Új építésügyi műszaki irányelv a faanyagvédelem témakörében

Az építőipar fejlődésével, az építésügyi szabályozási környezet folyamatos változásával az építési és üzemeltetési folyamat szereplőire egyre összetettebb feladatok hárulnak. Ezen feladatok ellátása – a szakmai ismereteken túl – nagymértékben a hatályos jogszabályok, valamint a szabványok alkalmazásán alapul. Az építőipari szakma működési gyakorlata indokolttá teszi, hogy a szabványok mellett olyan útmutatók, műszaki irányelvek szülessenek, melyek az építőipar egyes szakterületein az ismétlődő műszaki gazdasági feladatok célszerű megoldásait rögzítik.

Az irányelvek egy sajátos típusa, az építésügyi műszaki irányelv a közelmúltban került bevezetésre. Az Építési törvény fogalommeghatározása szerint az építésügyi műszaki irányelv jogszabály vagy európai, vagy nemzeti szabvány által nem vagy nem teljeskörűen szabályozott területen, ismételt vagy folyamatos alkalmazás céljára, széles körű szakmai összefogással és állami felügyelet mellett létrehozott, magyar nyelven kiadott, mindenki számára hozzáférhető építésügyi műszaki előírás.

Az Építésügyi Műszaki Irányelvek a műszaki előírások hierarchiájában a nemzeti szabványok alatt, a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekkel (TvMI) és az Útügyi Műszaki Előírással (UME) egy szinten helyezkedik el. A szövetségek, gyártók vagy kamarák által készített irányelvekkel szemben az Építésügyi Műszaki Irányelvek alkalmazását – a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekhez hasonlóan – jogszabályi (törvényi) hivatkozások is támogatják.

A szabványokhoz és más irányelvekhez hasonlóan az Építésügyi Műszaki Irányelvek alkalmazása is önkéntes. Abban az esetben, ha az irányelv alkalmazása műszaki tartalmú jogszabályban, szerződésben, illetve azok mellékleteiben kerül rögzítésre, kötelező érvényű is lehet.

1. ábra: Az Építésügyi Műszaki irányelvek helye a műszaki előírások hierarchiájában

Az irányelvek elfogadásáért felelős Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság (ÉMSZB) 2016-ban jött létre, tagjai a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Szabványügyi Testület, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az ÉMI Nonprofit Kft., a Lechner Nonprofit Kft., az Országos Atomenergetikai Hivatal, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, valamint az építési szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter által vezetett minisztérium által delegált személyek. A Bizottság elnöke az építésgazdaságért felelős miniszter által kinevezett szakmai vezető.

A titkársági feladatok ellátása és az irányelvtervezetek előkészítése egyaránt az ÉMI Nonprofit Kft. feladata

A szakmai szervezetek által javasolt, az ÉMSZB által is fontosnak ítélt témakörökben a delegált, illetve felkért szakemberekből álló munkacsoportok készítettek irányelvtervezeteket. A lehető legnagyobb mértékű szakmai és társadalmi elfogadottság érdekében az előkészített tervezetek az ÉMI honlapján több csoportban közzétételre kerültek. A véleményezés során nagyszámú észrevétel érkezett a tervezetek többsége kapcsán. A több körben véleményezett és javított anyagokról az ÉMSZB tagjai szavaznak.

A faanyagvédelmi szakterületen több irányelvtervezet is kidolgozásra került. Ezek közül elsőként a 9/2020. (IX. 16.) ÉpMI jelzetű, Faanyagvédelem. Faanyagvédelem a magasépítésben – általános irányelvek című került elfogadásra 2020 szeptemberében.

1. kép: Beépített, megelező faanyagvédelmi szempontok szerint kiválasztott faanyag is ellenőrzésre szorulhat

Az irányelv előzményeinek tekinthető MI 6771-2:1981 jelzetű, „Faanyagvédelem. Fizikai módszerek” című és az MI 6771-4:1978 jelzetű, „Faanyagvédelem. Kémiai védelem eljárásai” című műszaki irányelveket 1995 márciusában visszavonták. A faépítészettel, tervezéssel, kivitelezéssel és szakértéssel foglalkozó szakemberek körében tehát hiánypótlónak tekinthető az új irányelv.

Az új tartalmi iránymutatásoknak megfelelően a szakterületet érintő alapfogalmak meghatározásait, a jogszabályi követelményekből levezetett hatásokat és a hozzájuk kapcsolható műszaki jellemzőket, illetve az alkalmazandó módszereket és eljárásokat, vonatkozó jogszabályokat és szabványokat, kapcsolódó szakirodalmat szedte csokorba az irányelv szövege.

Az „Alkalmazandó módszerek, eljárások” című fejezetben talál - juk az útmutatást a faanyagok tartóssági osztályba sorolásáról és a felhasználási osztályok meg - határozásáról. A faanyagvédelmi intézkedések között a megelőző és a megszüntető intézkedések kiválasztási szempontjait is megtaláljuk. Leírja az irányelv a szállítás, tárolás, szerelés és beépítés alatt betartandó nedves - ségtartalomra vonatkozó szem - pontokat. Segítséget ad a kémiai faanyagvédelem kiválasztásához, rögzítve az általános szempon - tokat. Leírja a farontó gombákkal és farontó rovarokkal szemben alkalmazandó megszüntetési és helyreállítási intézkedések általános szempontjait is. Végül pedig szempontokat rögzít a faanyagvédelmi intézkedések ellenőrzésének végrehajtásához. Az ÉMSZB által már jóváhagyott irányelvek szövege szabadon hozzáférhető az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján, a „Tudásbázis” menü - pont alatt.

Külön köszönet mindazon szakmai szervezeteknek és munkatársaik - nak, akik munkájukkal segítették a faanyagvédelmi építésügyi műszaki irányelv létrehozását.

X


Kapcsolódó dokumentum:


uj-epitesugyi-muszaki-iranyelv-a-faanyagvedelem-temakoreben


Tetszett a cikk?