíthet.

Forrás:

elethosszig.hu


Tetszett a cikk?